Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Füstbomba a lakóházban

Füstbombát dobott a sopronhorpácsi önkéntes tűzoltó-egyesület parancsnoka a helyi kastélyba, majd riadóztatta társait. A „gyakorlat” azonban rosszul sült el, mert pánik tört ki a lakók között. Az idős emberek fuldokoltak a füsttől.
illusztráció
– Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy füstszag van – idézi fel a történteket Kramerhofer Ibolya néni. – Kimentem a folyosóra, de sokat nem láttam, mert hatalmas füstfelhő gomolygott. Azonnal az jutott eszembe, hogy ismét tűz van, mert néhány évvel ezelőtt már majdnem leégett a kastély. Tehetetlenek voltunk. Az emeleten többségében idős, beteg emberek laknak.

Az ablakon is hiába nézegettünk, csak a tűzoltósisakokat láttuk és dörömbölést hallottunk a pince felől. Nem volt senki, aki megnyugtasson bennünket. Sokan fuldokoltak, mert a lakásokba is beáramlott a füst. A szomszédban lakó házaspár is idős már, mindketten betegek. Feri bácsi harminc éve depressziós. Rosszul lett, lázgörcsöt kapott.

Az egykori Széchenyi-kastélyban, amely később a répatermesztési kutatóintézet otthona volt, ma tíz család él.

Dervolics Ferencék a kastély legrégebbi lakói közé tartoznak. Marika néni maga is asztmás, férje súlyos beteg.
– Azt látnia kellett volna, hogy mi volt itt. Pontosabban nem látott volna semmit a füsttől. Az épület előtti kandeláberek sem világítottak. Mintha kísértetkastélyban lettünk volna.

– Nem tudom, mi történik, ha nem segít Ibolya és a többi szomszéd. A férjem nagyon beteg, a füsttől rosszul lett.
Talabér Jenő polgármester másnap reggel értesült a történtekről.

– Megdöbbenve hallottam a szombati esetről. A tűzoltó-egyesület elnöke, Bagócsi József, aki alpolgármester is, reggel tájékoztatott a tűzoltók „gyakorlatáról".

Bagócsi József vasárnap este rendkívüli vezetőségi ülést hívott össze, amelynek az volt a feladata, hogy tisztázzák, mi is történt valójában. A jegyzőkönyv tanúsága szerint a helyi egyesület parancsnoka, Hidegségi János egykilós füstbombát dobott az épületbe, majd a tűzoltószertárból riadóztatta társait.

Elmondása szerint csupán gyakorlatoztak.
– Botrány, ami történt – jelentette ki az alpolgármester. – Ilyen nem fordulhat elő, még gyakorlat címén sem. Az egyesület és a falu vezetése nevében elnézést kértünk az érintett lakóktól.
– A parancsnok szóban lemondott, de még nem írta alá a jegyzőkönyvet. Január 28-án közgyűlés lesz, ahol ha önként nem teszi, lemondatjuk.
Szerettük volna Hidegségi József véleményét is megtudni, ám tegnap nem lehetett elérni.

A gyakorlatot mindig egyeztetni kell a tulajdonossal, a lakókkal

A tűzoltó-egyesületek az egyesületi törvény alapján működnek, szakmai felügyeletüket a katasztrófavédelem megyei igazgatósága látja el. Pesztenlehrer Lajos igazgató érdeklődésünkre elmondta, évente kétszer tartanak továbbképzést az önkéntesek parancsnokainak. Az ilyen jellegű gyakorlatokat mindig egyeztetni kell az adott terület tulajdonosával, lakóépület esetén a lakókkal is. A katasztrófavédelem a tűzoltók nevében sajnálja a történteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetem saját nedűje

A Nyugat-Magyarországi Egyetem rektori tanácstermében tegnap első alkalommal választották ki az… Tovább olvasom