Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Harc a kiszolgáltatottság ellen

A soproni Családsegítő Intézet által működtetett fogyatékosok napközi otthona egész napos elfoglaltságot nyújt 18 éves kortól. A fejlesztő foglalkozások önellátásra tanítják a sérülteket, mellyel megszűnhet a kiszolgáltatottságuk.
Május óta működik a soproni Családsegítő Intézet Kossuth utcai épületében a fogyatékosok napközi otthona, amely a nagykorú fogyatékosokat fogadja munkanapokon 8 és 16 óra között. A klubot húsz emberre alakították ki, néhány fő felvételére még van lehetőség. A legidősebb klubtag 54, a legfiatalabb 18 éves, öt szakképzett gondozó foglalkozik velük. A szülők jövedelmétől függő maximum napi 400 forintos térítési díj a foglalkozások mellett háromszori étkezést biztosít. Egészségi állapotukat hetente vérnyomásméréssel, havonta súlyméréssel ellenőrzik.

Igazi közösséggé lettek

Zóka Margit, a fogyatékosok napközi otthonának vezetője a legfőbb célnak azt tartja, hogy a „gyerekek" ne legyenek kiszolgáltatva másoknak. Nyíltan beszélnek velük a másságról, tudatosítják és elfogadtatják velük állapotukat. A különböző értelmi szinten levő fogyatékosokat egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozások keretében tanítják meg önmaguk ellátására, a megtanultakat szituációs játékokkal rögzítik és rendszeresen ismétlik. A bevásárlás, közlekedés, telefonálás, a háztartási munkák elsajátítása örömet és egyben kihívást is jelent számukra, amit rendkívül komolyan vesznek. A napi célirányos séták alkalmával lehetőségük van olyan tapasztalatokat szerezni, amelyek révén a tanulás és rögzítés könnyebbé válik.

A „klubtagok" legtöbbje családban él, de akik nem jártak intézménybe, azokat a közösségi szabályokra is meg kell tanítani. A vezető szerint sok esetben a szülők elkövetik azt a hibát, hogy túlzottan óvják és kiszolgálják gyermeküket, ezért nem tanulnak meg olyan dolgokat, amelyekre egyébként képesek lennének. A működés óta eltelt négy hónap alatt a napközibe járók rengeteget fejlődtek, kinyíltak, szoros kapcsolatba kerültek egymással és a gondozókkal egyaránt, igazi közösséget alkotnak. A fogyatékosok sokkal érzékenyebbek, szeretetre éhesebbek, mint az egészségesek, jobban odafigyelnek és ragaszkodnak a környezetükben élőkhöz.

Nem sajnálkozni és csodálkozni!

A fogyatékosok jelenlétét szokni kell az egészséges embereknek, előfordul, hogy sétáik során az utcán megnézik őket, vagy megjegyzéseket tesznek. Ahova rendszeresen járnak, ott már ismerik és el is fogadják őket, Zóka Margit reméli, hogy előbb-utóbb a társadalom a csodálkozás és sajnálkozás helyett tolerálni és segíteni fogja a fogyatékkal élőket. Az érdeklődők októberben nyílt napon tekinthetnek be a klub életébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a kulturális tagozat

Nagycenken tegnap megalakult a Fidesz–MPSZ megyei kulturális tagozata. Elnökükké Szarka… Tovább olvasom