Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Folytatnák a Sopronból indult tűzoltópereket

A HTFSZ azt tervezi, hogy Alkotmánybírósághoz fordul, ugyanis július elsejétől adott esetben nem a polgári, hanem a katonai bíróság járhat el a tűzoltók ellen.

Hosszú évek munkájával érte el egy soproni központú ügyvédi csapat, hogy végül a tűzoltók megkapták az uniós csatlakozásunk után nekik járó túlszolgálati pénzt.

Ennek lényege az, hogy a havi munkaidőkeret 40 óra. Azaz az e felett eldolgozott idő után magasabb bér járna. A tűzoltók esetében az időkeretet kezdetben 56 órában határozták meg. Ez utóbbi folyamatosan csökkent, jelenleg 48 óránál tartatnak.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) tagjainak döntő többsége még 2007-ben indított munkaügyi pereket. A végeredmény ismert, ha nehezen is, de tavaly már hozzájutottak az immár jogosan járó pénzükhöz. Ezt egyébként egy 2010. decemberében született kormányrendelet mindegy egyes tűzoltóra kiterjesztette.

Az ügy azonban itt még nem ér véget.

- A tagság azt tervezi, hogy újabb bírósági eljárást kellene kezdeményezni, ugyanis még mindig nyolc órával többet dolgoznak, mint az uniós irányelv - mondta el portálunk megkeresésére Salamon Lajos, a HTFSZ elnöke. - A tűzoltók jelenleg, úgynevezett hat havi munkaidőkeret átlagban dolgoznak.

Azaz ezt a fél éves időtartamot veszik figyelembe, így előfordulhat, hogy az egyik héten, hónapban túlmunka keletkezik, ám ekkor, egy következő alkalommal kevesebbet kell(ene) dolgozni.

- Ismerve a jelenlegi helyzetet, amikor sok városban éppcsak megvan az adott napi szolgálati csoport, nehéz kiadni egy-egy szabadnapot. Főként akkor, ha valaki szabadságon van, képzésen vesz részt. Most elemezzük az elmúlt időszak tapasztatait, s dönthetünk a folytatásról - tette hozzá Salamon Lajos.

 - Meglátásunk szerint, a tűzoltókra is a heti negyven órás munkaidő vonatkozik. Igaz, elfogadjuk azt az érvelést, hogy mivel 24/48 órás beosztásban dolgoznak, nehéz tartani ezt. Így, viszont elvárható lenne, hogy rendezzék a fizetésüket - mondta az elnök.

A szakszervezeti elnök így folytatta: évek óta nem történt meg a tűzoltók bérrendezése. Késik az életpálya modell bevezetése. Nem is csodálkozom azon, hogy távoznak a tapasztalt kollégák, és a civil életben keresik a boldogulásukat.

Salamon Lajos egy másik, szakszervezeti törekvésről is beszámolt.

- Júius elején életbe lép az a változtatás, hogy a feljelentés esetén a tűzoltók ellen akkortól nem a polgári-, hanem a katonai bíróságok járnak el - tette hozzá az érdekvédő.

- Ez számunkra elfogadhatatlan. Képzeljük el azt a helyzetet, hogy tegyük fel: egy hatósági ügyintéző elutasítja a kérelmet. Majd az illető katonai bírósághoz fodrul, mondván, nem illemtudóan beszélt. Ez nonszensz, és megfélemlítő lehet. A minisztérium azt ígérte, hogy a tervezet elfogadása előtt egyeztet velünk.

Sajnos, ez nem történt meg. Most vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy miként tudnánk az Alkotmánybírósághoz fordulni, s tőlük kérni jogi segítséget - zárta az elnök.

A nyitókép illusztráció!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rágalmazásért elmarasztalták Hruby Józsefet, Sopron egykori alpolgármesterét

A másodfokú bíróság jogerős ítélete szerint Hruby József rágalmazást követett el. Erről Fodor Tamás polgármester számolt be csütörtökön. Tovább olvasom