Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Hatalmas kátyúk és törmelék

Alaposan megromlott a Fertőrákost az osztrák Szentmargitbányával összekötő út magyarországi szakaszának minősége.

Százméterenként hatalmas kátyúk nehezítik a közlekedést, a határ túloldalán azonban nyoma sincs az úthibáknak.

Tavaly május elején számolhattunk be arról, hogy lekerült a behajtani tilos tábla és ezzel a gépjárműforgalom előtt is megnyílt az út Fertőrákos és az osztrák Szentmargitbánya (St. Margarethen) között. Az átjárás előnyeit azonban nem sokáig élvezhették zavartalanul az autósok, az elmúlt hónapok alaposan megviselték az utat. Helyenként hatalmas kátyúk, nyomvályúk és rengeteg törmelék található Fertőrákos és a Páneurópai Piknik emlékhelye között. Éles kontrasztot jelent, hogy míg a hazai szakaszon százméterenként fordulnak elő az úthibák, a határ túloldalán egyetlen kátyúra sem bukkantunk.

Néhány szakaszon csak rendkívül óvatosan lehet haladni Fertőrákos és Szentmargitbánya között. Fotó: Magasi Dávid
Néhány szakaszon csak rendkívül óvatosan lehet haladni Fertőrákos és Szentmargitbánya között. Fotó: Magasi Dávid

˝Többen jelezték már a napokban, hogy kátyúk keletkeztek. Nagy probléma ez a helyieknek, hiszen sokan járnak át Ausztriába ezen az úton˝ – mondta portálunk érdeklődésére Palkovits János fertőrákosi polgármester.

Az említett útszakasz a soproni önkormányzat kezelésében van, így a helyreállítás is az ő feladatuk lesz.

˝Az út a felfagyások és a megnövekedett forgalom következtében helyenként valóban rossz állapotban van. A szükséges javításokat természetesen ezúttal is megtesszük. Érdemes ugyanakkor hozzátenni azt is, hogy bár az önkormányzat 2006 óta több mint ötven soproni utcát újított fel, még a város területén belül is vannak további feladataink˝ – tájékoztatta lapunkat Kuslics Balázs, a városháza szóvivője. 

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. katyu.info 2010. március 08. 06:16
  „Kedves Keréken Közlekedő Sorstársak!

  Béta üzemben elindult a KátyúInfó - http://katyu.info - a magyarországi kátyú adatbázis összeállítása céljából.

  Mivel az alkalmazást és honlapot a civil összefogás nevében, szabadidőnkben hoztuk össze, tartjuk karban, az új funkciók hozzáadása némileg lassabb lehet a vártnál, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy "meghalljuk" és megszívleljük mindazok hozzászólásait, akik úgy döntenek, segítenek a kátyúkörkép kialakításában, illetve az egyes kátyúk nyomonkövetésében.

  A http://katyu.info címen várunk szeretettel minden két-, négy- vagy többkerekű, a kátyúhelyzet miatt akár tevőlegesen is aggódó közlekedőt, illetve mindazokat, akiket érdekel a téma.

  Balesetmentes közlekedést kívánva,
  tisztelettel és üdvözlettel,
  - katyu.info”
 • 32. LACEE 2010. február 28. 13:29
  „#26 nemMindegy: oké, feladtam :)”
 • 31. Kukac40 2010. február 27. 11:29
  „Ez az út nem erre a terhelésre készült. Nincs beton alapja. Azt a kérdést feszegetni, hogy aki kinn dolgozik, mennyi pénzt költ el itthon, hülyeség. Csak annyit amennyit muszály. Ott veszi meg ahol jobban megéri. Itthon megy orvoshoz, itt hon él a kinti fizetésből, segélyből, és röhög a hazai melósokon. Miért kell csodálkozni az ellentéteken? Ettől még nemlesznek jobb állapotúak az útjaink.”
 • 30. vitriol2 2010. február 25. 17:26
  „továbbra is kérdés/kijelentés:
  ˝Az út a felfagyások és a megnövekedett forgalom következtében helyenként valóban rossz állapotban van" mig a" határ túloldalán azonban nyoma sincs az úthibáknak." Tehát a "felfagyások" és a "megnövekedett forgalom" megállt a határon és visszafordult ? vagy talán kedves(?)Kuslics úr az utjaink ugy sz.rok ahogy vannak?? na de miért is kell "kábitani" a népet?????”
 • 29. nemMindegy 2010. február 25. 15:19
  „Beaubo

  Így van, erről van szó!”
 • 28. Beaubo 2010. február 25. 11:57
  „Sajnálom hogy a hozzászólók legtöbb része nem a témánál marad!

  1. Igazából mindegy, hol kezödik Fertörákos és hol Sopronköhida. A lényeg az, hogy Soproni önkormányzat felelös az út rendbetartására.

