Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Eltűnik a szégyenfolt: Bontják a Rét utcai ingatlant - Fotók

Öt és fél év pereskedés után, pénteken reggel elkezdődött a soproni Rét utcában, az egykori Nevelési Tanácsadó épületének bontása.

Pénteken reggel, a közelben lakók is meglepődtek, amikor markolóval nekiálltak az egykori Nevelési Tanácsadó épületének bontásához. Ezt megelőzően ugyanakkor három hajléktalant kellett innen elküldeni. Ők a romos, bedeszkázott ablakú épületet használták lakóhelyül.

Mint azt portálunk megtudta, a bontás várhatóan két hétig tart. Ezt követően az új tulajdonos, az eredeti 2007-es terveknek megfelelően építteti meg a lakásokat.

Bontják a város egyik szégyenfoltját. Fotó: P. H. L.


A helyszínen, a fotózás közben többen is érdeklődtek, hogy mi történik. Az egyik arra járó kerékpáros megjegyezte, bármi is lesz itt, az csak jobb lehet, mit ami most van. Az utca közepén az 1972-ben felhúzott panel felvonulási épület, amely később több intézménynek is helyet adott, immár közel egy évtizede üresen, elhanyagoltan, életveszélyesnek nyilvánítva áll. Az ablakok kitörtek, minden ami mozdítható volt tönkretették.

Igaz, többször próbálkoztak már a bontással, de ez jogerős engedély hiányában eddig meghiúsult.

Az előzményekhez tartozik, hogy 2006-ban az akkori - szocialista - városvezetés értékesítette az épületet. Az új tulajdonos az akkori elképzelések szerint lakásokat építettet volna ide. Ám erre nem volt lehetősége, ugyanis az új - fideszes - városvezetés 2007-ben bírósági eljárást kezdeményezett. Úgy ítélték meg, hogy elődeik a város szempontjából rossz üzletet kötöttek. Az eredeti keresetlevélben azt kérte az önkormányzat, a bíróság mondja ki, áron alul értékesítették az ingatlant, az eljárás kezdetén azonban pótindítványt is tett a város képviseletében eljáró ügyvéd. Ebben már a szerződés megsemmisítését is kérte.

