Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ezerötszáznál is több kamion naponta

Miután az utóbbi két hétben Vámosszabadi zárva volt a nagy tranzitjárművek előtt, az átkelőforgalom nagy torlódásokat okozott Rajkánál, s megfeszített munkát kívánt a vámszervektől.
(illusztráció)
Az elmúlt hetekben a Dunán levonult árvíz miatt a vámosszabadi határállomáson bevezetett és a hétvégéig tartott korlátozás miatt jelentősen megnőtt a teherforgalom a rajkai határátkelőn. A 20 tonnánál nehezebb kamionok nem kelhetnek át Vámosszabadinál. Ez az ottani határállomás teherforgalmában 40–50 százalékos visszaesést eredményezett, míg Rajkánál naponta átlagosan majd négyszázzal növekedett meg a ki- és belépő kamionok száma, ami ezáltal meghaladta a napi ezerötszázat.

A rajkai átkelőn kialakult helyzettel kapcsolatban Makay Péter alosztályvezető lapunk érdeklődésére elmondta: mivel a szlovák–magyar határszakaszon a rajkai a legkorszerűbb átkelő, így évről évre nő a teherforgalom. Az augusztus vége óta Vámosszabadinál kialakult helyzet miatt ez a növekedés még dinamikusabb lett. A pénzügyőrségnek a szolgálat átszervezésével, valamit a magyar és a szlovák társszervekkel folyamatosan kapcsolatot tartva sikerült viszonylag zökkenőmenetesen lebonyolítani a teherforgalmat.

Mivel ebben az időszakban naponta három–négyszázzal több kamion halad át az átkelőn, a várakozásmentes átkelés helyett most átlagosan négy–hat órás veszteglésre kényszerülnek a teherautók.

Az átlépésre naphosszat várakozó kamionsofőrök is megerősítették, hogy milyen igénybevételnek van kitéve mindkét fél. A lapunknak nyilatkozó egyik pilóta akkor már pontosan fél napja várakozott, és mint mondta, még legalább három óra, mire átlépi a határt. Társaival együtt azonban megérti, hogy ilyen hosszú kényszerpihenőre kárhoztattak, hiszen Vámosszabadinál most nem mehetnek. Bíznak benne, hogy nem ez az állapot lesz a jellemző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló koncertek várhatók

A Globe Színház muzsikusait is hallhatják majd a soproni hangversenybérletesek a 2002–2003-as… Tovább olvasom