Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

Fotókon a soproni Tűztorony rézfedésének változása

Korábbi cikkünkben olyan kérdésekre kerestük a választ, amelyek leginkább foglalkoztatják a közvéleményt. Ezt most egy újabb adalékkal egészítjük ki.

Az egyik leginkább „vitatott" kérdés, a Tűztorony kupolájának rézlemez fedése. Szabad szemmel is jól látható, hogy mely elemeket cserélték a kivitelezés során, és mely elemek maradtak meg korábbról.

Mindennek okairól Kelemen Imre, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője nyilatkozott portálunknak. Mint elmondta, az elvékonyodott, többször javított lemezfelületek cseréjére került sor, a ma még élesen látható színbeli különbség alig néhány év alatt csökkenni fog, közel azonos lesz a sisak teljes felületén. Erről bővebben itt olvashat >>

A tűztorony régen és most.
A Tűztorony a '70-es években, a felújítás előtt, és most.


Az, hogy mindez mennyire igaz, a Soproni Levéltár diagyűjteményéből származó fotó a legjobb példa. Az 1970-es évek elején készült felvételen az látszik, hogy a rézlemezek cseréjét követően – a maihoz hasonlóan - más színű a felület. Mindez a különbség’90-es évekre már teljesen eltűnt.

Kiválóan illusztrálja a változásokat, ha egymás mellé tesszük a Soproni Levéltár archív felvételét, a felújítás megkezdése előtti-, és a legújabb fotót. Jól látható, hogy azokat a rézlemezeket, melyeket a legutóbbi, 1969-70-es felújítás során nem cseréltek, azokat most pótolták. Tehát mindaz a színbeli különbség, amit ma még szabad szemmel is jól látunk, az idő múlásával teljesen el fog tűnni.

Eközben a www.husegnapja.hu internetes oldalon az önkormányzat hivatalosan is bejelentette, hogy a belváros felújításának záró rendezvényére, a Hűség napján, december 14-én kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a karácsonyi vásár Sopronban - fotók

A Fő tér ad otthont a soproni karácsonyi vásárnak. A megnyitó pénteken volt, hamisítatlan karácsonyi… Tovább olvasom