Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Hiába várják pénzüket a pedagógusok

Jogerős ítélet birtokában sem tudnak pénzükhöz jutni azok a pedagógusok, akik pert indítottak egykori munkaadójuk, a Vocational Academy Alapítvány ellen.

A javukra megítélt bér és járandóság összege mára meghaladja a harmincötmillió forintot.

Több mint egy éve, 2009. január 21-én hozott jogerős ítéletet a Győri Munkaügyi Bíróság abban a perben, melyet sopronkövesdi pedagógusok indítottak többhavi elmaradt bérük és járandóságaik kifizetésének ügyében volt munkáltatójuk, a győri székhelyű Vocational Academy Alapítvány ellen. Hozzájuk hasonlóan pert nyertek rábapordányi, marcaltői és vitnyédi kollégáik is.

A perben megítélt bér- és járandóságtartozás összege mára meghaladja a harmincötmillió forintot. Ehhez a pénzhez, amely több mint harminc család pénztárcájából lassan két éve hiányzik, jogerős ítélet birtokában sem inkasszó, sem bírósági végrehajtás útján nem sikerült a pert nyert dolgozóknak hozzájutniuk. Mellettük az a vállalkozó, aki a szerződéses iskolabuszt működtette, szintén a mai napig várja több mint négymillió forintnyi kintlévőségének megfizetését.

Másfél éve önkormányzati tulajdonban működik az iskola, az intézmény megáll a saját lábán. Fotó: Magasi
Másfél éve önkormányzati tulajdonban működik az iskola, az intézmény megáll a saját lábán. Fotó: Magasi

˝Már csak reménykedni tudunk˝ – foglalta össze keserűen az elmúlt két év tanulságát Árvay Péter, a sopronkövesdi iskola tanára. ˝Megvisel minket ez az ügy, és elég kilátástalannak ítéljük meg a helyzetünket. A hivatalok nem segítenek, általában hatásköri kompetencia hiányára hivatkozva. Egyedül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár járt el korrekten velünk szemben.˝

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, illetve sopronkövesdi és marcaltői tanárok hanyag kezelés és sikkasztás, csalás, köz- és magánokirat-hamisítás, hűtlen kezelés, szándékos károkozás, számviteli szabályok megsértése, illetve közérdekű adatok eltitkolása vétsége miatt jelentették fel a Vocational Academy Alapítványt. A pedagógus úgy érzi, szélmalomharcot vív az alapítvány ellen. ˝Nevetségesnek tartom, hogy falusi tanárként nekem kell nyomoznom és leveleznem. Most már megértem azokat a kollégákat, akik nem indítottak munkaügyi pert, mert eleve úgy gondolták, reménytelen az ügy. Hihetetlen, hogy a mai magyar viszonyok közepette nem kaphatjuk meg azt a bért és egyéb járandóságot, ami a közfeladatunk ellátásáért jár.˝ Árvay Péter hozzátette, a jövő sokkal biztatóbb Sopronkövesden, ahol másfél éve önkormányzati tulajdonban működik az iskola. A gyermekek száma folyamatosan nő, az intézmény megáll a saját lábán, és az évekkel ezelőtt fenyegető veszély már a múlté.

Szerettük volna megkérdezni a Vocational Academy Alapítvány képviselőjét is a kialakult helyzetről, de többszöri próbálkozás után sem tudtuk elérni.

Olvasóink írták

 • 17. Finta_Violetta 2010. február 21. 21:35
  „A cím jogos: "Hiába várják pénzüket a pedagógusok"

  Mármint... hiába várják pénzüket a SZFÉRA VOCATIONAL ALAPÍTVÁNYTÓL azok a pedagógusok, akik anno ... csődközeli helyzetben levő iskolájukkal a Vocational Academy Alapítványhoz csatlakoztak.

