Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Erkölcstan és tornaóra kötelező

„ Ha rajtam múlna, az ifjúságot mindenekelőtt hit- és erkölcstanra taníttatnám, és mindennap lenne tornaóra. Minden más csak ezután következne” – mondta Eperjes Károly a soproni Petőfi Színházban adott interjújában.
A Soproni Tavaszi Napok keretében a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata lépett fel a teátrumban. Rideg Sándor Indul a bakterház című darabjának egyik főszerepében a Kossuth-díjas színészt, a hegykői származású Eperjes Károlyt láthattuk, aki vendégművészként játszott a zalaiak társulatában.
– A napokban az egész ország méltányolhatta nagyszerű Széchenyi-alakítását. Milyen felkéréseket kapott a Hídember című film után?
– Azóta a „Bolondok éneke" című magyar–francia–román produkcióban együtt szerepeltem Dépardieu lányával, továbbá egy hatrészes tévéfilmben, a Sobri címűben is kamerák elé álltam, mégpedig betyárszerepben. Ezen túlmenően a pesti Új Színházban egy szélhámos grófot játszom a Szergej Maszlobojscsikov rendezésében színpadra állított Úrhatnám polgárban. Zalaegerszegen pedig a bakter legendás figuráját elevenítem meg.

– Mit vár közelgő uniós csatlakozásunktól?
– Véleményem szerint az integrációs tárgyalások kedvezőbben is alakulhattak volna számunkra. Gondolok itt arra, hogy parasztságunkra tudomásom szerint versenyképesség szempontjából nehéz helyzet vár, és sok más tekintetben is másodlagos besorolásba kerülhetünk. Nos, mindennek ellenére azért, hogy a trianoni gyűrű ne szoruljon jobban a nyakunkon, továbbá a határon túli magyarság nemzetegyesítésének lehetősége miatt is, jelen pillanatban az EU-ra 51 százalék bennem az igen.
– Mi a véleménye a kereskedelmi tévék úgynevezett valóságshow-iról?
– Mindenkinek el kell számolnia majd az Úristen előtt.
– Válaszából adódik a kérdés: ha az ifjúság- és kultúrpolitika szintjén kormányzati befolyással rendelkezne, melyek lennének a legsürgetőbb teendői?
– Nézze, bizonyos értelemben most is van befolyásunk, hiszen mindenki meggyőződése szerint tehet valamit a maga területén. Úgy hiszem, ahhoz nagy lelki fordulaton kellene végigmennie az országnak, hogy a kulturális tárca élén legyek. De ha már ott lennék, kezdeményezném, hogy a hit- és erkölcstan kötelező tantárgy legyen az iskolákban, mégpedig mindennapos gyakorisággal. A második legfontosabb óra a testnevelés lenne, és minden más tantárgy csak ezután következne. Szerintem ép lélek és ép test – ez lenne a helyes válasz minden gondunk megoldására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángolt a nádas a Fertőn

Kiemelt, hármas fokozatú riasztást rendeltek el tegnap délelőtt a soproni tűzoltóságon. A bejelentés… Tovább olvasom