Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Élhetőbb lesz a Deák tér

Amennyiben most kellene döntenem, ugyanúgy cselekednék, mint korábban – jelentette ki Varga Gábor.
A Deák tér Fórum a maga nemében egyedülálló kezdeményezés a város életében. Mint ismert, a civil szervet a Deák tér felújítása kapcsán jött létre, azért, hogy megváltoztassák az eredeti terveket. Céljuk érdekében számos egyeztetést kezdeményeztek és tüntetéseket szerveztek.
– A tér terve modern vonalvezetésű, de koncepciójában korszerűtlen – jelentette ki Varga Gábor. – Ezen sajnos alapvetően nem tudtunk változtatni, de azért jelentős módosításokat értünk el, kismértékben az előző, nagyobb mértékben pedig a jelenlegi városvezetésnél. Sajnos a turisztikai központ és multifunkcionális épület kérdésében nem értünk el eredményt, mert az előző városvezetés javaslataink elől elzárkózott. A polgármester a választásokat követően egy munkacsoportot alakított, amelybe meghívtak bennünket is.

Mi – a lakosság által megfogalmazott igények és szakértői vélemények alapján – tizenkét pontban fogalmaztuk meg álláspontunkat. Ezek többségét a városvezetés elfogadta, egy-kettő még egyeztetésre szorul. Fontos változás, hogy a játszótér átkerül a többfunkciós épület mellé, ahová a medencét tervezték. Ez utóbbit a Lenkey utca tengelyében építik meg, oly módon, hogy utaljon a régi medencére, de modern is legyen. Egyfajta időkorong lesz. A Gyóni Géza-szobrot áthelyeznék a múzeumkert előtti részre. Az már korábban eldőlt, hogy a sok vitát kiváltó beton támfalas gyephullám helyett sövényhullámot alakítanak ki. Új fejlemény, hogy a turisztikai központ előtti rézsűt esetleg „visszaemelik" az eredeti szintre. A városvezetés ígéretet tett arra, hogy az iskola előtti részt – amely nem szerepelt az eredeti tervekben – is felújítják. Még nincs végleges döntés róla, de mi azt szeretnénk, ha járófelületeket is átterveznék, és több zöldfelületet alakítanának ki. Ennek érdekében a többfunkciós épület tetejére tervezett medence területe is kisebb lehet, növelve a zöldfelületet.

Varga Gábor véleménye szerint a fenti módosítások eredményeként a tér – felújítását követően – ha nem is lesz olyan, mint azt a Deák tér Fórum eredetileg szerette volna, de élhetőbb, szerethetőbb lesz, s ezért érdemes volt küzdeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiai kender családi házban

Kópházán egy családi ház pincéjében 192 egyed, mintegy 800–900 ezer forint összértékű… Tovább olvasom