Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fordulat kórházügyben?

Kedden már arról szóltak a hírek, hogy a soproni intézmény is bekerülhet a védett kórházak közé.

A jelek szerint az összefogás meghozza a soproniak által várt eredményt. Az Erzsébet-kórházért ugyanis mindenki kiállt, mindenki – országgyűlési, városi és megyei önkormányzati képviselő – párthovatartozás nélkül egyet szeretne: legyen súlyponti az Erzsébet-kórház is. Így foglalt állást a helyi önkormányzat, a megyei, sőt, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Nem lesz súlyponti kórház a soproni (2006-11-30) >>
A Margit kórház megfelelt (2003-09-30) >>
A megye kiáll a soproni kórház mellett (2006-11-25) >>
A soproni kórház mellett a megye (2006-11-24) >>
Elfogyott a tb-keret (2006-11-29) >>
Harmincmillióval kevesebbet kapott a kórház (2006-04-10) >>
Korszerűen is veszélyben a soproni kórház? (2006-11-17) >>
Nem lesz sürgősségi Sopronban? (2005-05-12) >>

Sopronban demonstráción talán csak a rendszerváltás idején voltak annyian, mint a múlt pénteki kórházi sétán, amikor ezrek tüntettek, csendesen, méltóságteljesen. Az elmúlt hetekben ki-ki tette a maga dolgát, az országgyűlési képviselők felszólalásaikkal, közös módosító indítványukkal, jó értelemben vett lobbizásukkal, a soproniak pedig gyertyafényes sétájukkal. A kérdés persze még nem dőlt el véglegesen, de az biztos, hogy puhul a miniszter álláspontja.

Ivanics felszólalása

Miközben különböző, sokszor egymásnak is ellentmondó hírek jelennek meg a kórház sorsáról, a soproni képviselők tovább érvelnek a kórháztörvény vitájában. Ivanics Ferenc (Fidesz–KDNP), a kapuvári körzet képviselője hétfőn este szólalt fel a parlamentben a kapuvári és a soproni kórház érdekében. Felszólalásában – többek között – kifejtette, ezer lakosra vetítve a megyében az úgynevezett súlyponti ágyak száma alacsonyabb az országos átlagnál. Ezért indokolt, hogy a soproni is súlyponti kórház legyen, és azért is, hogy egy megyei jogú város megyei szintű ellátást biztosíthasson a betegeknek. A törvénytervezet szerint ugyanis súlyponti kórház az, amit a mellékletben felsorolnak. A képviselő szerint ez szakmailag elfogadhatatlan, éppúgy, mint az egész tervezet.
– Az Egészségügyi Minisztériumból dr. Horváth Ágnes államtitkár aláírásával tegnap egy faxot kaptam, amelyben az áll, hogy a soproni kórház is felkerült a súlyponti kórházak listájára – mondta Kóczán Zoltán, az SZDSZ soproni elnöke. – Az államtitkár – utalva korábbi megkeresésemre – arról tájékoztatott, hogy a koalíciós egyeztetések eredményeként változott a súlyponti kórházak száma, 31-ről 50-re emelkedett, és köztük van a soproni is. A levél tartalmáról azonnal tájékoztattam Fodor Tamás polgármestert.

– Tény, változott a minisztérium listája, felkerült rá a soproni is – tájékoztatta szerkesztőségünket Kránitz László, az MSZP országgyűlési képviselője. – A kérdés azonban érdemben december 11-én dől el. Azért, mert ekkor szavaz az MSZP frakciója a módosító indítványokról. Sikerült ugyanis elérni, hogy megszüntessék a korábbi listából adódó területi egyenlőtlenségeket.

Az egyetlen érv, amelyet senki sem tudott megcáfolni, az volt, hogy ötven kilométeren belül nincs a soproniak számára elérhető súlyponti kórház. A törvényjavaslat ma ismét az egészségügyi bizottság elé kerül, ahol várhatóan számunkra kedvező döntés születik. Amennyiben december 11-én az MSZP frakciója is támogatja az indítványt, még aznap a parlamentben is eldőlhet a kérdés, mert akkor lesz szavazás a módosító indítványokról. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogják a karácsonyi halakat

Tizenöt-húsz mázsa ponty, ragadozó és őshonos hal kifogását tervezik a karácsonyi ünnepek előtt a… Tovább olvasom