Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Fészekrakás osztrák hitellel

A határ mentén élők kézről kézre adják a burgenlandi hitelügyintézők telefonszámait.
Talán az áhított saját otthon már nemis olyan elérhetetlen.
Illusztráció
Reklámra nincs szükségük, így is tömeges az érdeklődés a sokak számára hazainál kedvezőbb osztrák lakáshitelek iránt. – Régebben műszaki cikkekért rohantak a magyarok Ausztriába, most hitelért járnak a határon túlra – véli egy osztrák bank magyar ügyfelekkel foglalkozó munkatársa. – Előbb-utóbb lecseng majd ez a nagy érdeklődés, hiszen idő kérdése – 3–5 év –, hogy ugyanezekkel a banki feltételekkel lehessen Magyarországon is hitelhez jutni.

– Tapasztalataim szerint – folytatja egy osztrák bank magyar ügyfelekkel foglalkozó munkatársa – az osztrák hitel legfőbb vonzereje a gyorsasága és a kiszámíthatósága: nálunk a havi törlesztés összege fixnek mondható, és csak az árfolyam függvényében ingadozhat. Persze a feltételek bankonként változhatnak, hiszen minden pénzintézetnek saját joga, hogy kinek és milyen feltételekkel folyósít hitelt. A burgenlandiak többsége csak Nyugat-Dunántúllal foglalkozik, itt lévő ingatlanokat fogadnak el fedezetként, mert a távolabbi területek áraival nincsenek tisztában.

Gyors és egyszerű ügyintézés

A burgenlandi bankok első magyar ügyfelei – főként a hivatalosan Ausztriában dolgozók – jó néhány éve kopogtattak először a határszéli pénzintézeteknél. A tömeges érdeklődés a magyar lakáspiac felpezsdülésével indult meg.

Itthon többszörösen komplikáltnak számított a hitel kérelme annak a fiatal párnak, akik tavaly végül egy osztrák banknál jártak sikerrel:
– Önrész és házastársi papírok híján szinte esélytelenek voltunk a magyar bankok feltételrendszerével szemben – osztja meg tapasztalatait a fiatal soproni hölgy, akik felújításra szoruló használt lakásra akartak hitelt felvenni. – Az osztrák bank első tájékoztatóján feketén fehéren megmondták, milyen költséggel kell számolnunk és később sem adódtak változások, pluszkiadások. Az elbírálással együtt egy hónap alatt sikerült lebonyolítani a hitelhez jutást.

Szigorúan vizsgálnak, bírálat nélkül nincs pénz

– Az az elképzelés, hogy az osztrák bankokban bárki elbírálás nélkül hitelhez juthat, illúzió – tájékoztat Berki Mihály, a Sopron Bank Rt. ügyvezetője. – A Magyarországon bejegyzett bankok a nem fizető adósokat és kezeseket egy úgynevezett BAR- (Bankközi Adós és Hitelinformációs Rendszer) regiszteren tüntetik fel és a listán szereplőknek öt évig nem folyósítanak itthon hitelt.

Ehhez a rendszerhez a külföldi pénzintézetek nem férnek hozzá, így a hitelt igénylőket előzetesen kell megszűrniük: szigorúan vizsgálják a jelentkező fizetőképességét és a biztosítékként feltüntetett ingatlanokat is.

A Sopron Bank Rt. az osztrák EB und Hypo Bank Burgenland leányvállalataként 2003 júliusában nyitott Magyarországon önálló pénzintézetet, mely a Nyugat-Dunántúlon nyitott öt irodájával regionális bankként működik.

– A nyitás óta ötmilliárd forintos hitelállományt közvetített ki a Sopron Bank Rt. magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, ennek mintegy fele lakáshitel – mondja Thomas Radil igazgatósági elnök. – A hitelfelvétel tekintetében szinte azonos feltételekkel dolgozunk Ausztriában és Magyarországon. Az összes osztrák fiókunkban van magyarul beszélő alkalmazottunk, de a mi esetünkben a magyar fiókok a helyismeret folytán gyorsabban hoznak döntést és az ügyintézés ideje is lerövidül a kevesebb papírmunka által.

A határ menti régióban tevékenykedő többi hazai pénzintézet működését sem ingatta meg az osztrák „lakáshitelek megjelenése", hiszen a versennyel már a kilencvenes évektől számolniuk kell. Mint mondják, a devizaalapú hiteleikkel versenyképesek, azokat hasonló paraméterekkel nyújtják, mint szomszédaink. A kedvezményes lakáshitelek intézése azonban valóban „szigorú", következésképp lassú is, ennek a jelentős állami támogatás az oka.

Rekordgyorsaságú hitel számokban

Tizenkétmillió forintra értékelt használt lakás vásárlásához kért hitelt egy burgenlandi banknál a hatmillió forint önrésszel rendelkező magyar ügyfél. A felújítási költségekre is gondolva 6,5 millió forint hitelt igényelt. Az összeget 7,5 százalékos kamatra, három százalék egyszeri kezelési költséggel 15 éves futamidőre biztosították számára. Ennek havi törlesztése 250 euró, azaz 62.500 forint. Évente 52 euró (13.000 forint) kötelező biztosítási díj tartozik még a lakáshitelhez. Az egyszeri banki kezelési költség – három százalék – 750 euró, azaz 187.500 forint volt esetében. Az értékbecslésre és a közjegyzői költségekre még 120.000 forintot kellett kiadnia. Az első egyeztetést követően nyolc napon belül az ügyfél kézhez kapta a hitelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák betegeket is fogadhat

Ezentúl ausztriai betegek is igénybe vehetik a soproni Erzsébetkórház "szolgáltatásait". Tovább olvasom