Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Elhunyt Szentmargitbánya egykori polgármestere

Életének 84. évében elhunyt Andreas Waha, aki a nevezetes 1989-es határáttöréskor Szentmargitbányának (St. Margarethen) volt a polgármestere.

– Andreas Waha az 1989-es Páneurópai Piknik megszervezéséhez óriási segítséget nyújtott, osztrák oldalról ő szerezte meg a határnyitási engedélyt – emlékezett Andreas Waha személyére Nagy László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány titkára.

A Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány alakuló ülése 1998. április 5-én a Pannonia szállóban. Balról: Nagy László, Andreas Waha, dr. Csóka Pál.
A Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány alakuló ülése 1998. április 5-én a Pannonia szállóban. Balról: Nagy László, Andreas Waha, dr. Csóka Pál.


– A határnyitásból a keletnémetek részéről határáttörés lett, s az ott kialakult helyzetben is elévülhetetlen érdemeket szerzett a polgármester. Ő szólította fel a burgenlandi panziókat, vendéglátóhelyeket, hogy gondoskodjanak az Ausztriába menekült keletnémetek ideiglenes ellátásáról.

A költségeket Szentmargitbánya magára vállalta. Mindezekért az akkori német kancellár, Helmut Kohl személyesen is köszönetet mondott neki, Göncz Árpád köztársasági elnök pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntette ki.

Andreas Waha a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány egyik alapító tagja is volt. Temetését február 19-én, szerdán 15 órakor tartják Szentmargitbányán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gizi néni: A hosszú élet titka a munka

Századik születésnapját ünnepelte csütörtökön a soproni születésű Fülöp Lászlóné. Tovább olvasom