Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Döntés: a polgármester fegyelmije jogellenes

Fertőrákos - Lezárult a fertőrákosi képviselő-testület és Palkovits János polgármester közötti affér. A Palkovits János ellen hozott fegyelmi határozatot hatályon kívül helyezte a megyei bíróság – tájékoztatott dr. Ecsédi Károly ügyvéd.

A napokban véget ért a fertőrákosi képviselő-testület és a polgármester, Palkovits János között még tavaly kezdődött affér. Az önkormányzati képviselők egy része akkor fegyelmi vétség miatt polgármesteri illetményének 10 százalékos csökkentésére büntette a község első emberét. Palkovits János a fegyelmi határozat ellen a munkaügyi bírósághoz fordult, s kérte a büntetést eredményező testületi ülés jogszerűségének tisztázását.

Az első fokon eljáró bíróság megállapította: a fegyelmi eljárás során a képviselők olyan fokú eljárási jogszabálysértéseket vétettek, amelyek következtében a végül megszületett határozat sem lehet törvényes. Ezért a fegyelmit hatályon kívül helyezte. Ezt a bírósági végzést megfellebbezték a polgármester ellenfelei, az ügy a megyei bíróságra került. A napokban meghozott döntés szerint a megyei bíróság a munkaügyi bíróság ítéletét helybenhagyta. További fellebbezésre nincs mód.

Az indoklásban egyebek között szerepel, hogy a fegyelmit tárgyaló képviselő-testületi ülés határozatképtelen volt. Ebben az esetben akkor járt volna el helyesen a levezető elnök, ha nem szünetet rendel el, hanem az ülést új időpontra tűzi ki, amelyről a működési szabályzat szerint minden képviselőt értesít. Eljárási szabályt sértettek akkor is, amikor az ominózus ülés 18 órára halasztásáról csak két jelen nem lévő képviselőt értesítettek. A többi hiányzó települési képviselőt pedig ilyen módon a döntéshozatali eljárásból kizárták, ezzel önkormányzáshoz való alkotmányos jogukat korlátozták.

– Örülök az ítéletnek, de azt sajnálom, hogy a képviselő-testület rám kirótt fegyelmi határozatát – az eljárás jogszabálysértő volta miatt – érdemben már nem is tárgyalta a bíróság – nyilatkozta lapunknak Palkovits János. – Mert akkor azt is megállapíthatta volna, hogy nem követtem el fegyelmi vétséget. Ugyanis több mint 18 évnyi polgármesterségem alatt mindig arra törekedtem, hogy a falu javát szolgáljam. Az önkormányzati testület határozata és az azt követő bírósági felülvizsgálat – pereskedés – közel negyedmillió forintjába került a polgároknak.

– Jogászként nem kívánom kommentálni a bíróság ítéletét – mondta dr. Horváth Ákos, az ügyrendi bizottság elnöke. – Ugyanakkor azt sajnálom, hogy nem derülhetett ki, a polgármester ténylegesen elkövette a fegyelmi vétségeket, amelyek miatt megkezdtük az eljárást.

Olvasóink írták

  • 2. Telepathia 2009. május 06. 10:43
    „Gratulálunk a Polgármester úrnak. Horváth Ákos pedig törödjön bele ügyvéd révén, hogy veszíteni is tudni kell.Nem lehet minden pert megnyerni!”
  • 1. peskaneo 2009. május 03. 19:35
    „Hajrá Joe!

    A Horváth Ákos meg azzal foglalkozna, hogy az idegenforgalmi adó elől ne bújjon ki. Mert jelenleg ezt csinálja, ugyanis nem is Rákoson lakik, hanem Sopronban... Ezt is bíróságra kéne vinni, aztán ott okoskodjon... Mást sajnos úgysem tud...
    Joe ne foglalkozz azzal a 4-5 képviselővel, a falu veled van...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiaklub alakult a szemléletformálásért

Sopron - Vállalkozók és az energiatermelésben, valamint -elosztásban érdekelt cégek részvételével… Tovább olvasom