Idén március végén, a Kúria helybenhagyta a győri másodfokú bíróság ítéletét, és a Sopron város ebben a témában indított valamennyi keresetét elutasította. A szerződést jogszerűnek minősítette, a 44 millió forintos vételárat pedig szabályosnak találta. Ezzel az önkormányzat részéről indított ügy bírósági része jogerősen lezárult.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Jetta 2012. augusztus 17. 14:03
  „Most aztán igazán impozáns jelenség lett ez a Nemes Bau által fémjelzett,két nagy gödör a kupacolt betonmorzsalékkal és a kizárólag kánikula idején, a néha megvillanni látszó, "markolózni" bíró "szakemberekkel"! A hatalmasra nőtt gaz elkerítve lett ugyan, körülötte a sok szeméttel-de ez most így mennyivel jobb/szebb, mint volt a "patkánytanya"?? És sajnos megint igazam lesz: évekig kell ezt néznünk az itt és a környéken lakóknak, a tréé kivitelezést, át nem gondolt bohóckodást magyar módra, pénztelen építkezési sikertelenség újabb bemutatóját! Na, ehhez csak gratulálni lehet! Hozzák a megszokott formát! ...(még hogy őszre szerkezetkész akármi is lenne a helyén?? Itt, Sopronban??!! El sem kezdték, s már tudni lehetett a végét!!!)”
 • 51. himbi 2012. június 13. 06:59
  „Manapság a 35- 40 nm-es lakáskoat lehet könnyen eladni. Nézzétek meg egy garzonházat... azokban is van 50-6 lakás és egyik sem 10 emeletes...”
 • 50. Jetta 2012. június 13. 02:36
  „46. Dunahouse_Sopron 2012.06.12. 19:20 !
  "A mellette lévő óvoda jelenleg be van zárva, így őket az építkezés nem zavarja."
  Vagyis: akkor nyit ki az óvoda, ha az építkezést befejezték? Vagy ne is nyisson ki, ha zavarja? Esetleg 3-4 hónap alatt elkészül a betonförmedvényük, mire az ígéretek szerint megnyit az ovi? Így értendő? Erről a szülőket is tájékoztatták? Ők még abban a jóhiszemű önkormányzati illetékesi megnyugtatásban vannak, hogy idén ősztől újra vihetik oda a gyerekeiket?! Ez egyre cifrább már most!! Már megint nem tudja az egyik nagyokos, mit művelt a másik!! Hogy ez milyen fárasztóan unalmas és szánalmas....!!!”
 • 49. Jetta 2012. június 13. 02:21
  „Kukac40! Senki sem kötelezi az építőipari melóst, hogy az legyen!Tegye a dolgát, mint bárki más, akár egy íróasztal mögött is, ahol a melós fizetését kiszámolják. A vállalkozó meg csak vállalkozó marad:-) Korrupt világban normális józan ember nem jelentget-annak már rég elmúlt az ideje, már más eszközök a hatékonyak!:-P Ne érdekeljen már, hogy hol lakom, bár ez lassan vesszőparipád lesz! De hogy nyugodt legyél, a környéken lakom- ezért a komment...de bográcsozni azért nem fogunk:-P!
  Az ez iránti :"- 46. Dunahouse_Sopron 2012.06.12. 19:20 -" aggályaimat próbáltam eddig idevetíteni- ahogy ezt 11. Hóvirág hozzászólása már bőven sejteni engedte-, de a hurrá optimizmusodtól képtelen voltál/vagy/ megérteni , ehelyett mindenféle fals irányba magyarázod támadóan a hozzászólásaimat, amit nemes egyszerűséggel háborgásnak, meg szidásnak, meg mittomén minek nevezel(tudva, hogy ez mind téged minősít, de sebaj)!
  Na, akkor azt hiszem, most jött el az, hogy" HOPPÁ"!:-) Liftes építmények, 60 lakás, két tornyos, sok üzletes..."nagyobb" költségvetésű beruházás lenne(lett is!!)..."":-) Remélem, bőven kapsz ízelítőt mindabból, amit korábban aggályként felvetettem, s amit eleve kizártál:-) Fel nem foghatom, miért gondolta bárki is azt, hogy akkora épület lesz a helyén, mint az eredeti? Az itt élőkön túl sajnos senkit sem érdekel , hogy eltűnik a ez a zsebkendőnyi zöld lehetőség is! De csodás is lesz egy idezsúfolt, dupla tornyos betontömböt kerülgetni, nézegetni és az állandó forgalmát élvezni... persze, csak azután, hogy a közvetlen környezetében élők idegeit és toleranciáját teljesen felmorzsolta a több havi épít. foly. csúszás és minden,ami ilyenkor divatos és óhatatlanul mindig bekövetkező leállásokat eredményez, tetézve azzal, hogy bőven csúszik az eredetileg is sokszorosan módosított (pl. műszaki) átadás időpontja- magyar módi szerint...ahogy ez ilyenkor lenni szokott:-) Álom, álom,édes álom...:-)Hahóóó! Ez a XXI.századi, Fidesz-kormány vezette Magyarország:-) Itt minden elképzelhetetlen és irreális megtörténik!:-)Néha valóban célravezetőbb a realitás és valóság talaján maradni- kisebb a meglepetés!!:D”
 • 48. hóvirág12 2012. június 12. 22:50
  „Dunahouse!

  Ezek szerint nekem volt igazam...
  Bazi nagy ház mélygarázzsal, üzletekkel, sok-sok lakással...

  Aki egy kicsit is utánaszámol, észreveszi rögtön, hogy a 36 állásos teremgarázshoz nem elég a mostani épület nyomvonala, hanem az egész mindenséget beépítik - füvestűl, parkolóstul.... És ugye egy teremgarázsban nem két fillér egy hely..... mennek majd a lakók a környező jereváni helyekre parkolni... pont mint a Rét és Erdélyi utca lakóinak egy része...

