Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Erdélyi püspök misézett

Zsúfolásig megtelt templomukban ünnepelték vasárnap az agyagosszergényiek katolikus egyházközségük megalakulásának 225. évfordulóját. Ebből a község lakói számára jeles alkalomból Nagyvárad püspöke, Tempfli József celebrálta a szentmisét.
„ Ha a végek nem állják meg a helyüket, akkor a nagyvárosok is elesnek" – vélekedik a nagyváradi megyés püspök, Tempfli József, aki Erdélyből tegnap Agyagosszergénybe utazott, hogy a Szent László-templom katolikus közösségével együtt ünnepelje meg az egyházközség fennállásának 225. évfordulóját.

A szentmise előtt Tempfli József a Kisalföldnek elmondta, a helyi plébános látogatását viszonozza, és fontosnak tartja a kisebb településeken élők hitét, erejét. A püspök a kapcsolódási pontokat is megtalálta Agyagosszergény és Nagyvárad között. A Győr-Moson-Sopron megyei település népe Szent László tisztelője, a nagyváradi püspökséget pedig a lovagkirály alapította, s ő a védőszentje is. „A mi egyházmegyénk egyike annak a tíznek, amit Szent István alapított a mai Váradtól tíz kilométerre, Biharváradon.

Ma is látható még a bihari földvár, ahol Szent László sokat tartózkodott. Jól ismerte a környéket, s a legenda szerint egy vadászat során jelent meg előtte a Szűzanya, kérve, építsen itt szentélyt" – ismertette a történelmi hátteret Tempfli József, aki a nagyváradi püspökség 910 éve alatt a nyolcvanegyedik a püspökök sorában.

– Most járok ezen a vidéken először, s örömmel látom, hogy Agyagosszergényben milyen takarosak a házak, rendezettek az utcák, mindenütt virág díszlik, és szeretettel fogadtak az emberek – mondta a püspök, aki az ünnepi szentmisén is a kisebb közösségek összetartó erejének fontosságát hangsúlyozta. – „Mi egyek vagyunk – idézte az erdélyi költőt, Reményik Sándort –, bárhol vagyunk is a világon."
A gyönyörű agyagosszergényi Szent László-templomban tegnap kevésnek bizonyult az ülőhelyek száma. Ünneplőbe öltözött hívek hallgatták plébánosukat és a püspököt, s nemcsak a községért, hanem minden magyarért imádkoztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrig hallatszik majd a Corvinus

Az elképzelések szerint már karácsonykor, de legkésőbb februárban megkezdi műsorszolgáltatását a… Tovább olvasom