Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Gyöngyvirág – Védett területen nem szabad nagy mennyiségben gyűjteni

A védett növényeket, virágokat mindenütt tilos leszakítani, ám a nem védettek közül sem szabad jelentős mennyiséget hazavinni természetvédelmi területekről.

Rendőrök és erdészek tartottak ellenőrzéseket a napokban a soproni hegyvidéken. – Tavaly előfordult, hogy természetvédelmi területeinken Vas megyeiek nagy mennyiségben és szervezetten szedték a gyöngyvirágot, ami tilos – közölte Kóczán Zoltán őrnagy, a kapitányság alosztályvezetője. – Most ennek szeretnénk elejét venni. Az elkövetőket akkor ötvenezer forint pénzbírsággal sújtotta a megyei természetvédelmi hatóság.

– A védett virágokból, például a hóvirág, a tőzike, a ciklámen, a kosborok, illetve a vad orchideafajták egy szálat sem szabad leszedni – mondta a megyei természetvédelmi hatóság osztályvezetője, Kulcsárné Roth Matthaea.

Ha nagy mennyiségről, gyűjtésről van szó, akkor a bírság megkezdett hektáronként 250 ezer forint.
– A védett virágoknak eszmei értékük van: egy-egy szál ciklámen például ötezer forint, a Sopronban is honos pókbangó, méhbangó szálja már százezer forint. Ha valakinél védett növényeket talál a hatóság, a bírság a letépett virágszálak és azok eszmei értékének szorzata. Ha nagy mennyiségről, gyűjtésről van szó, akkor a bírság megkezdett hektáronként 250 ezer forint, egyéb esetben – így a védett területen szedett nem védett növények ipari gyűjtésekor – 50 ezer forint.

Különösen értékes növények esetében nagy kárnál 2–3-szoros is lehet a végösszeg. Nem védett virágokat, növényrészeket (például a gyöngyvirágot, a medvehagyma levelét), gyógynövényeket, gyümölcsöket védett területen, így az erdőben is csak egyéni szükségletre szabad gyűjteni. Megjegyzendő, hogy a Soproni-hegység egésze védett – tájékoztatott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz termelő nevezett a fertőszentmiklósi borversenyre

Több mint negyedszázad után újjáélesztették a borversenyek hagyományát Fertőszentmiklóson. Tovább olvasom