Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Halpusztulás a Fertő-csatornán

A Fertő-csatornán a jégolvadás ismét haltetemeket hozott a zavaros, kénszagú víz felszínére. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vizsgálja a halpusztulás okait. Feltételezések szerint a halpusztulás megelőzhető lett volna, ha a horgászok léket vágnak a csatorna jegére.
Horgászok hívták fel szerkesztőségünk figyelmét, hogy a Fertő-csatornán ismét döglött halakat sodor a víz, amely zavaros és kénszagú. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azonnal vízmintát vett és megkezdte a vizsgálatokat.
– Minden külsődleges jel arra utal, hogy oxigénhiány okozta a halpusztulást, de a végső szót a laboratóriumi vizsgálatok mondják ki – válaszolta érdeklődésünkre Janák Emil igazgató. – Méréseink szerint a jégtakaró alatt elhasználódott az oxigén. Ez vezethetett a mintegy – eddig összeszedett – fél hordónyi hal pusztulásához. Az teljes biztonsággal kizárható, hogy a Rákos-patak mellett lévő szennyvíztisztítóból került volna valamilyen szennyező anyag a csatornába. Annál is inkább, mert a patak vize közvetlenül nem érintkezik a csatornával. Tény, hogy nem először fordul elő ilyen eset. Feltételezéseink szerint a mostani halpusztulás is megelőzhető lett volna, ha a horgászok léket vágnak a csatorna jegére.
A Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság fertőrákosi kutatóállomásán megtudtuk, hétfőn nulla volt a víz oxigéntartalma, tegnap már 0,6 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévések fizetés nélkül

Az MTV Soproni Körzeti Stúdiója magas színvonalú munkát végez – jelentette ki a Kisalföldnek… Tovább olvasom