Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Határon túli bírságok

Az utóbbi időben több hír, internetes fórum is foglalkozott azzal, hogy Ausztriában csúnyán megvágták-vágják a szabálytalankodó magyar autósokat. Riportunkban nem csupán utánajártunk a történteknek, de a bécsi magyar nagykövetség és a budapesti szlovák nagykövetség közreműködésével a szomszédos országok büntetési tarifáit is lajstromba szedtük.
Lapunk idén nyáron számolt be arról az esetről, amikor a Novarock fesztiválra induló magyar fiatalokat azért büntették meg 120 euróra az osztrák rendőrök, mert a hegyeshalmi határtól az autópálya háromszáz méteres szakaszát használták az első lehajtóig. (Kisalföld, 2007. június 20.) "Olyan is előfordult, hogy a határállomáshoz közeli benzinkút előtt állították és büntették meg a magyar autóst. A legtöbbször azonban a belépéskor a kígyózó sorok között figyelnek a rend őrei, s a matrica nélküli autósra rögtön lecsapnak" - írtuk a "Büntetést kaptak a fesztivál előtt" című cikkünkben.


1100 eurós bírság

Egy másik magyar autós osztrák kálváriája nemrégiben került terítékre az Index "Zugügyvéd" című blogján. A történet dióhéjban: 2007. május 21-én fél négykor gyorshajtáson kaptak egy magyar fiatalembert Hegyeshalom és Bécs között, az A4-es autópályán, Schwechat közelében. Az osztrák autópálya-rendőrök 1100 eurós büntetést akartak bevasalni rajta a helyszínen - a bécsi magyar nagykövetség szerint azért volt ilyen magas az összeg, mert több közlekedési kihágás történt egyszerre -, de a sofőrnél csak 350 euró volt.

A rendőrök ezért a németül nem tudó, kézzel-lábbal magyarázkodó fiatalt autóstul előállították a schwechati autópálya-rendőrségre, értékeit - telefonját, navigációs készülékét, bankkártyáját - elkobozták, jogosítványát bevonták, az autót és a személyi iratait mindenestül elvették. Végül, a magyar autóst édesapja "szabadította ki", vagyis fizette ki a büntetést. Igaz - s ez az internetes oldalon írásos bizonyítékok is alátámasztják - a rendőrök az 1100 eurós büntetésből összesen 140 euróról adtak papírt.

Jellemző egyébként, hogy miután a "Zugügyvédre" felkerült az ominózus ügy, egyre-másra kürtölték világgá a honi autósok, hogyan szabadították meg őket a szomszédos rendőrök súlyos eurókkal.


A bécsi tarifák

Hogy ezek jogosan kirótt büntetések, avagy csúnya lehúzások voltak - minden bizonnyal soha nem derül ki. Az azonban biztos, hogy az Ausztriában közlekedési kihágáson csípett magyar autósoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

"0,5 ezrelék alatti alkoholfogyasztás esetén, amennyiben a rendőr úgy látja, hogy a vezetőnek a forgalomban való részvétele veszélyt jelent, akkor a gépjármű vezetőjétől elveheti a slusszkulcsot, továbbá 72 és 2180 euró közötti pénzbüntetést szabhat ki, de a vezetői jogosítványt nem vonhatja be. Ha az alkoholszint 0,5-0,8 ezrelék között van, a büntetési tétel 210 és 3600 euró közötti bírságra emelkedik. Amennyiben 0,8 ezrelék feletti véralkoholszint mérnek a rendőrök, a büntetés 580 és 5800 euró közötti összegre emelkedik, s a jogosítványt is elveszik" - mondta a Vasárnapinak Dr. Németh Krisztina, a bécsi magyar nagykövetség főkonzula.

Nézzük, a leggyakoribb többi közlekedési kihágás esetén milyen büntetésre számíthatunk a sógoroknál. Gyorshajtás esetén 72 és 2180 euró, tilosban parkolás után 20 és 50 euró - ha akadályozza a forgalmat a tilosban álló kocsi, az osztrák rendőrök jó eséllyel elszállítatják, amit aztán 180-220 euróért lehet kiváltani -, míg a biztonsági öv hanyagolásakor legkevesebb 25 eurós csekk vár a renitensre.


