Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Fagykár helyett kártevők és gyom

Jégtörő Mátyásnak az idei tél egyáltalán nem okozott gondot, hiszen jóformán fagyot is alig éreztünk ezen a télen.
Vajon mindez hogyan hat a mezőgazdaságra?

– Még a szakemberek körében is megoszlanak a vélemények, hogy jó-e avagy sem az agrárium számára ez a megszokottól merőben eltérő idei tél – mondta érdeklődésünkre Hadarits Kálmán, a nagylózsi Növény Kft. egyik ügyvezetője.

– Az átlagosnál magasabb hőmérséklet miatt fagykárral nem kellett szembesülnünk, de ez egyben azzal is járt, hogy korábban jelentek meg a kártevők. Az őszi repcén már láthatók a szárormányos bogarak, amelyek normális körülmények között csak március közepétől, úgy 9–11 Celsius-foknál lepnék el az ültetvényt. Fontos, hogy a kártevők betelepedésének első észlelése után már pár nappal permetezzünk. Mindez annyit jelent, hogy korábbi és gyakoribb védekezésre lesz szükség, ami a költségeket akár több százezer forinttal is megnövelheti.

Kevés csapadék volt télen...
A mezőgazdászok szerint kevés csapadék volt télen: Nagylózs térségében például decemberben 14,3 milliméter, januárban 41, februárban eddig 13 milliméter hullott. Összehasonlításul: húsz évvel ezelőtt januárban 53,7, februárban 64,8 millimétert mértek.
Az enyhe télnek köszönhetően az őszi kalászos növények első fejtrágyázása megtörtént.
– Sem jég, sem hótakaró, sem tengelyig érő sár nem nehezítette a munkát – folytatta Hadarits Kálmán. – Az eddigi határszemlénken azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy igen elszaporodtak a gyomnövények, az ellenük való első védekezés tehát a szokottnál is korábbi beavatkozásokat igényel.

Az előrejelzések szerint száraz évünk lesz. Ha a szakemberek bíznak is abban, hogy az esetleges márciusi fagyok már nem okoznak komolyabb bajt a növénytermesztésben, aszálykár még bekövetkezhet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Wallner-villáról és a kistérségről is döntöttek

A Wallner-villa hasznosításáról is döntöttek a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Az értékesítést gazdasági szempontok indokolják, mivel – az előterjesztés szerint – az épület felújítására fordított 90 millió forint bérbeadással nem térülne meg. Döntés született a Soproni Közélet havilap kiadásáról is. Az időszaki kiadvány huszonötezer ingyenes példányban jut el a soproni olvasókhoz. Tovább olvasom