  A jelenlegi Vocational Academy iskola új fenntartóval működik, mert ez volt az egyetlen lehetőség a megmaradásunkra. Ha a volt vokis iskolák az állandó sajtóhadjárattal végül mégis csak tönkreteszik iskolánkat, ennek az alapítványnak a vagyonához akkor sem fognak hozzájutni, MERT ALAPÍTVÁNYOK KÖZÖTT NINCS ÁTÖRÖKLÉS.
  Ezért nézzük itt döbbenten, mi, győri vokisok, hogy miért melegítik fel a hírt mindenféle ÚJ információ nélkül,... "természetesen" az augusztusi iskolakezdés és a februári beiskolázás idején...

  Az ügyben bírósági per folyik, ha eldől, kiknek van igaza, majd hozzájutnak a volt dolgozók ahhoz, ami jár nekik.
  Azokhoz a hárommilliós végkielégítésekhez, amiket talán - egy jogászi hiba miatt - megkapnak, miközben ugyanazon a helyen dolgoznak huszadik éve...
  (Ha valaki magára ismer, bizonyára a véletlen műve, fiktív példát hoztam.)

  A jelenlegi Vocational Academy iskolának annyi köze van a Vocational Academy Alapítványhoz, hogy egy alapítványi döntés rossz végrehajtása miatt mi is rengeteget szenvedtünk, akik kemény munkával létrehoztunk, működtetünk egy prosperáló, szakmailag elismert iskolát.
  Ettől függetlenül, az iskola ötlete Nagy Ottótól származik, és az ő elhatározása nélkül nem valósult volna meg ez a nagyszerű intézmény, amit már több településen példaként utánoznak.
  Tehát az iskola honlapján akkor is helye van Nagy Ottó Lászlónak, ha jogilag már nem tartozunk az általa alapított Vocational Academy Alapítványhoz.

  Molnár Melinda igazgatónőnek viszont édeskevés szerepe volt a tagiskolák csatlakozásában, ami legalább annyira az iskolájukról lemondó önkormányzatok sara, mint az alapítványnak rossz tippet adó tanácsadóké.
  Tehát az igazgatónőt semmiféle vád nem érheti.

  Számunkra a legnagyobb fájdalom az, hogy kiváló pedagógusainkat veszítettük el ezzel a csatlakozással, amikor a csornai és kapuvári iskolánkat kellett bezárnunk, és most a hajdani, sosemvolt (nem kapuvári és nem csornai!) kollégáink mindent megtesznek, hogy a győri iskola alól is kihúzzák a talajt.

  Türelem!
  A jog malmai lassan őrölnek.

