Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Drasztikus gyógyszerárváltozás

Akad olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszer, amelynek ára háromszorosára emelkedett augusztustól, ugyanakkor néhány gyógyszerért kevesebbet kell fizetnünk. Összességében nem a gyógyszerárak növekedtek, hanem a tb-támogatás csökkent drasztikus mértékben.

A patikák július végén megkapták új számítógépes adathordozójukat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár módosított gyógyszeráraival. Akad olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszer, amelynek háromhavi adagjáért 2499 forintot kell fizetni az eddigi nem egész 800 forint helyett. Ugyanakkor egynémely gyógyszert – például fájdalomcsillapítót – az eddiginél alacsonyabb áron szerezhetünk be.

„Gyógyszerre megy el a pénzünk"

– Szívre, májműtét utáni állapotra, gerincre, gyomorfekélyre kell gyógyszert szednünk a férjemmel, s még nyugtatót is felírt az orvos. Most egészen elkeseredtem: eddig több mint tízezer forint volt a havi gyógyszerszámlánk, most majdnem húszezer forintra jött ki ez az összeg – mondta az egyik soproni patikában Németh Erzsébet nyugdíjas. – Kettőnk nyugdíja százezer forint, a rezsink majdnem hetvenezer forint. Gondolhatja, mit érzünk, amikor azzal kell szembesülnünk, hogy lassan az összes megmaradó pénzünk gyógyszerre megy...

Ami tavaly 1000 forint volt, most 5441

– Az utóbbi hónapokban immár kéthetente kapunk számítógépes adathordozót a gyógyszerek tb-támogatásának változásairól – tudtuk meg Mühl Nándornétól, az egyik soproni gyógyszertár vezetőjétől. – Igazság szerint a gyógyszerek termelői árai esnek, de mivel a tb-támogatás ennél jóval drasztikusabban csökken, a betegnek többet kell fizetnie a patikában. Ilyen körülmények között egyre többen vannak olyanok, akik már nem bírják kiváltani a gyógyszert: arányuk a nyár eleji három százalékról most tíz százalékra ugrott. Akad például olyan csontritkulásra való gyógyszer, amely tavaly ezer forint körüli összegbe, legutóbb már 2700 forintba, most pedig 5441 forintba kerül. (Egy másik hasonló készítmény ára ugyanakkor 3784 forintról 3169 forintra esett.) Találunk olyan koleszterinszint-csökkentő készítményeket, amelyeket ha szakorvos javaslata alapján a háziorvos ír fel, akkor teljes árat kell fizetniük a betegeknek, 6500–12.200 forintig. Ha szakorvos írja fel, csak tíz százalék térítendő. Egy másik hasonló készítményt szakorvos sem írhat fel kedvezményesen, ha a betegnek nem volt még súlyos esete, például agyvérzése. Ez a gyógyszer év elején 1083 forint volt, most 10.829 forintba kerül. Az antibiotikumoknál is lecsökkent a hozzájárulás, sőt. Az egyik leggyakrabban fogyó gyógyszernél teljes mértékben meg is szűnt a támogatás, így 3268 forintba kerül az a pirula, ami júliusban még 2291 forintért volt kapható. Ugyanakkor egyes fájdalomcsillapítókhoz olcsóbban juthatunk hozzá, áruk 355-ről 320 forintra, illetve 709-ről 583 forintra csökkent. Az is igaz, hogy a legkurrensebb fájdalomcsillapító ára nem változott. Összegzésül: míg tavaly a beteg 35 százalékot fizetett a gyógyszerért, most ez az arány 41 százalékra nőtt, a tb-arány pedig 65-ről 59 százalékra esett vissza.

Az OEP felülvizsgálja a támogatást
– Az OEP negyedévente felülvizsgálja a támogatott gyógyszerek körét. Az adott gyógyszer támogatási körből való kizárása, a támogatás mértékének módosítása közigazgatási eljárás keretében történik – tájékoztatott dr. Szász Katalin, a megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatóhelyettese. – Az OEP többek között akkor zárja ki a tb-támogatásból a gyógyszert, ha az a pénztár költségvetését aránytalanul megterheli az alkalmazásával elérhető egészségnyereséghez képest, továbbá, ha a gyógyszer költséghatékonysága nem bizonyítható. Az OEP – lehetőségeihez mérten – körültekintően jár el a támogatások módosításakor: ügyel arra, hogy minden gyógyszercsoportban legyen úgynevezett referenciakészítmény, amely olcsó, s amelyhez a lakosság minden rétege hozzáférhet. Jó hír, hogy a gyógyászati segédeszközöknél egyes termékcsoportok esetében – például a kötszereknél vagy az inkontinenciabetéteknél – a tb-támogatás növekedése várható.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázcsőfektetés pluszköltségekkel

Sopron - Gázcsőfektetés miatt a soproni Lackner utcában felbontották az idén tavasszal felújított… Tovább olvasom