Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Esterházy hercegné hamvai hazatértek

Fertőd–München - Magyar földben, Eszterházán nyugszik immár Apponyi Mária Gabriella grófnő (1910–1986), XIII. Esterházy Antal, a történelmi dinasztia családfőjének édesanyja, aki Münchenben hunyt el.
Az újratemetésen bejelentették: a Nemzeti Kegyeleti Bizottság nemzeti sírkertté nyilvánította az Esterházyak fertődi sírdombját.

A fertődi Esterházy-kastély kápolnájában szűk körű gyászszertartás keretében szombaton emlékmisét tartottak Esterházy hercegné – Apponyi Mária Gabriella grófnő, a történelmi arisztokrata dinasztia jelenlegi családfőjének édesanyja – koporsója mellett. A Szuchentrunk József kanonok, fertődi plébános celebrálta szentmisét követően a hercegnét az Esterházyak sírdombján helyezték örök nyugalomra.

Az újratemetés ott történt, ahol Antal herceg nagyszülei, Esterházy Miklósné Cziráky Margit grófnő és férje, Galánthai herceg Esterházy Miklós síremlékét emelték.– Édesanyám Apponyi grófnő, s lánya annak a tizennyolc nyelven beszélő Apponyi Albertnek, aki próbálta Magyarországot Trianonban megmenteni, sikertelenül – nyilatkozta lapunknak XIII. Esterházy Antal herceg, a nevezetes Esterházy-kastélyt építtető „Fényes" Miklós egyenes ági leszármazottja. – Édesanyámat nemcsak rendkívüli szépsége, kulturáltsága, hanem jó szíve és emberszeretete miatt is nagyra becsülték. Csak a bámulat hangján tudok szólni róla: mivel édesapám a második világháborúban életét vesztette, a bekövetkezett történelmi nagy felfordulás közepette ő vette kézbe a dolgokat. „Most ne üljünk tétlenül, sírva, ölbe tett kézzel, hanem tegyünk valamit, nehogy az ÁVO kezére jussunk" – mondogatta. Így menekültünk ki – 1948-ban, amikor én tizenkét éves voltam – Ausztriába, ahol megtanultam németül.

Édesanyám azt mondta: „Magyarul és németül beszélsz, most Belgiumba megyünk, ahol a francia nyelvet is elsajátítod." Felkereste az ottani távoli rokonságot, s az ő segítségükkel le is telepedett Belgiumban, ahol kora társadalmi életének kimagasló asszonyaként tartották számon. Anyám – akivel különben mindig magyarul beszéltünk – arra emlékeztetett: „Fiam, egyszer, valamikor majd mi is hazamegyünk." Halála mégis Münchenhez köthető: azért látogatott meg bennünket, hogy lássa akkor születendő fiúunokáját, Pál Antalt, de mielőtt ez megtörténhetett volna, előző este elhalálozott. Soha nem feledtem kívánságát, mondatát: „egyszer majd hazamegyünk". Most érkezett el az idő, hogy Münchenből hazahozassuk édesanyám földi maradványait, s nagyszüleim síremlékéhez közel helyezzük végső nyughelyére. Szándékaink szerint legkésőbb jövő év tavaszáig édesapám holttestét is ide temetjük a kismartoni családi sírboltból. Így egyszerűbb lesz a sírok gondozása és gyakrabban meglátogathatom egykori hozzátartozóimat. Nagymamám, az 1910-ben, 36 éves korában elhunyt Cziráky Margit grófnő – neki építtette a kastélyból is látható Sírdombot nagyapám – nagyon szerette volna, hogy a kastély és a park a nagyközönség számára is látogatható legyen, a benne zajló kulturális rendezvényekkel együtt. Ez az álma mára maradéktalanul megvalósult...

A gyászszertartáson Dobó Ágota, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatóhelyettese bejelentette: a Nemzeti Kegyeleti Bizottság az Esterházyak fertődi Sírdombját nemzeti sírkertté nyilvánította. Egyúttal hazánk nevében sajnálatát fejezte ki a történelmi családot sújtó egykori igazságtalanságokért.

Olvasóink írták

 • 7. Cseléd leszármazott 2008. május 23. 11:12
  „Csak,azt tudnám, hogy az a rokon miért szagolgatja a képen? Nem hinném, hogy még mindig szaga lenne.”
 • 6. joco1 2008. május 22. 09:51
  „Tip Top : bocsi jelzödet lefejetettem:"GAZDAG"”
 • 5. joco1 2008. május 22. 05:31
  „TipTop:és ezt a XIII. épitette és tartotta fent ?”
 • 4. TipTop 2008. május 22. 02:50
  „Szegeny joco1 Talan nem vetted eszre, hogy Eszterhazan egy eszterhazi Kastely is van....

  TipTop”
 • 3. joco1 2008. május 21. 05:45
  „H.István: én a mai a mostani családról irtam.(akik nem tettek semmit)”
 • 2. Horváth István 2008. május 20. 20:45
  „T. Jocó1. Ha vetted volna a fáradtságot, és elmélyedtél volna a család sok évszázados történetébe, más lenne a véleményed! Egy család történetét kicsit ismerő EMBER”
 • 1. joco1 2008. május 20. 16:13
  „Érdekes! a kutyát sem érdekli eme "történelmi dinasztia" .Tán olyan sokat tettek hazájukért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dübörög a zeneiskola

Sopron - Továbbra is fontosnak tartják a szülők csemetéik zenei műveltségét. Ezt támasztja alá a… Tovább olvasom