  Addig keressenek sokat a cikk szerint ma is működő iskolájukban!”
 • 16. badidas 2010. február 20. 11:53
  „Én is tanuló voltam a Vocational Academy-ben, jelenleg egyetemre járok, mint ahogy az oda járt diákok 90 százaléka. Bár mindenütt ilyen tanárok lennének, mint itt. az angol nyelvet valószínű nem tanultam volna meg máshol mint ahogy most beszélem. Rendszeresen figyelemmel kísérem a Vocational Academy-ről szóló írásokat és feltűnő, hogy amint elkezdődtek az iskolai beíratások egyből ennyire ráérnek egyesek, hogy állandóan tv-ben, újságban nyilatkozzanak az iskola ellen. Emlékszem mikor még egekig magasztalták a Vocational Academy-t, azóta persze megváltozott. Kérem a Voci tanulóit, hogy fogjunk össze a Vociért, hogy ilyen támadások ne érjék. Ha már az alapítvány vezetői nem tudnak mit kezdeni a rágalmakkal, akkor mi nyilatkozzunk. Emlékeztek rá, hogy mit mondott ballagáskor az alapítónk? Hajrá volt Vocisok, fogjunk össze a Vociért.”
 • 15. Akata 2010. február 17. 21:36
  „http://www.vocational.hu/fileadmin/user_upload/Szueloknek_level_Magyar_Nemzet_cikk.pdf
  Most sírjak, vagy nevessek??
  "Iskolánknak semmilyen köze nincs már a Vocational Academy Alapítványhoz és annak
  korábbi tartozásaihoz."
  MIndez megtalálható az alábbi köszöntő alatt:
  Szeretettel köszöntjük a Vocational Academy honlapján! http://www.vocational.hu/
  Ahol is Nagy Ottó köszönti "Önt"
  Húú kedves Molnár Melinda... ez meredek. Akkor talán a honlap többi részét is frissíteni kellene.
  Szembe tud nézni volt kollégáival????”
 • 14. LAZA 2010. február 14. 22:13
  „Mondja Kedves csarabos!
  Ki a Jóistentől várhatja az ember a megváltást?
  Nem a hatalmon lévőktől?
  A jelenleg hatalmon lévők már ezerszer bizonyították az érzéketlenségüket.
  Nagy csodákat a Fidesztől sem nagyon várhatok,de hát a remény?
  Legalább ez maradjon meg a sok becsapott kárvallott állampolgárnak.”
 • 13. csarabos 2010. február 13. 11:22
  „LAZA 2010.02.10. 14:11
  Kedves kolléga nagyon szívhez szóló a hozzászólása, amelyben a megváltást ebben az ügyben az OV-tól várja. Csendben kérdezem, nem emlékszik véletlenül melyik párt kürtölte tele az országot a fényes, a megyei önkormányzatokban aratott választási győzelmével? Melyik párt vezette akkor a területileg illetékes megyegyűlést? Nos azakkor illetékes Fideszes megyei főjegyző válaszra sem méltatta a hozzá forduló vokis pedagógusokat. Én azt godolom, az érvényben lévő törvényeket kellett volna betartani függetlenül a vezetés pártszinezetétől, és a jövőben is ez lenne a kivánatos. További szép reményeket kívánok Önnek!”
 • 12. janika 2010. február 11. 20:02
  „Hát igen mi mást lehet várni egy banánköztársaságban!”
 • 11. kenyeres 2010. február 11. 09:22
  „Évtizedes történet, már a csapból is folyik, és csak fokozódik, mégsem akarják meglátni, akiknek tenniük kellene! A város vezetői támogatják, de miért?????”
 • 10. dr.oid 2010. február 11. 08:50
  „A liberális Ottó körül elég meleg a helyzet, de ez legyen az ő magánügye. Az viszont már közügy, hogy rengeteg nevelőnek, oktatónak és intézménynek tartozik. Már csak amiatt is KÖZÜGY, mert sajnos hazánkban a pedagógus réteg nem sok megtakarítással rendelkezik, az ők családi kasszájukból nagyon is hiányzik a VA-ra jellemző több havi elmaradt fizetés, ÉS EZ SAJNOS EGYES PEDAGÓGUSOK MUNKÁJÁN IS MEGÉRZŐDIK. Részemről is minden elismerés azoknak, akik ilyen elszomorító körülmények között is kitartanak hivatásuk mellett! Talán egyszer Ottó egyéb rázós ügyleteinek (mint pl. csak papíron létező diákok utáni fejpénzek felvétele, nagyon durva protekciók, nyelvizsgák körüli csalások, stb.) is vége szakad.”
 • 9. denes 2010. február 11. 08:47
  „Ez az a bűn, ami egyenesen az istentől kér büntetést: a munkások bérének visszatartása”