  Ja, és 60 lakás a szomszédos kétlépcsőházas 10 emeletes tömbben van.... Tehát hatalmas épület épül.

  Minden elismerésem azoknak, akik ezek után is éljenzik...

  Ja, a tervezett bankfiókról: aki nem emlékezne, nemrég zárt be egy bankfiók a környéken... érdeklődés hiányában.

  Tuti sok bank kapkod az újért....

  Szóval, Kedves Építtető, minden elismerésem! És köszönjük a majdani árnyékot és "kilátástalanságot"!”
 • 47. himbi 2012. június 12. 19:27
  „45.Kukac40!
  Majdnem 100 m-re laksz az építkezéstől? Hmm , hmm... talán issmerjük is egymást? :) Én is kb 100 m-re...”
 • 46. Dunahouse_Sopron 2012. június 12. 19:20
  „Az ingatlanon a meglévő épület lebontását követően végleges jelleggel 36 állásos mélygarázst, 4 db üzletet, 1 db bankfiókot és 60 db lakást tartalmazó, vegyes rendeltetésű épület kerül felépítésre.
  Az épületnek két tornya lesz, egy öt és egy négyemeletes és mindegyikben lesz egy egy lift is.

  Az ingatlanra jogerős bontási és építési engedély került kiadásra.

  A mellette lévő óvoda jelenleg be van zárva, így őket az építkezés nem zavarja.”
 • 45. Kukac40 2012. június 12. 17:57
  „44.Jetta Egy új építése teljesen más mint egy felújjítás, átépítés. Ha tudsz korrupt ellenőrökről ez nem az a hely ahol jelenteni kell őket. Sétálj be az illetékes helyekre és ott add ezt elő. A képen látható gép tulajdonosa a mai napig dolgozik melósként is, pedig régi építési vállalkozó. Rajta kívül még nagyon sok építési vállakozó dolgozik melósként is. Ha annyira ismered a építőipart, miért nem ismered őket? A port, a koszt, a zajt, nem az íróasztal mögött ülők hozzák össze, és nem ők szenvednek tőle. Te epedig ezeket az embereket szidtad. Természetes, hogy aki megvette az hasznot akar belőle, hogy mekkorát, és milyen gyorsan, csak ő tudja. Jelenleg még semilyen látványtervet, vagy konkrét elképzelést nem mutattak fel. Addig teljesen felesleges itt háborogni ezen. egy biztos nem olyan nagy terület ez. Esetleg a téged nem érdeklő környékbeliektől (út, bolt, közvilágítás) kérdezd meg, őket mennyire érdekli a te problémád. Ami valójában nem is a tiéd, hiszen nem itt laksz. Igaz én sem, nekem is majdnem 100 méterre van. :) További jó duzzást. :)”
 • 44. Jetta 2012. június 12. 02:37
  „42. himbi ! Köszönöm:, hasonlóan gondolom magam is!:-)) Én azért, szkeptikus vagyok és kissé aggódom... Ismerve, hogy az építési vállalkozók és az építtetők sajátos világban élnek, így általában másként értelmezik a vonatkozó jogszabályokat, némi "anyagias" vonatkozás teljesen képlékennyé tud tenni hivatalnokokat,szabálymódosításban érintetteket és mindig találnak törvényi képviselőket rá, akik ezt igazolják is részükre...Ugyehogy ugye?!:-))