  2. Nem csak kinti vagy itt dolgozók járnak, hanem sok turista, magyar aki Ausztriába megy (és nem csak vásárolni, hanem vállalkozók is amelyeknek megbízások vannak kint, de láttam már cseh, francia, olasz kocsi is ott!), és sok osztrák is a mi régiónkban költi a pénzét (mi lenne Sopronban, ha nem lenne osztrák vevö a szépségszalonokban, éttermekben?!?! Üres a kassza!!) Ja, és még valamit: a kint dolgozóknak jobb a vásárló-erejük itthon is, így hozzájárulnak a helyi gazdasághoz is, nem gondoljátok? Csak nagy az irigység azok között amelyek itt dolgoznak és amelyek kint melóznak. Mi lesz 2011 januárjából? Akkor még több magyar fog Ausztriában állást keresni, mert szabad lesz a munkapiac.

  3. Nem szégyen Sopronnak, hogy a Paneurópai Piknikhelyre egy ilyen rossz-minöségi út vezet? Megint kezdödik a kirándulási szezon márciusban - mit mondjuk egy akár pécsi, pesti, szolnoki turistának? Ott nincs olyan katasztrofális út állapot mint itt az ország nyugati részén.

  4. Ausztriában tényleg más aszfaltot használják. Aki nem hiszi el, lépjen át a határt Klingenbach-nál és máris érzi a kocsiban a különbség. Arra nem képesek a mi politikusaink, cégeket hogy elküldenek embereit továbbképzésre, tanulmány-útakra nyugatra, hogy végre megtanuljanak, hogy kell jól csinálni itthon? Miért válasszanak mindig a legolcsóbb megoldásokat, és nem terveznek hosszú-távra? Annyi nem ér a mi adópénzünket?

  5. Jó lenne végre tudnunk, hogy mikorra tervezik az út felújítását. Így nem maradhat, tönkre teszi az autókat. A nagy köveket, a törmelék elfogadhatatlan !”
 • 27. ballalajka88 2010. február 25. 10:36
  „#peskaneo

  Ha csak megnézed a linket amit ide bemásoltál láthatod, hogy a sor végén az van odaírva, hogy "módosítás alatt". Szal lehet, hogy igazad van/volt, de amíg nem derül ki, hogy mit és hogyan módosítanak rajta, addig nincs mit vitatkozni.
  A lényeg, hogy az út úgy szar, ahogy van!”
 • 26. nemMindegy 2010. február 25. 10:07
  „11. ballalajka88
  7. LACEE

  Ha annyira okosak vagytok, akkor tudnátok, h a híd után már Fertőrákos, ergo az út Fertőrákost köti össze Szentmargitbányával! Az más kérdés, h a tábla - az 50es sebességkorlátozás miatt pár száz méterrel kijjebb, Fertőrákos területén van. Jó lenne ha közút kezelő kicserélné a helységtáblákat! (ugyanis, ha megnézed, a házakon- Vámházak - fertőrákosi utcatáblák vannak) de mindegy, ettől nem lesz jobb az út...”
 • 25. mindigatutit 2010. február 25. 09:33
  „hát mi?az ,hogy kilopják aza anyagot belőle!!illetve nálunk az az aszfaltozás,hogy az alap nélküli kavicsra vagy földre rákennek 3-5cm aszfaltot.aztán persze,hogy felfagy”
 • 24. jane 2010. február 25. 08:54
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Sajnálom, hogy egy cikk nyomán megint egymásnak estek, a két "tábor" az úgynevezett kintdolgozók, és a hazai munkavállalók. Szerintem nem egymást kellene szidnotok, illetve hibáztatnotok, mert biztos vagyok benne, hogy ha itthon lenne annyi bére, a külföldi munkavállalónak, amennyi a kisalföldben a közelmúltban megjelent átlagkeresetként, / na és ha lenne munkahely, amit szintén megírt a lap, hogy van bőven/,akkor már holnaptól itthon dolgoznának, és nem kellene minden nap órákat autózniuk, illetve hagyni, hogy az osztrák munkáltató három bőrt lehúzzon róla, higgyétek el senki sem jószántából teszi ezt, hanem a szükség miatt.
  Visszatérve az eredeti problémára, az út minőségére, én is szeretném tudni, hogy mi lehet az oka, hogy magyar oldalon ilyen szánalmas az út minősége, pár kilométerrel odébb pedig már jó.”
 • 23. zhall 2010. február 25. 04:24
  „Tisztelt Creat!
  Én is arra járok minden nap,engem is zavar az út minősége,de a mondanivalóm a következő:
  Miből gondolod hogy én kevesebb adót fizetek mint az aki itthon dolgozik?
  A fizetésem túlnyomó részét itthon költöm el,és ha csak az áfá-t számolom akkor is szép összeg.Azonkívül az autóval kapcsolatos költségeket is itthon fizetik a kint dolgozók/súlyadó,biztosítás stb/.
  Nem veszem igénybe a lakbér,gáz stb támogatásokat.
  Azt hiszem ez még így is több befizetés mint mikor itthon voltam hetvenezer forintért dolgoztam és minden év elején visszaigényeltem a befizetett adót.
  Nem az Ausztriában dolgozók tehetnek arról hogy itthon ilyen a helyzet és bocsáss meg nekik hogy kint tankolnak tíz százalékkal olcsóbban.Azt azért elmondom,eszem ágában sincs újra minimálbérért dolgozni az általad említett okokból,ezért amíg a helyzet nem normalizálódik itthon megpróbálok vigyázni az ausztriai állásomra.Persze bármikor előfordulhat hogy haza kell jönnöm,de hidd el szégyenérzés nélkül teszem majd ha az élet úgy hozza.”
 • 22. Judieee 2010. február 25. 02:06
  „Creat!

