Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Elhanyagolt, környezet- szennyező MÁV-területek

Sopron - A MÁV értékesítené, az önkormányzat pedig megvásárolná azokat az ingatlanokat, amelyek a volt Déli pályaudvar környékén, a Baross utca és a Bánfalvi út mellett fekszenek. A rozsdaövezetre a vasúttársaság versenytárgyalást szeretne kiírni, a város pedig könyv szerinti érték körül vásárolná meg.
Felszámolásra vár a rozsdaövezet

Elhanyagolt, környezetszennyező, helyenként balesetveszélyes területek a Déli pályaudvar környékén, a MÁV tulajdonában, lakóövezetektől körülvéve. Évek óta nem történik semmi érdemi változás.

A szándék hiányzik?

A MÁV nem tudja (akarja) rehabilitálni a rozsdaövezetben lévő területeit, hiszen nincs szüksége rá, a város pedig lassan nem tűrheti, hogy tovább pusztuljon az ott élő emberek környezete.

Folytatódik a tárgyalás

– A területek elidegenítéséről a MÁV Zrt. több éve folytat tárgyalásokat Sopron önkormányzatával – válaszolta érdeklődésünkre Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. – A város először 2006 tavaszán jelezte vásárlási szándékát, azonban a tárgyalások megakadtak. A közelmúltban azonban újból megindult a megbeszéléssorozat. Az ingatlanegyüttes és környékének karbantartásáról ugyanis a MÁV Zrt. – rendkívül szűk anyagi lehetőségei miatt – csak korlátozottan tud gondoskodni. Eladásukat belső értékesítési szabályzatunknak és az idevonatkozó jogszabályoknak megfelelően készítjük elő, majd nyilvános pályázatot írunk ki.

Kérdés, hogy a város részt venne-e egy liciten, mennyit érnek az önkormányzatnak ezek a területek.

A városkép is fontos

– A város valóban érdekelt az ingatlanok rehabilitációjában, még úgy is, hogy megvásároljuk őket, könyv szerinti, vagy akörüli értéken – mondta Simon István alpolgármester. – Álláspontunk szerint ezek a területek ugyan a MÁV tulajdonában vannak, valahol azonban mégiscsak közösségi tulajdont jelentenek, ezért a soproni önkormányzat versenyeztetés nélkül szeretné megvásárolni.

Az önkormányzatnak a lehetséges vásárlással nincsenek üzleti szándékai, elsősorban rendezni szeretnénk ezt a területet is. Mert közvetlen szomszédságukban, a Bánfalvi, a Baross és az Ágfalvi úton sokan élnek, s a városképi szempont sem elhanyagolható. Azért említettem a könyv szerinti körüli értéket, mert a területek rendbetétele, a már használaton kívüli iparvágányok felszedése egyelőre nem ismert költségekkel jár. Mi továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalásra, a megállapodásra.

Olvasóink írták

 • 4. brrr 2008. április 21. 01:23
  „Nem lenne rossz zöld parkot látni ezeken a területeken! Nőhetne a zöld felület! Ez lenne szinte a legolcsobb kiakaítani a legnagyobb elégedetséget elérni! A növényzet még a zajhatást is tudná csökkenteni ! Balesetveszélyt meg zajcsillapitó falal zöld növénnyel takarva is meg lehetne oldani! Nem lenne rossz egy zöld folyosó futna végig a városon esetleg bicajos uttal kisebb nagyobb fás ligettel napozó felülettel! Növelné a város értékét!”
 • 3. matriné 2008. április 18. 13:23
  „Oda kellene a Kóka féle társaságot költöztetni és rendbe teteni velük!
  rengeteg elhegyott bakterház van az országben ahova ezek pontosan beillenének!”
 • 2. Hozzászóló 2008. április 18. 09:11
  „Nem tudok olyan területekről, épületekről, amiket az önkormányzat mostanában olyan nagyon rehabilitált volna. Eddig a MÁV tulajdonában pusztult, most majd az önkormányzatéban fog. Pont úgy, mint egyes belvárosi paloták, zsinagóga stb. Egykutya.”
 • 1. csabazs 2008. április 18. 03:29
  „Már ideje rendezni azt a területet, mert borzasztóan néz ki!
  csak az a kérdés, hogy amit eddig elhanyagolt a MÁV az mennyibe fog kerülni, nekünk soproni adófizetöknek?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elcsitultak az indulatok a Ligno-Novum kiállítás ügyében

Sopron–Győr - Az előzetes visszajelzések alapján sikeres lesz az első InnoLignum Sopron… Tovább olvasom