Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Drakula-terápia, vágás, metszés nélküli műtétek a plasztikai sebészeteken

Szilikon helyett saját anyagból történő korrekció, vágás, metszés nélküli műtétek: a plasztikai sebészeteken ez lehet a jövő. A beavatkozásokra a magyarok körében is nagy az igény, a fizetőképesség viszont kevésbé van meg hozzá.

A mell-, has-, szemhéj-, orr-, fülplasztika évek óta első helyen szerepel a szépészeti beavatkozások sorában. A műtétek mikéntje és hogyanja azonban sokat változott napjainkra. 

– Egyre nagyobb az igény arra, hogy saját anyagból történjen a korrekció. Egy mellnagyobbító műtétnél például a páciens hasából, combjából veszünk zsírt. Az eredmények szépek, ám hozzá kell tenni, a szövődmény ilyenkor magasabb, húsz-harminc százalék. Itthon is népszerű a Drakula-terápia, amikor a klienstől vért veszünk, azt centrifugáljuk, s hormonokat, ionokat, kollagént nyerünk belőle. Az arc, nyak, dekoltázs, kéz területén alkalmazzuk ezt a terápiát. Fontossá válik az is, hogy ne vágjunk, metszés nélkül, speciális folyamatokkal történjen a beavatkozás – mondta el dr. Pap Sándor plasztikai sebész, aki az egyik soproni szépségcentrumban is praktizál.

Dr. Pap Sándor plasztikai sebészFotó: Magasi Dávid
Dr. Pap Sándor.  Fotó: Magasi Dávid

A plasztikai műtétekre az igény a magyarok részéről is nagy, a fizetőképes réteg azonban jóval kisebb a külföldinél. Itthon olcsóbbak a műtétek az ausztriai, németországi árakhoz képest, sőt, Svájcból, Angliából is érkeznek kliensek. Az árakat több összetevő határozza meg, függ az alkalmazott technikai eljárástól, a protézis minőségétől, eredetétől is. A mellimplantátum ára darabonként 100 ezertől 350 ezer forintig is terjedhet és ehhez jönnek még a járulékos költségek. A többi szépészeti beavatkozás végösszegénél is százezres nagyságrenddel lehet kalkulálni.

Itthon olcsóbbak a műtétek az ausztriai, németországi árakhoz képest. Fotó: Magasi Dávid
Itthon olcsóbbak a műtétek az ausztriai, németországi árakhoz képest. Fotó: Magasi Dávid

Dr. Pap Sándor hetente kétszer a soproni kórházban rekonstrukciós plasztikai műtéteket is végez. Mint mondta, szakmailag ez sokkal nagyobb kihívás, az országban kevés orvos végez daganatok, balesetek utáni helyreállító beavatkozásokat.

Ritkán fordul elő, hogy valaki az állami ellátás helyett a magánpraxisokat választja, ha a tb egyébként finanszírozná a műtétet. A Poland-szindrómás betegek esetében, amikor az egyik mell jóval fejlettebb a másiknál, ˝vacillálni˝ szokott az állam: ha úgy ítélik meg, a rendellenesség nem annyira súlyos, akkor nem fizetnek – ilyenkor keresik fel a magánrendelést a páciensek.

Orrplasztika a műtőben. Fotó: Magasi Dávid
Orrplasztika a műtőben. Fotó: Magasi Dávid

Ami a nemek arányát illeti, tízből kilenc még mindig nő. Azonban férfiaknál sem ritka a szemhéj- vagy az orrplasztika, sőt, a zsírleszívás sem. A beavatkozásoknál az alsó korhatár minimum hatéves kor, a gyerekeket általában az elálló fülek vagy fejlődési rendellenességek miatt viszik a sebészekhez.

– Napjainkban kevésbé élnek tévhitek a páciensek körében a műtétekkel kapcsolatban, egyre tájékozottabbak az emberek. Ma már többen büszkén vállalják a korrekciót, sokszor sikknek számít, míg korábban titkolták, ha kés alá feküdtek – fogalmazott dr. Pap Sándor.

Dr. Pap Sándor: Ma már többen büszkén vállalják a korrekciót, sokszor sikknek számít. Fotó: Magasi Dávid
Dr. Pap Sándor: Ma már többen büszkén vállalják a korrekciót, sokszor sikknek számít. Fotó: Magasi Dávid


Botrány:  töltőanyagnak ipari szilikont használt orvosi helyett a francia cég

A közelmúltban nagy riadalmat váltott ki, hogy egy francia, mellimplantátumokat gyártó cég töltőanyagnak ipari szilikont használt orvosi helyett. A botránnyal kapcsolatban dr. Pap Sándor elmondta, itthon körülbelül 4–5 ezer ilyen implantátumot helyeztek be az orvosok. Mint hangsúlyozta, tévhit, hogy rákosok lettek, akiknél ilyen protézist használtak. Nála is jelentkezett olyan hölgy, aki hallott az ügyről, ezért kérte az implantátum cseréjét. Az illetőnél nem volt semmi probléma, de a biztonság kedvéért érdemes elvégeztetni az ellenőrzést, az ultrahangos vizsgálatok kimutatják, ha bármilyen gond van.

Olvasóink írták

 • 3. Szólásszabadságvan??? 2012. január 09. 11:20
  „És így fogynak majd el az olvasók....”
 • 2. MotorosPista 2012. január 08. 21:06
  „Rendes manus, jó egészséget neki!”
 • 1. kisnagyi 2012. január 07. 13:49
  „Kedves Olvasók!

  Elnézést olvasók csak így tudok hozzászólni a hozzászólhatatlanhoz.
  Miért csak 1 órán keresztül lehetett hozzászólni a Változás: Átszervezések a soproni tűzoltóságon című cikkhez?(2012. 01. 03. Nyugatmagyar. hu Soproni oldal) talán, mert lenne véleménye más olvasóknak? Ezt nevezik cenzúrának? Mert én olvastam egy hozzászólást a cikk után, ami nem sértett senkit csak egy hivatását szerető több mint 10 éve tűzoltó irt le elkeseredettségében, amiben én nem éreztem sértőt az esetleg csak önmagára nézve sértő, hogy az állam így szórakozik az életmentő hivatást választokkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős szél: Fák dőltek ki Sopronban - videó, fotók

Sopronban egy lakóépület tetejéről bádoglemezt szakított fel a szélvihar. Tovább olvasom