Szlovák bírságok

Arra a kérdésünkre, hogy Ausztriában valóban elvehetik-e a szabálysértési eljárás során a vezető értéktárgyait a rendőrök, dr. Németh Krisztina határozott igennel felelt. "Amennyiben a helyszínen nem tudja rendezni a bírságot az autós, az osztrák rendőrség a törvények értelmében lefoglalhatja a mobiltelefonját, a fényképezőgépet, vagy a laptopját. Amint kiegyenlíti a bírságot a megbüntetett személy, természetesen azonnal visszakapja értéktárgyait" - tette hozzá a főkonzul. Dr. Németh Krisztina fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a cikkünkben szereplő "tarifák" Bécsre értendők, a büntetések tétele tartományonként változhat.

Szlovákiában a bírság mértéke sokkal inkább hajaz a magyar büntetésekre - s nem utolsósorban a hazai fizetésekre -, bár északi szomszédunknál a legmagasabb bírság kereken 15 ezer korona. "Szlovákiában a közlekedési szabálysértések bírsága az eset súlyosságától függően 2 ezer és 15 ezer korona között változik. A helyszínen kiszabható bírság legfeljebb 2 ezer korona lehet. Amennyiben külföldi állampolgár a helyszínen nem tudja rendezni a büntetést, akkor postai csekken vagy banki átutalással teheti meg" - tájékoztatott Iveta Hermysova, a budapesti szlovák nagykövetség konzuli osztályának munkatársa.
Megyei információk nélkül

A Vasárnapi szerette volna a cikkben megszólaltatni a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságot - legfőképp az érdekelt volna bennünket, hogy az Ausztriában vagy Szlovákiában kiszabott bírságok "behajtásában" vállalhat-e szerepet a magyar rendőrség -, de kérdéseinkre a válaszokat jövő hétre ígérte Kocsis Tünde alezredes, a megyei főkapitányság sajtóreferense.  

Olvasóink írták

 • 9. hajni44 2007. december 15. 14:30
  „Azért jó lenne tudni,hogy mi alapján állapítják meg az Osztrák rendőrök a bírságot,mert amióta a T.V.-ben láthattuk a drasztikus büntetésről szóló riportot ,több ismerősöm is mesélt a saját büntetéséről.Volt aki 100 helyett 120-al ment és 20 EU-ra büntették,volt akit vezetés közbeni telefonálás miatt is "csak" 20 EU -t fizetett és olyanról is tudok aki kanyarodás közben nem használta az irányjelzőt és ő is 20 EU-t fizetett.Tibi reagálását olvasva lehet,hogy Ausztiában már azoknak is félniük kell,akik ügyelnek a közlekedési szabályokra? Sokat járok a szomszédokhoz én is,de szerencsére bírságot még nem fizettem.Mindenkinek tanácsolom,hogy vigyázzanak,ha kint járnak,mert az ottani rendőrök a legváratlanabb időben és helyeken bukkanak fel!”
 • 8. Tibi 2007. december 13. 16:57
  „A múltkor hazafele az aútópályán, "becsület szóra" 110 es tempóval leállított a rendőr. Mutatja a trafipaxon, hogy 165. Mondom neki ez nem én voltam, és különben is mutassa meg a fényképet. Erre kiderül a kinti gépek nagy része,nem fotóz, csak digitálissan mér. Ekkor mondom neki akkor honnan tudja, hogy én voltam. A válasz: Itt van nem?! Nem akartam fizetni, de elkérte a forgalmit..stb. 1 órán át bírtam, és magyaráztam az igazat, de az a ro...dt mocsok nyert.40 eurót fizettem.
  Kérdem én ! Ki bizonyitja be, hogy nem a melettem jövő ment gyorsabban.
  Hangsúlyozom, ha hunyó lennék nem vitatkoznék, de szerintem ez felháborító.
  Ha nem tartanék a következményektől, beleléptem volna a szájába!:-))”
 • 7. redcat07 2007. december 11. 15:53
  „Sokan szidják az osztrákokat,pedig sokkal higgadtabb és toleránsabb
  vezetők mint a Soproniak.Lehet,hogy azért,mert náluk a rend őrei
  (akikből van bőven)keményen büntetnek?Talán,ha a mi rendőreink is
  ezt tennék nem kellene futva mennünk a zebrán, nem lenne annyi
  tilosban parkoló autó,nem dudálnának türelmetlenül ,szinte az útról
  letolva a megengedett sebességet és a közlekedési szabályokat
  betartókra,nem rongálnák a parkoló autóinkat az alkoholtól erőre kapó
  suhancok,nem lenne autóverseny a zenétől dübörgő autók vezetői
  közt,nem tapadna vezetés közben sokak fülére a telefon, a biztonsági
  övet sem csak az autósok k.b. 30%-a kötné be és nem szenvedne
  balesetet annyi vétlen autós.Hajrá soproni rendőrök! Növeljék a város
  bevételét!”
 • 6. Csaba 2007. december 09. 21:48
  „"Nem kell becsatolni a biztonsági övet:
  - a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének;
  - a taxi gépkocsi vezetőjének, ha taxi üzemmódban utast szállít;
  ..."
  Persze a taxisokra is ráférne néha az ellenőrzés. Ők is gyakran átlépik a megengedett sebességet. De mostanában nem sok rendőrt látok az utcában, pedig rengeteg a tilosban parkoló, vagy a száguldozó autó(s).”
 • 5. Glóbusz 2007. december 09. 20:38
  „Tisztelt "idiota" ! Hány jogosítványt vonnak be az osztrákoktól a soproni rendőrök?? Keveset. Nagyon -nagyon keveset. Kettő (általam ismert) kivételtől eltekintve, a soproni rendőrök nem oda sem mennek az osztrák szabálysértőhöz, mivel nem tudnak vele szót érteni. Inkább megbüntetik a Trabantos papát, ő fizet szó nélkül és vele nem kell magyarázkodni. Talán javul majd a helyzet az osztrákokkal szembeni szigor tekintetében, ha januártól a határőrök is rendőrök lesznek, hiszen nekik a határon muszáj volt legalább minimális szinten megértetni magukat a szomszédokkal, míg a rendőrökkel kapcsolatban ez nem volt kötelező. Remélem végre a bírságolásnál és feljelentésnél ezután nem lesz "perdöntő" az állampolgárság.”
 • 4. H. Gábor 2007. december 09. 20:27
  „Teljesen érthető. Ott legalább megpróbálnak érvényt szerezni a törvénynek a szabálysértőkkel szemben. Hogy ez nekünk nem tetszik, túl borsosak az "árak"?? Kérem, nem kell áthágni a szabályokat! Ott sem, majd talán ez alapján itthon sem. Igaz, az itthoni rendőr sajnos nem tehetne ilyent, pedig ráférne a honi társadalomra. Ha pedig végképp nem tetszik az eljárás ?? Kérem, nem muszáj Ausztriába járni. Akinek igen, az úgyis tudja, mire számíthat.”
 • 3. idiota 2007. december 09. 18:40
  „Tisztelt Bujtás ur!

