Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Hadifoglyok napja

A 88 éves soproni Gábriel Ferenc majdnem három évet töltött szovjet hadifogolytáborokban. A Kisalföldnek annak apropóján beszélt emlékeiről, hogy hatvan évvel ezelőtt kezdődött meg a hadifoglyok és civil elhurcoltak tömeges deportálása.
Május 12-én országszerte megemlékeznek a hadifogolynapról. A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségében már csupán néhány ezer nevet tartanak nyilván. Közöttük a soproni Gábriel Ferencét.

– A soproni 4. gyalogezred árkászszázadának tizedeseként estem fogságba Rozsnyó vidékén, Várhosszúrét faluban 1945 januárjától áprilisig román táborban tartottak, azután átadtak az oroszoknak. Így kerültem a Kaukázusba, Novorosszijszk és Krasznodar térségébe. Sok szörnyűséget megéltem – kezdte a férfi.

– Iszonyú dolgokon mentünk keresztül bajtársaimmal együtt, de végül megúsztam – mesélte Gábriel Ferenc. – Ezt annak is köszönhettem, hogy már a háború vége után vittek el az oroszok és így mi kevesebb évet kaptunk, mint azok, akik a harcok alatt jutottak erre a sorsra és talán többé haza sem érkeztek.

– A szövetség tagjaként legalább tartozom valahová, mert nehéz magányban élni, tavaly szeptemberben meghalt a feleségem. A nyugdíjból és abból a támogatásból tartom el magam, amelyről a törvény rendelkezik, az pedig 7400 forint havonta.

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének budapesti központjában Kiss Károlynétól megtudtuk, sajnos a mai napig előfordul, hogy sok volt hadifogoly nem igényli az őt megillető támogatást. Az Alkotmánybíróság tavaly módosította azt a törvényt, amely az elhurcoltak kárpótlásáról rendelkezik. Eszerint nemcsak a kényszertáborokba deportáltak, de a katonaként hadifogságba vitt és ott három évnél több időt eltöltöttek is jogosultak havi húszezer forintos támogatásra. Özvegyeik pedig megkaphatják ennek az összegnek a huszonöt százalékát, amit a nyugdíjfolyósító intézet utal ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pesti betörőbanda a bíróság előtt

A soproni bíróságon csütörötkön  kilenctagú budapesti bűnbanda ügyét tárgyalták. A… Tovább olvasom