Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Díj a nyírlugosi fahíd tervezéséért

Sopron - Bátki Károly egy fahíd megtervezéséért Pannon Faépítészeti Díjat vehetett át a közelmúltban. Az építész azt mondja, a fa a természetet hozza a közelünkbe.
– A fának mint építőipari alapanyagnak manapság sok kihívója akad – mondja Bátki Károly építész. – A vasbeton, a fém, a műanyag egyre népszerűbb és elterjedtebb. A fát azonban nehéz kiszorítani az építészetből. Nyugaton  kezdik újra felfedezni az előnyeit, a szépségét. Ott mind több faház épül, és a tendencia az, hogy már Magyarországon is szép számmal húznak fel ilyen építményeket. Rájöttek, rá kellett jönniük, hogy például a vasbeton sem örök. Ez esetben is nagy figyelmet kell fordítani a korrózióvédelemre. Abban az esetben, amennyiben a fát is gondozzák, hosszú évekig, évtizedekig hozza közelünkbe a természet egy darabját.

Bátki Károly

Bátki Károly a Nyírlugoson kialakított pihenőparkba tervezett egy fahidat. Munkájáért pedig a közelmúltban Pannon Faépítészeti Díjat vehetett át. Az immáron harminc éve tervezéssel foglalkozó szakember munkáját Spendel József okleveles faipari mérnök segítette.

Olvasóink írták

 • 3. FREDDY/S 2007. december 04. 14:43
  „"Nyugaton kezdik újra felfedezni az előnyeit, a szépségét." jól hangzik csak nem fedi a valóságot, mert nyugaton már régóta létezik.
  Az emberi hülyeséget nem kell a fára is rátukmálni kedves mérnökember!”
 • 2. mérnökember 2007. december 04. 12:36
  „miért nem örül a sikernek?????
  miért kell leszarozni minden újítást? és miért kell példálózni, hogy mi- hol- mikor készült el már!! örüljön, hogy átkelhet ezen a hídon és az ön által említett faházakban lakhat kedvére, melynek udvarán egy szélkerék forog!
  kérem tervezzen egy fahidat! higgye el nem olyan egyszerű dolog. uccu neki!!!! tudom miről beszélek, mert ilyen területen vagyok én is.
  "A fa örök volt, van, lesz, nemde..." minthogy az emberi hülyeség is kedves freddy!”
 • 1. FREDDY/S 2007. december 03. 13:45
  „Nincs új a nap alatt.
  Nyugaton már a nyolcvanas években jelentős mennyiségben gyártottak nagyüzemileg faházakat.
  A fahíd készítése sem újkeletű, csak példaként (www.sulinet.hu/oroksegtar/data/Hidak_csongrad_megyeben/pages/hcsm_005_hidepites.htm) vagy éppen rönkből is készülhet (www.a-keszhaz.hu/cikk.php?cid=47&pid=0)
  Nálunk a szélkerék is újnak mondható, mert még mindig nem tudták az illetékesek eldönteni a hasznosíthatóságuk jelentőségét, pedig a környezetünk megvása érdekében is indokolt lenne.
  Fából készült építmények a WIEHAG.com honlapon is találhatók, melyek gyártásának már jelentős hagyománya is van.
  A fa örök volt, van, lesz, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megáldották a betlehemet az Erdészeti Múzeumban

Négy éve advent első vasárnapján állítják fel a soproni Erdészeti Múzeum udvarán felállított… Tovább olvasom