Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Gondolná? Pincér- és szakácshiány Burgenlandban

Kevés a pincér és a szakács - erre panaszkodnak a burgenlandi vendéglátóhely-üzemeltetők. Kevés a fizetés, sok a munka - erre pedig a dolgozók.

Jóllehet, Sopron java része Ausztriában (főként Burgenlandban) vendéglátásban dolgozik, a kintiek állandósulni látszó munkerőhiányra panaszkodnak.

"Az AMS, vagyis az osztrák munkaügyi központ 200 betöltetlen állást hirdet a vendéglátásban, a valóságban ez a szám azonban még több" - mondja Helene Sengstbratl, az AMS Burgenland területi vezetője.

A vendéglátóhelyek java része önállóan intézi a munkaerőfelvételt, így nem kerülünk mindenkivel kapcsolatba.

A fizetések meglehetősen alacsonyak más szakmákhoz viszonyítva: havi bruttó 1500 euró körül alakulnak plusz ahol jár, borravaló. A munkaidő sem éppen családbarát, ezért lehetséges, hogy egyre erősebb munkaerőhiánnyal küszködik a szakma.

Fotó: orf.at
Fotó: orf.at


"Ki csinálná szívesen azt a munkát, ahol minden hétvégén és az összes ünnepnapon dolgozni kell, és nem nyolc órában hanem sokkal többen. A fiatalok nem csoda, hogy nem vállalják. Nagyon megerőltető. " - vélekedik Boros Lajos, aki évek óta pincérként dolgozik.

A munkaerőpiacon a "kereslet" és a "kínálat" elvárásai csak ritkán találkoznak. A munkaadók olyan dolgozót keresnek, aki megelégszik a feltételekkel, a munkavállaló pedig nem szívesen csinálja például az éjszakai műszakot, vagy a diszkóban pultozást és a hétvégézést. Szívesebben mennének szakácsnőnek egy idősek otthonába - teszi hozzá Helene Sengstbratl.

A problémát tovább fokozza, hogy a szülők nem sok perspektívát látnak gyerekük vendéglátóipari taníttatásában. "A gyerekét mindenki szeretné magasan kvalifikált emberré tenni, szuper karrierrel.

Néhány éve még jóval több gyakornok akart vendéglátásban dolgozni, mára számuk elenyésző. Aki ki is tanulja a szakmát, nagy eséllyel külföldre megy dolgozni a jobb fizetések miatt" - zárta Helene Sengstbratl.

Forrás: orf.at

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Év turisztikai témájú szakdolgozata: Barcza Attila a harmadik

Átadták az Év turisztikai témájú szakdolgozata címeket, Orbán Ráhel első, míg a sarródi Barcza… Tovább olvasom