Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Elvesztek az utak Kópházán

A háromméteres, leaszfaltozott utcán, ha egy ott lakó kint parkol a háza előtt, mi már nem férünek el a mezőgazdasági gépekkel.

– Beszűkültek a lehetőségeink, hangzatos ígéretekkel kecsegtetik a mezőgazdaságból élőket, de egy olyan egyszerű probléma, mint hogy merre közelítsük meg a földjeinket, megoldatlan marad – mondja lemondóan a kópházi Pinezits János.

A gazda és családja a mezőgazdaságból él, a falu határában lévő földjeiket viszont egyre nehezebben közelítik meg a gépekkel, mert beépítették az utakat...

– Lakóparkok épültek ott, ahol évszázados utak vezettek ki a határba – mondja a kópházi gazda, Pinezits János. – A háromméteres, leaszfaltozott utcán, ha egy ott lakó kint parkol a háza előtt, mi már nem férünk el. Ha ki akarunk menni dolgozni, előbb személyautóval bejárjuk az útvonalat, megnézzük, elférünk-e.

Pinezits János kópházi gazda szerint csak nehezen és egyre gyakrabban nézetkülönbségek árán jutnak ki gépeikkel a földjeikre. Fotó: Magasi
Pinezits János kópházi gazda szerint csak nehezen és egyre gyakrabban nézetkülönbségek árán jutnak ki gépeikkel a földjeikre. Fotó: Magasi


Ha nem, megyünk kerülővel. Nagyon sok kellemetlenség ér bennünket, mert ha szólunk, hogy ne parkoljanak az út szélén, nem veszik jó néven. Persze őket is meg lehet érteni, a saját házuk előtt állnak.

De mi lesz velünk? Sokszor kényszerűségből a főútvonalra megyünk ki, de akkor a lassú gépeink miatt Sopronig torlódik fel a sor mögöttünk, ez esetben az autósok szidnak. Arról nem beszélve, hogy milyen balesetveszélyes bennünket kerülgetni – sorolja gondjait Pinezits János. A tősgyökeres kópházi gazda a legkirívóbbnak a kegytemplom előtti megoldást tartja, egyenesen felháborítja, hogy beépítették a híres búcsújáró helyet.

– Az itt kialakított lakóparkban pedig sokan egyáltalán nem tolerálják, ha erre jönnek a gépek, s akkor nagyon finoman fogalmaztam – legyint a gazda, akit felháborít, hogy nincs sem felelőse, sem megoldója a problémának.

Grubits Ferenc kópházi polgármester szerint nem az az alapvető baj, hogy lakóparkok épültek, hiszen ez jó, a falu fejlődik. A három méter széles aszfaltos úton eleve nehezen vagy nem is fér el egy kombájn, és több külterületi utat éppen a gazdák szántottak be. – Öt éven át készült Kópháza rendezési terve, lakossági fórumot is tartottunk, nem jelezték, hogy ez probléma lenne. Arról tudok, hogy a lakók és a gazdák között akadtak nézetkülönbségek az utakon, erre azt tudom mondani, hogy az együttélés nem megy tolerancia nélkül – tette hozzá a polgármester.

A földhivatalok az érvényes törvények és rendelkezések szerint
nyilvántartásukban nem szerepeltetik külön a mezőgazdasági utakat. Ilyen kategória nem is létezik. A külterületek megközelítésének lehetőségét azonban mindenkor biztosítani kell, ezeket az utakat a települések szabályozási tervében fel is tüntetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni Kékfrankos Szakácskirály választás - fotók

Hétvégén rendezték a VII. Soproni Kékfrankos Szakácskirály-választást és Utcafesztivált a Hotel… Tovább olvasom