  43. Kukac40!Az építtető és az építési vállalkozó minden, csak nem "melós"!:-) Aki pedig, nem ismeri az építőipari morált(itthon és a környező államokban!)- ne szóljon bele!:-D A jelek szerint, a kukacok ezt valahogy sajátos módon értelezik- nincs is ezzel baj, ha vállalja a kritikát, amit kap miatta!:-) A városvezetés hozzáállását és a 30 éves múltat inkább most hagyjuk!! Bár maga a tulajdoni per is megér egy mosolyt- jellemző ez idehaza!:-)
  Javaslom gondold át újra a "Vannak előírások, amiket nem lehet, nem betartani, mert nagyon feltűnő, később is." véleményed- elmélyedve picit a témában, meg fogsz lepődni, milyen volumeű és eget verően arcpirító pofátlanságokat követnek el feltűnően, következmények nélkül!! Kedvenc evergreenem, mikor tetőfelújítás címén egy 2x akkora házat építettek-az eredeti köré(!!!)-lebontva legvégül a belső eredetit!
  A "Történjen már végre valami!" elmélet még sosem hozott jót! Csak mert viszonylag jó adottságokkal rendelkezik a terület, -már bocsánat, de- nem rajongok a gondolatért, hogy a tulaj egy kisebb lakónegyedet zsúfoljon bele, pusztán azért mert megteheti! Miért érdekeljen más terület zsúfoltsága, aszfaltozottsági foka,közvilágítás és járda hiánya- (legyen az az ő baja!!Senkit sem kényszerítenek fegyverrel, hogy egy olyan helyen vegyen lakást!!),- amikor az én közvetlen környezetemet építik be? Köztudott, hogy minden ilyen volumenű építkezésen folyamatosak a fennakadások,leállások, problémák...amelyek bőven próbára teszik a környékben élők toleranciáját az építkezési kísérőjelenségekkel szemben. Persze, értem én, hogy ez nehezen megérthető azon kukacok számára, akik nem is a környéken élnek!:-) A " Ha meg nem épül helyette..." verzió már jobban tetszik!:-D”
 • 43. Kukac40 2012. június 11. 18:38
  „41.Jetta A kukac azért kukac, különben mi értelme lenne? :) Ha nem kint dolgozol miért kiabálod le ennyire az itteni melósokat? Volt 30 év az épület hasznosítására, nem tett senki semmi maradandót, érdemlegeset. Vannak előírások, amiket nem lehet, nem betartani, mert nagyon feltűnő, később is. Nem tudom kiépíti és nem is érdekel. A jelenlegi állapotnál viszont biztosan jobb lesz. Nem olyan nagy ügy felhúzni egy épületet, a belső munkákra megy el sok idő. A nagyon felkapott lakóparkok, ahol sűrűbben vannak az emberek mint a város lakótelepein mennyivel szebbek? A nagy részükön zöldterület nincs, közvilágítás nincs, aszfaltozott út, járda nincs, élelmiszer bolt nincs, vagy csak nagyon gyenge kínálattal és még sokáig sorolhatnánk, ami azon a környéken viszont van. Ha valaki üzletet lát bent és hajlandó rá költeni, tegye. Miért baj ez? Végre történik valami. Ha meg nem épül helyette semmi, akkor megmarad egy gazos, rendezetlen területnek.”
 • 42. himbi 2012. június 11. 18:19
  „41.Jetta!
  Az a baj amit Te is tudsz, hgy ha egy vállalkozó megvesz egy területet akkor oda oylan valamit fog építeni, alkotni ami neki pénzt hoz! Mégpedig többet mint amennyit befektetett. Nem tudhatjuk még, hogy miylen lesz az egész új épület ehelyett a patkánytanya helyett. Manapság a 35- 40 nm-es lakások hamarabb elkelnek mint a nagyobbak így nem feltétlen kell arra gondolni, hogy a zöldterületből is elvesznek területet. Gondoljunk csak bele, higy ott a parkoló rész is aminek egy része gondolom beépíthető. Amúgy is egy épület áll(t) ezen a területen amihez nem feltétlen kell akár az egész parkolót beépíteni már csak azért sem hiszen teremgarázst terveznek az épület alá ahogy olvasom a kommenteket így a parkolás is megoldott lesz anélkül, hogy a zöld terület egészét vagy egy részét elvennék. Minden esetre én is szívesen látnék valahol valamiféle tervet a leendő épületről, már csak amiatt is mivel itt lakom nem messze a bontási helyszíntől.”
 • 41. Jetta 2012. június 11. 00:28
  „39. Kukac40 2012.06.10. 16:27 ! Ugyan már! Mitől vagy biztos abban, hogy betartja az előírásokat?! Érdekelt az itt valaha is valakit? A bevett gyakorlat nem ezt mutatja!
  Csak mert más a véleményem, mint a tiéd, az egyáltalán nem azt jelenti, hogy Ausztriában dolgoznék! Uramatyám! Ez a folytonos fröcsögés....Ekkora negatív előítélet, ami benned tombol, valóban döbbenetes!!(Ez amúgy már több hozzászólásodban feltűnt...persze, ha a nick-edhez tartozik, akkor érthető) Légy erős és kapaszkodj meg: Sopronban dolgozom:-) Sosem dolgoztam a "sógoréknál"- ahogy ez neked alapból lejött:-) Idős szüleim élnek a felvetés követlen szomszédságban- mi sem sokkal messzebb-, akiket gyakran látogatunk... és mert ideírom a véleményem, az nem azonos a háborgással. Ezzel a felfogással joggal gondolhatnám, hogy te meg az építtető mellett kampányolsz, nemde?:-) Viszont mindig megnevettetsz és már ezért is érdemes idejönnöm:-) "Most elkezdik, mire véget ért a nyár, szerkezetileg akár áll hat is az új épület." Melyik álom államban??:-D ...ez magyar- magyar építőipari mentalitással, hozzáállással, fizetéssel, szakmunkával,..stb

