Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Egy fillér hasznuk sincs most a tejből

Hegykő - A tej átvételi alapárának emelkedésében bíznak a Hegykői Mezőgazdasági Zrt.-nél. Jelenleg 75 forintot kapnak literenként a januári 95 helyett alapárként. Most egy fillér hasznuk nincs a tejből.

– A hegykői tehenészet nem tervezi, hogy tejkiöntéssel demonstrál az alacsony felvásárlási alapár miatt. Nem az áruházak előtti protestálást tartjuk megoldásnak, hogy rendeződjék az ágazat sorsa – mondta el a Kisalföldnek dr. Varga Gábor, a Hegykői Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatója. – Az évek azt mutatják, hogy a felvásárlási alapár január-február után hónapról hónapra csökken, majd a második félévben indul meg ismét felfelé. Idén azonban – bár már július vége van – az alapár csak nem akar elmozdulni a mélypontról.

"Januárban még 95 forintot kaptunk egy liter tejért, most 75 forintnál tartunk. Ennél az összegnél már egy fillér haszonról sem beszélhetünk.
Dr. Varga Gábor

A tej felvásárlási árát tükrözi a fogyasztói ár is: míg a zacskós tejé nemigen változott, a tartós tejeket egyes üzletekben akár 30–50 forinttal is olcsóbban vehetjük, mint januárban.Fotó: Magasi
A tej felvásárlási árát tükrözi a fogyasztói ár is: míg a zacskós tejé nemigen változott, a tartós tejeket egyes üzletekben akár 30–50 forinttal is olcsóbban vehetjük, mint januárban.Fotó: Magasi


– Érzékenyen érint ez bennünket, hiszen a tavalyi teljes árbevételünk közel hetven százaléka a tejtermelésből származott. Ezerháromszáz szarvasmarhánkból hatszáz tejelő tehenünk van. Kétszeri fejéssel összesen 13–14 ezer litert adunk naponta a felvásárlónak.

Írásos szerződésünk minimálárat nem tartalmaz, a felvásárlási értéket a mindenkori hazai és az uniós országokban alkalmazott árból számítják ki. A termelés visszafogásával sem szeretnénk élni, hogy magasabb alapárat kényszerítsünk ki, mert akkor meg az importtej aránya növekedne, s ez senkinek nem lenne jó. Az országnak már most is jelentős mennyiségű tejbehozatalra van szüksége a zökkenőmentes ellátás biztosítására. A német tejtermelők országos demonstrációja 45 eurócentes árat hozott, ami alacsony euróárfolyam mellett is több mint száz forint.

Reménykedünk, hogy a hazai termelők és a felvásárlók tárgyalásos alapon rendezik az alapárat, amelynek emelkedésére – az évek tükrében – minden esélyünk megvan. A 95–100 forintos alapár mellett már életképes lenne a hazai tejtermelés.

– Jelenleg a tej- és tejterméknél nem keresleti, hanem kínálati piac van, s ez az alapár előrejelzését rendkívül képlékennyé teszi – mondta el lapunk érdeklődésére Sápy Béla, az egyik legnagyobb hazai tejfelvásárló cég ügyvezetője. – Másrészt a támogatott versenyhelyzetből eredően nagy mennyiségű olcsóbb importtej érkezik hazánkba. Mindez háttérbe szorítja a hazai termelőket. A multik kínálatában a tejtermékeknél az import aránya már most meghaladja a 30 százalékot. Reméljük, az árak idővel felfelé fognak mozdulni, hiszen tudjuk, a hazai tejtermelőknek literenként mintegy 90–95 forintos átvételi alapár lenne kívánatos a jelenlegi költségviszonyok mellett.

Olvasóink írták

  • 2. hun002 2008. augusztus 03. 09:11
    „Azt hiszem hogy már évek óta panaszkodnak hogy veszteségesek a tejtermelők,több a termelési költség mint az átvételi ár.Most hogy húsz forinttal kevesebbet kapnak,/még ennél is/minimum össze kéne omlani a rendszernek.Mindíg csak a panasz és sirám,de valahogy elvannak évek óta!Hogy a panaszok mögött mennyi az igazság azt megsaccolni sem tudom már.Aszálykár,belvízkár,sok termés,kevés termés.Ez azt hiszem amolyan kifogás mind.”
  • 1. Pajzs 2008. július 31. 15:21
    „Hát én nem értek hozzá, de ha én nem keresek a munkámmal semmit, akkor nem csinálom.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interaktív kiállítás a Kecsketemplomban

Sopron - A bencés templomba kiállítást terveznek a nyugat-dunántúli operatív program pályázatán… Tovább olvasom