Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Elfogadták Sopron költségvetését

Elfogadták Sopron új költségvetését, többek közt parancsnokot választottak a városi tűzoltóság élére.
Tegnap tartotta februári képviselő-testületi ülését a soproni közgyűlés. A Kisalföld Volán önkormányzati tulajdonba kerüléséről szavaztak a képviselők, a döntés értelmében kezdeményezik a társaság feletti tulajdonosi felügyelet megszerzését, azaz az ÁPV Zrt. részvénycsomagjának térítésmentes önkormányzati tulajdonba vételét.
A városi tűzoltóság parancsnokává választották határozatlan időre Csuka Zsolt tűzoltó őrnagyot.

Tovább vizsgáltatják az ügyet

Minden bizonnyal a megyei közigazgatási hivatalhoz fordul a szocialista és szabad demokrata frakció, miután a titkos voksolás értelmében – 17 igen és 8 nem szavazattal – Havas András alpolgármesternek a Vízmű Zrt.-ben betöltött műszaki igazgatói tevékenysége nem ütközik városvezetői feladatkörével.

Döntöttek a megyei önkormányzat által fenntartott gyermekvédelmi intézmények átszervezéséről is. A József Attila Gyermekvédelmi Központ esetében ez a befogadó otthon megszüntetését jelenti. A Doborjáni Ferenc Oktatási-nevelési Központ esetében a férőhelyek számában történik változás: 80-ról 60-ra csökken. Varga Gyula (MSZP) kérte képviselőtársait, hogy ne támogassák az előterjesztést, mivel az soproni munkahelyek megszűnését is maga után vonja. 16 igen, 8 nem és 1 tartózkodás mellett mégis elfogadták a határozati javaslatot.
A Petőfi Sándor Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alapító okiratát módosították, mert az iskola a telephelyén kívül is végez oktatást. Kiderült, csak úgy jogosult teljes értékű állami támogatásra, ha aláveti magát a művészetoktatási tevékenységet folytató intézmények állami akkreditációjának. Ha ez nem valósul meg július 1-jéig, abban az esetben csak ötvenszázalékos támogatást juttat az állam.

Kalmár István kérése ellenére zárt ülésen tárgyalták a Pannon Sopron Regionális Televízió Kft. szerződésének felülvizsgálatát. A cég ügyében a testület kinyilvánította azt a szándékát, hogy az önkormányzat és a kft. között köttetett – rádió, televízió, újság és honlap üzemeltetését tartalmazó – szerződést érvénytelenítsék, mivel azt a városvezetés jogszabályba ütközőnek ítélte. A kft.-től megvonnák a szerződésben biztosított évi 74 millió forintos támogatást.

Győrbe is csábítják a tévét

Döntés született az MTV regionális szerkesztősége számára a Széchenyi-palota egy részének ingyenes használatba adásáról. Koczka Tibor, az MTV regionális szerkesztőségének vezetője is felszólalt. Beszédében elmondta, Győrben és Szombathelyen is komoly anyagi eszközöket ajánlottak fel a televízió áttelepítésére, a soproni felajánlás annak szinte töredéke. Sopron mellett szólhat azonban a jelenleg is tevékenykedő szakembergárda, mely a következő hét évben is magas színvonalú műsorokat gyárthat.

Értelemszerűen a költségvetés tárgyalása váltotta ki a leghosszabb vitát a tegnapi ülésen. A napirend tárgyalását a polgármester nyitotta, aki elmondta, a város nagymértékű adóssága miatt a büdzsé összeállításának alapelve az ésszerű takarékosság volt. Emellett a város értékeinek megőrzése és a megkezdett beruházások befejezése is döntő tényezőként jelent meg. Fodor Tamás a 2007–13-as időszakban a pályázati lehetőségek minél nagyobb mértékű kihasználását is kiemelte.

Évről évre nő a hiány

Havas András alpolgármester a költségvetési javaslat kiinduló helyzetéről – fokozódó eladósodottságról, csökkenő állami támogatásról – beszélt. Mint mondta, a költségvetési hiány évről évre nagyobb mértékben növekedett. Az alpolgármester tájékoztatást adott a város pénzügyi helyzetét érintő valamennyi tényezőről.

Kóczán Zoltán feltette a kérdést: a polgármester októberi székfoglalójában vázolt fejlesztési célok, azaz az ipartelepítés, az idegenforgalom-élénkítés és a belváros rekonstrukciója melyik számsor alatt szerepelnek? A képviselő azt is megkérdezte, hogy a Pro Kultúra kht.-nak biztosított tétel tartalmazza-e a Szilágyi Tibor volt színházigazgatónak kifizetett tizennégymillió forintos összeget. Havas András válaszolt, a fejlesztő beruházásokat főként a Nemzeti Fejlesztési Terv, illetve uniós források – városi önrésszel – jelentik majd. Kiderült, a Pro Kultúra kht. csökkentett támogatásban részesül, a kht. üzleti tervét az elkövetkezőkben tárgyalják. Fodor Tamás a fejlesztésekről elmondta, lehetőség nyílik különböző pályázatokra. Vannak olyanok – főként útépítési és hulladékprojektek –, melyek már ebben az évben megkezdődhetnek. Az előkészített projekteket elindítják, mihelyt lehetőség nyílik rá.

45 millió forintos megtakarítást jelent a személyi juttatások, a képviselők és köztisztviselők illetményeinek mérséklése, de szinte minden kiemelt előirányzatot csökkentettek. Palotai György az intézményeket érintő takarékosságról beszélt, az iskolák és óvodák összesen 331 millió forintos megtakarítást vállaltak.
A közgyűlési tudósítás folytatását holnapi számunkban olvashatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulináris élvezeteket kínálnak fél áron

Első alkalommal csatlakozunk az országos akcióhoz, valamennyi egységünkben Torkos Csütörtököt rendezünk. Úgy érezzük, ez a nap a gasztronómiáról és azokról szól, akik többször is szeretnének vendéglőbe járni, mint ahányszor lehetőségük adódik rá – mondta Takácsné Pölöskey Dóra, a Tercia üzletlánc egyik tulajdonosa. Tovább olvasom