  38. himbi 2012.06.10. 15:36 : Hamar dugd vissza kardodat!:-) Csak mert nem rajongok az elképzelésért, miszerint is, egy zsebkendőnyi területre be kell zsúfolni egy szintes lakóházat(??) a jogos tulaj, az nem azonos azzal, hogy támogatnám az eredeti "patkánytanyát"! (bocs´ de tetszik ez a kifejezés, itt olvastam egy komm.-ben és találónak érzem:-)) Sajnálatos, hogy csak ennyire futotta a tulajdonos fantáziájából a terület hasznosítására....pedig volt bőven ideje tervezgetni!:-) Valami "zöldebb", ökobarát területhasznosítást szívesebben látnék/látnánk..de sajnos, az nem itt és nem mostanában lesz, így marad a még több beton, az újabb "embertanya":-)”
 • 40. Csetneky 2012. június 10. 18:06
  „31.

  Egyetértünk. Ismét.

  Tehát akkor hajrá, visszamenőleg is!”
 • 39. Kukac40 2012. június 10. 16:27
  „37.Jetta ha több szintes lenne mint 4, akkor már mások az előírások, drágább a kivitelezés a liftek miatt stb. Azon kívül, ha nem a könyéken laksz, neked nem mind egy? Kint dolgozol sógoréknál itt meg háborogsz, hogy egy szeméttelepet felszámolnak. Odaát egy este alatt csendben elvégzik, minden zaj és por nélkü, a lakók megkérdezése mellettl? Most elkezdik, mire véget ért a nyár, szerkezetileg akár áll hat is az új épület.”
 • 38. himbi 2012. június 10. 15:36
  „37.Jetta!
  A hajléktalanoknál és az ősi mesterséget űző hölgyeknél és kuncsaftjaiknál akik oda bejártak... minden csak jobb lehet. Ha te építkeztél alaha akkor gondolom a környéken élők is hallgatték az építkezésed zaját. Ellenben ha Te támogatod az eredeti állapotot akkor gyere, költözz ide és támadd meg a bíróságon a jogerős ítéletet és tégy ellene.”
 • 37. Jetta 2012. június 10. 15:02
  „Rendezett környék...mélygarázs... füvesített tető(hemzseg Sopron tőle, szeretik az építtetők ezt a megoldást)..."nem hinném, 4 szintnél magasabb lesz"(s ha mégis, akkor van az, hogy hoppá!)..."Minimum 12,5 méteres ingatlant lehet építeni"-(hát persze, hogy gondosan ügyelni fog erre az építtető, szinte álmatlan éjszakái lesznek a gondolattól!!) "...benapozás"... szélfogó...:-))))És ezeket a tulaj majd jól figyelembe is veszi és betartja a szabályokat, terv szerint, több hónapos fennakadások nélkül halad majd az építkezés, ahogy azt a korrupció mentes kis hazánkban az építtetők és kivitelezők teszik:-)) Tévedtem. Nem is a nap, hanem a hónap vicce- de ezen nevessenek az ott lakók, hiszen a "patkánytanya" helyett kapnak szép, új lakóházat, sok lakóval,még több autóval, zajjal, forgalommal, és szeméttel!:-D S amíg mindezt az idillt megkapják, addig is széles mosollyal és boldogan fogadják a munkagépek és munkálatok zaját, koszát a környékben élők...hiszen egy "patkánytanya" felszámolása csak megér ennyi áldozatot, nemde?! (Blehh!)”
