Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Emberképek a soproni egyetemen

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara szervezésében nyílt meg a Kar aulájában Hipságh Gyöngyi Emberképek című fotókiállítása.

A tárlatot Csigó Gergelynek és Folcz Tóbiásnak a kiállításmegnyitón elhangzott gondolataival ajánlja az érdeklődőknek a sopron.hu.

Folcz Tóbiás:

- Jelen korunkban, amikor a média, tv-k, újságok, és az internet ontják magukból a képeket nap, mint nap, már teljesen elfogadottá vált az, hogy az embert minden szituációban idealizálják. A celebektől teli médiák hatására, ma már senkit nem látunk számára kevésbé előnyös, de természetes momentumban megörökítve. Ezért legtöbbször nem ismerhetjük az emberibb oldalát a képek főszereplőinek. A digitális technika, és a képmódosító szoftverek segítségével ma már bárkit elváltoztathatnak úgy, hogy a természetesség kiveszik a róla készült képből, pedig sokszor pont az lenne számára az előnyösebb. A tényleges emberi jellemzők ma már sokszor háttérbe szorulnak. A tömeges fotógráfia eltolódott a harsány, kizárólag csak látványra épülő alkotások irányába. Emiatt megnyugtató érzés néha ilyen képek előtt állni, melyek kiemelve nem csak a színeket, a megdöbbentő sorsokat és elkeseredett arcokat túlzóan kiemelve próbálnak minket megfogni, hanem őszinte hangulatokat, valós elkapott pillanatokat tárnak elénk. A kiállítás 2011. március 29-ig vasárnap kivételével naponta tekinthető meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának aulájában (Sopron, Erzsébet u. 9.).

Csigó Gergely:

- A művészeket általában, és ezen belül a fotóművészeket is sokszor úgy képzeljük el, mint egy magának való, különc figurát, aki sok esetben elszigetelten él, bujkálva jár-kel a világban, és elvont, sokszor érthetetlen képeket készít, a saját kénye-kedvére.

Gyöngyi a jó példa arra, hogy ez nem kell, hogy így legyen. Ő ugyanolyan ember hétköznapokkal, problémákkal, örömökkel, érzésekkel, mint bármelyikünk. Pont ezért készít olyan képeket, amik az ember valódi természetességét mutatják be. Képei azt közlik velünk, hogy a mindennapi ember a legkülönbözőbb pillanatokban sokszor nem úgy viselkedik, mint egy ideál, és pont ettől emberi. Egy röpke pillanatban ott van valaki, akinek ez a pillanat jelent valamit. Valamit, amit érdemes megörökíteni, és nem az, az első dolga, hogy el akarja változtatni ezt a pillanatot, és ez által a kész képet. Mindez talán abból is adódik, hogy Gyöngyi 11 évvel ezelőtt még a filmes korszakban kezdte a fotózást. Egy olyan filmes korszak végén, ahol elsősorban a téma számított, nem pedig a sok trükk, amit manapság alkalmaznak.

A teljes cikk >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi autóbusz menetrend Sopronban

Március 15-én a Széchenyi téren tartandó városi ünnepség miatt 9.40 órától 11.30 óráig az… Tovább olvasom