 • 8. Mankapunka 2010. február 10. 18:19
  „Pénzmosoda......................”
 • 7. nane! 2010. február 10. 16:39
  „Hát igen,ez a VA egy nagy csalás volt,sok család életét megkeserítette.Főleg azoknak ,akik nem kaptak fizetést ,a megélhetésük volt veszélyben.De károsultak akkor még a gyerekek is,mert nem mindenhol kapták meg a megfelelőszintű oktatást.Türelmetlen,megkeseredett ,haragos pedagógusok vették őket körül,akik (érthető módon ) nem teljesítettek úgy,mintha megérte volna nekik.Én sem szívesen dolgozom úgy,hogy nem kapok érte fizetést.Azért gratulálok azoknak, akik kitartottak a gyerekek mellett.Ja és örülök,hogy a kövesdi iskolában nő a gyerekek száma,csak sajnos ehhez az újkérit be kellett zárni,ami sok szomorúságot okozott annak idején és a falu iskolája most üresen áll,illetve nem arra használják,amire kellene.”
 • 6. LAZA 2010. február 10. 14:11
  „Sajnos ezt hozta az országunknak a neoliberális kormányzás.
  A bünőzők(mert itt ebben az esetben is erről kell beszélni)nyugodtan élnek és virulnak.Szervezhetik aztán művelhetik a következő disznóságaikat.A kárvallottak meg fordulhatnak fűhöz fához jobb esetben csak széttárt karok rosszabb esetben mindenűt zárt ajtók és elutasítás vár rájuk.
  Kedves fideszes vezérkar!
  Kedves Orbán Viktor!
  Őnőkön a Világ de legalább az ország tekintete.
  A választó polgárok többségének az akaratából nagy valószinüséggel megkapják a lehetőséget Magyarország vezetésére. Lesz dolguk bőven!
  Amennyiben sokáig szeretnének kormányon maradni az ilyen és ehhez hasonló disznoságokat orvosolni kell!”
 • 5. gyugyu1 2010. február 10. 13:09
  „Ez már a szemétség teteje ! Amikor az emberek fejefelül a törvényes határozat ellenére elviszik a tetőt , az Ottóka vezérelte társulat a joggal szembeszállva nem fizet !! A nagyszerű bankok 1-2 hónap alatt féláron adják el az sok ember életnyi munkáját ez a pojáca meg nem fizet/jogos megdolgozott munkabérért ! / !!! Megteheti mert nem alkalmazzák vele szembe a törvény szigorát / az csak a kisemberre vonatkozik / Azonnali végrehajtást,hogy példát mutassanak,nem lehet a törvénnyel packázni !! Azokat is felelősségre kell vonni aki engedélyt adott az intézmények " voki "által történő müködtetéséhez aminek a hülye is látta ,hogy nincsenek meg az anyagi feltételei !! Kérdőre kellene vonni a felelősöket !! /reményeim szerint 3 hó mulva mindez megtörténhet !!/”
 • 4. janika 2010. február 10. 12:24
  „Egyetértve az előttem szólokkal és a cik írójáva,de csupán azt hiányolom, hogy a bűnüldözés miért tátja a mafla pofáját nekiki nincs feladatuk,vagy nem kapnak rá utasítást?”
 • 3. prettywoman 2010. február 10. 11:55
  „Hát igen. Anno még a TV ügyvédje is foglalkozott vele.
  Az a vicces az egészben, hogy az IHH meg továbbra is hirdet, hogy embereket keres. Milyen alapon, mikor már eddig se tudott fizetni? Mert az tény, hogy egy kézben van a dolog (IHH és Voci).
  Ja, meg mikor ilyen hallássérülteknek vagy kiknek (fogyatékosok) hirdettek ingyenes tanfolyamot. (A barátnőm hívta őket). Erre fel kiderült, hogy biztosan valami állami támogatást akarnak felvenni ilyen jogcímen, azért hirdettek úgy. Mocskos banda ez. És az a szomorú, hogy tovább folytatják áldásos tevékenységüket.”
 • 2. kiseto 2010. február 10. 10:17
  „Egy idézet jut eszembe: "Könyörgöm a.... fel!!!!
  (Valahol Európában)”
 • 1. Tabornok 2010. február 10. 09:46
  „Ezt nevezem én törvényesített rablásnak. Ehhez a képviselők biztosítják a törvényalkotáson keresztül a jogi hátteret.
  Ez a parlamenti pártok 21 éves garázdálkodásának "eredménye"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendbe tették a muszlim sírköveket

A Magyar Iszlám Közösség 2009-ben is folytatta a soproni Első Világháborús Hősi Temető muszlim… Tovább olvasom