  Igazad van.”
 • 21. creat 2010. február 24. 22:33
  „Nem vagyok járatos útépítésben, de szerintem a 12ezer forint 1nm aszfalt javítására nem elég.
  Azon viszont el kellene gondolkodni, hogy itt leginkább a kint dolgozók járnak. azok, akiknek nagy része, itthon semmiféle adót nem fizet. Sőt a tankolást is kint oldja meg, mondván ott olcsóbb. Végülis el tudom fogadni az álláspontját. Azt viszont nem tudom elfogadni, hogy nem adózik, de fölháborodik az út minőségén, mikor nem járul hozzá anyagilag. Meg, ha már itt a választás, az is zavar, hogy ugyan nem adózik, de beleszól a szavazatával abba, hogy itthon ki mekkora sz@rban éljen. (Hofi után szabadon)
  Felhívnám a figyelmet, hogy a szocializmust 20 éve magunk mögött hagytuk, tudomásul kellene venni, hogy mindennek az árát mi fizetjük meg. Már aki fizet!
  Gondolom jönnek majd a velem egyet nem értők megjegyzései. Amivel semmi bajom, míg kúltúráltak. Meg gondolom majd az is lemérhető lesz az ellenségesség hangvételéből, ki hogy is áll adózásilag.”
 • 20. peskaneo 2010. február 24. 22:15
  „http://portal.sopron.hu/Sopron/portal/autonomy_show?contentId=2009

  ezen belül: Sopronkőhida, Tómalom, Sand-dűlő
  ezen belül_ szab_mód_01 és szab_mód_02”
 • 19. peskaneo 2010. február 24. 21:59
  „A táblák évek óta rossz helyen vannak. Nézzetek meg egy közigazgatási térképet és aztán okoskodjatok... De ebben az esetben teljesen mindegy, hogy hol az út...”
 • 18. xen 2010. február 24. 21:56
  „Függetlenül a közig határoktól , az egyértelmű információkra nagy szükség lenne. Ez az út, Kőhidától indul!

  "Ahogy azt LACEE is mondta, az út Sopronkőhida és St. Margarethen között van és nem Fertőrákos és St. Margarethen között. Aki a cikket írta legalább utána járhatott volna ennek. Tudodtam még autóval mindig nem lehet behajtani Fertőrákos ás ha jól emlékszem Mörbisch közötti útra.
  Szal ez a szakasz Skőhidától indul a határig!"

  Nem az első, ilyen tartalmú újságcikk...”
 • 17. ballalajka88 2010. február 24. 21:36
  „LACEEnak igaza van. Amint a híd után elfordulunk a határ felé Sopronból jövet, van pár ház jobb kéz felől és után a település vége tábla van(volt).
  Szal paskeneo "Nézz utána a dolgoknak, mielőtt valamit leírsz... "”
 • 16. plutoo 2010. február 24. 20:48
  „Én tegnap kaptam meg a 11 éves Opel Astrámra a 12.650 Ft gépjárműadóról (éves) szóló értesítést, a SMJV jóvoltából.
  Ja, és éves szinten van még a GFB, futott kilométer után a benzinadó............

  Szerintem nem Én vagyok az egyetlen, akinek ezek után felfordul a gyomra, hogy ebben az országban mindig fel vagyunk készülve a télre, csak a hó ne essen, és utána sajnálkozunk az utak állapotán......”
 • 15. LACEE 2010. február 24. 20:37
  „14. peskaneo
  Az mondjuk fura, mert ha Sopron felől megyünk Fertőrákos felé, a sopronpusztai lehajtó után van csak a Sopronkőhida vége tábla.”
 • 14. peskaneo 2010. február 24. 20:26
  „Kedves LACEE és ballalajka88!

  A cikk írója teljesen jól írta, hogy Fertőrákos és Szentmargitbánya közt... Ugyanis a híd, jobban mondva a patak Fertőrákos közigazgatási határa. Nézzetek utána a dolgoknak, mielőtt valamit leírtok... Az út kezelése, pedig valóban Soproné... Az út pedig tényleg ramaty, mint az összes többi...”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A környezetvédelem a neveléssel kezdődik

Sopron - A környezettudatos nevelés és az igényes hozzáállás lehet a kulcsa a sikeres helyi szintű… Tovább olvasom