Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Erősítik a nemzetiségi hovatartozás érzését - fotók

A jövőben várható, hogy még alacsonyabb lesz azok száma, akik horvátnak vallják magukat Magyarországon – hangzott el a horvát–magyar nap egyik előadásán Sopronban.

– A legutóbbi statisztika szerint Magyarországon közel 16 ezren vallották magukat horvát nemzetiséginek. Sopronban és környékén kétezren. Zömében idős emberekről van szó, így a jövőben várhatóan még kevesebben tekintik majd horvátnak magukat.

Horvát - magyar nap Sopronban. Fotó: Magasi


Sopronban, a háromnyelvű térségben is a kihalás előtt állunk. Márpedig a régió horvátságának kultúrája megőrzésre vár. Ezért is kell erősítenünk a nemzeti hovatartozás érzését – részletezte Payrits Ferenc, a soproni horvát kisebbségi önkormányzat elnöke azon az ételkóstolóval, fotókiállítással, tamburazenével egybekötött és előadásokkal színesített horvát–magyar napon, amelyet kedden rendeztek az egyetem közgazdaság-tudományi kara aulájában.

A Területfejlesztési Szabadegyetem programján a magyarországi horvátok helyzetéről, a két nép kulturális értékeiről, illetve kapcsolatáról volt szó. A résztvevők között a kópházi testvérintézmény, a Rijeka melletti Csavle iskolájának cserediákjait is köszöntötték.

Jövőre lesz 480 éve annak, hogy tömegesen érkeztek a horvátok Magyarországra. „Őseink nyomdokán" elnevezéssel, szimbolikusan megismétlik a 600 kilométeres utat, öt országot érintve. Sopronban pedig az MKB-arénában jövő márciusban rendeznek a horvátok nagyszabású folklórünnepet a majd félezer esztendő alkalmából.

– A horvát–magyar kapcsolatok fejlettek, jószomszédi viszonyt ápolunk egymással – jelentette ki a programon Silvija Malnar, Horvátország budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. – Ugyanakkor a gazdasági együttműködés területén javítani lehetne és kellene a mérlegen: az évi 730 millió eurós forgalomból Horvátország csak 249 millióval részesedik. Az idegenforgalomban viszont a horvátok oldalára billen a mérleg, éves szinten mintegy 320 ezer magyar turista keresi fel a szomszédos országot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés Sopronban: költségcsökkentés miatt lehet átszervezés

Amennyiben a soproni közgyűlés elfogadja, akkor átszervezik a Gesztenyés körúti Időskorúak… Tovább olvasom