Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ékszerbolti betörők bíróságon

30 ékszert vittek el a tavalyi kismartoni ékszerbolti betörés során – állította a három vádlott a soproni bíróságon.
Kismartonban (Eisenstadt) elkövetett ékszerbolti betöréssel, sorozatos üzemanyag-leszívásokkal, motorlopásokkal vádolják többek között azt a három, többszörösen büntetett előéletű fiatalembert (két balfi és egy soproni illetőt), akik a Soproni Városi Bíróságon dr. Gajdos Anikó bíró és tanácsa előtt tegnap feleltek tetteikért. (Előzmények: Elfogták a kismartoni ékszerbolti betörőket,)

A bírósági tárgyaláson a vádlottak együttműködő és megbánó magatartást tanúsítottak. Részletesen elmesélték, hol és miképpen fejtek le kannákba üzemanyagot éjszakánként parkírozó tehergépkocsikból, s miként fogtak „nemzetközi bűnözéshez", egy kismartoni ékszerüzlet kirakatának a betöréséhez, az ott lévő ékszerek egy részének ellopásához. Az ügy pikantériája: a kismartoni bűncselekmény elkövetőire úgy derült fény, hogy a nyomozóknak sikerült elkapni a gázolajtolvajokat. A házkutatás során talált zálogjegyek egyértelműen utaltak az ékszerbolti betörésre, az osztrák üzlettulajdonos pedig beazonosította az ékszereket.

Ugyanakkor a vádlottak – akik munkanélküliségüket és pénztelenségüket hozták fel indoknak, miért is léptek újból a bűnözés útjára, egyikük alig tíz nappal a börtönből való szabadulás után – állították: a kismartoni ékszerüzlet nagyobbik kirakatának speciális üvegét nem is sikerült betörniük, csak megrongálták azt. Kalapáccsal a kisebbik kirakat biztonsági üvegén tudtak nyolc-tíz centiméteres rést ütni. E szűk keresztmetszeten át mindössze harminc ékszert kaparintottak meg. Betörésüket egy idős néni, majd nemsokára a szirénázó rendőrautó is megzavarta, több érték megszerzésére már nem is lett volna idő. A határon azonban simán átjutottak: olyan autóval mentek ki a kismartoni portyára, amelyben kőművesszerszámok hevertek.

Az osztrák hatóságok az ellenőrzéskor azt hihették, munkából tartanak hazafelé a magyarok. Az elkövetők vallották, odahaza első dolguk volt, hogy az árcédulák alapján összeadják az ellopott ékszerek értékét. Mint mondták, a többszöri összeadás sem hozott ki többet 7800 eurónál. (Tegnapi OTP-valutaárfolyammal ez 2,1 millió forint.) Nem darab, hanem érték szerint osztották három részre a zsákmányt.

A „fő a bizalom" elve alapján, még egymás zsebét is átkutatták, nehogy valakinél véletlenül még egy kis aranylánc vagy fülbevaló maradjon.
Az ékszerek egy részét értékesítették, a pénzt fölélték. Volt, ki nőkre, akadt, aki lakására fordította a néhány százezer forintot.

A bírósági tárgyaláson megjelentek a károsult osztrák üzlettulajdonosok is, akiktől két elkövető nyilvánosan bocsánatot kért. Az osztrákok részletekbe menően elmagyarázták: a kirakatrendezéskor mindig felírják a kirakati darabszámot. Utoljára novemberben készítettek feljegyzést. A betörés utáni leltár 59 darab ékszer hiányát állapította meg, bár – egy-egy kirakati darab értékesítése miatt – ettől függetlenül részükről előfordulhat tízszázalékos tévedés. A káruk – benne az üvegkár – összességében elérte a 38 ezer eurót (10,3 millió forintot). Noha a biztosító ebből 20.500 eurót (5,5 millió forintot) térített meg, eltekintenek attól, hogy kárigénnyel lépjenek fel az elkövetőkkel szemben.
A bíróság a három vádlott bűnügyeinek további tárgyalását október 11-re napolta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidőlt nyárfa rongálta meg az autót

Lövő és Sopronkövesd között egy nyárfa dőlt egy éppen arra közlekedő Peugeot típusú autóra. Tovább olvasom