  Tisztában van ön azzal. hogy naponta hány Osztrák jogositványt vonnak be csak soproni viszonylatban?
  Először a tényeknek kellene utánna nézni! /mert fontos a hitelesség/
  nézzünk körül, itthoni viszonylatban. Álljon ki az ut szélére a Várkerületen, és csináljon 1 hirtelen felmérést. A magyarok közül 70%-nak nincs bekapcsolva a biztonsági öve. Látott már taxist biztonsági övvel vezetni?”
 • 2. A. Josef Püspök 2007. december 09. 18:38
  „Aki ennyire nem tud közlekedni mingt a példabeli úr, jobb
  ha a Volánbjusszal megy külföldre.
  Szerencséje, hogy nem Olaszországban villogtatta "tudását"
  egy évi fizetésébe is belekerülhetett volna.
  Igazi életveszély igazán csak Magyarországon a rengeteg béna autóvezetö között fenyget ahol az újabb autók "újgazdag" tulajdonosai valóságos vadászatot rendeznek a régebbiek ellen.
  Olvassa el a baleseti statisztikát !
  Magyarországon 810 halálos baleset történt ezév elsö negyedében,
  Ausztriában az egész 2006-ban nem volt ennyi. Ennyit a szigorú ellenörzésröl, amit csak üdvözölni lehet.”
 • 1. Bujtás István 2007. december 09. 13:14
  „Az Osztrákokat nálunk is nagyon megkellene bűntetni, mert a sok idióta nagyképű fiatal, mint az állat közlekedik Magyarországon. Arról nem is beszélve, hogy a rendőrei (pl. Sopronban), inkább elfórdítják a fejüket ha az Osztrák szabálytalankódik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendszergazda elítéltek

Sopronkőhida - Hálózatépítést, programozást és rendszergazdai feladatokat tanulnak a sopronkőhidai… Tovább olvasom