 • 36. himbi 2012. június 10. 11:28
  „27.titáti!
  Ha 12.4 nm a beépthető rész akkor a többieknek üzenem, hogy a most meglévő zöldterület nem hinném, hogy áldozatul esne az épytkezésnek! Miért is nem? Mert igye van most ott egy épület ami kb. 6-7 m széles. Az épület előtt van egy betonos járda szerű rész amit ha beépítenek meg a parkoló felőli részből is ha elvesznek 1-2 m-t akkor máris megvan az a bizonyos 12- 13 m és az új épület udvarának is marad még egy nagy terület a jelenlegi parkolóból. Nem tudodm, hogy statikailag miylenek lehetnek a panel épületek, de talán ezeket a tetőket is be lehetne füvesiteni vagy kisebb ládákban elférő növényekkel is be lehetne ültetni szerintem a zöldterület növelése érdekében!”
 • 35. titáti 2012. június 10. 09:09
  „Hát akinek ez a patkánytanya hiányozni fog azt csak sajnálni tudom.
  Azért legyünk már egy kicsit tárgyszerűek. Adott néhány száz négyzetméter fű, a közepén egy kétszintes valaha jobb napokat is látott épület. Mellette egy parkoló ami már szétfagyott az elmúlt időszakban.
  Miért olyan nagy baj, hogy eltűnik onnan? A környéken lakóknak milyen "lemondó" nyilatkozatára lett volna szükség? Ragaszkodnak ahhoz ami ott volt? Én komolyan féltem sokszor elmenni mellette.
  Látta már egyáltalán valaki a terveket? Vagy csak vagdalkoztok a levegőbe? Hány négyzetméter a beépíthetőség?
  Csökkenni fog-e a környék épületeinek benapozása? Vagy netán az ÉNy-i szél áramlását fogja majd meg?

  Tudtok erre válaszolni????”
 • 34. Kukac40 2012. június 10. 08:23
  „32.Jetta Mégis ekkora távot kellene hagyni az óvódától? Trefor tér felöli oldalon nyugodtan lehet altatni a gyerekeket, edig sem aludt mindig mindegyik gyerek. Panelzsungel? Az úgy nebezett lakóparkok sűrűbben vannak épülve mint jereván. Elűnik egy romos épület, lesz helyette egy új. Bár nem hinném, 4 szintnél magasabb lesz. Ha lesz alatta mélygarázs talán rendeződik a környék parkolási káosza. Volt rá 30 év, hogy rendbetegyék, épp itt az ideje, hogy eltünjön.”
 • 33. TancsKaszabell 2012. június 10. 07:52
  „Egyre inkább tárgyszerű itt és most a polémia ! Ennek kifejezetten örülni kell! Örülök is !

  Úgy vélem ideje lenne félretenni az averziókat és összefogni még a 300 forintosokkal is a jövő, a KÖZÖS és élhető jövő érdekében.

  Fogjunk össze azért,hogy az a zöldfelület tényleg zöldfelület maradjon az ott lakók,az óvodások a gyerekeink érdekében !!!
  Aztán pedig azért,hogy ezt a városvezetést közösen távolítsuk el a város vezetésének még a közeléből is.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok a lefolyóban eltűnt vízről - Fotók

A rajzverseny témája az idén Cseppről cseppre csapról csapra - avagy mi történik a lefolyóban eltűnt… Tovább olvasom