Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Cserediákok: A kalandvágy hozta őket

Sopron - Hongkongi és amerikai diák tanul egy évig a soproni Széchenyi-gimnáziumban. Wong Tai Fong és az ugyancsak 17 éves amerikai Joshua Ramon Samaniego első benyomásai rendkívül kedvezőek.

– A fiatalok az AFS Nemzetközi Csereprogram keretében érkeztek Sopronba, mindketten egy-egy család vendégei – mondja Dékány Zsigmondné, a Széchenyi-gimnázium igazgatóhelyettese. – Két éve egy ecuadori kislányt fogadtunk, ám ő egészségügyi problémák miatt alig néhány hónapot tölthetett nálunk.

– Magyarországról korábban csak annyit tudtam, hogy komoly történelmi múlttal rendelkező ország. Hallottam vízilabda-válogatottjáról, a tokaji borokról, s a libamájról is – sorolja Wong Tai Fong hongkongi fiatal, akinek hobbija a sport és a számítógép, szereti a japán képregényeket.

Joshua Ramon Samaniego és Wong Tai Fong üdvözlik a Kisalföld olvasóit. A felkiáltójelet már ők rajzolták... Fotó: Gosztonyi Miklós

– Európában most járok először. Azért választottam Magyarországot, mert egzotikus országnak tartom, s a kalandvágy is fűtött. Amikor szüleimnek említettem, szervezett keretek között egy évet Sopronban fogok tanulni, teherautósofőr édesapám és háztartásbeli édesanyám csak annyit mondott, járjak sikerrel, ha menni akarok, támogatnak.

A vendéglátó család jóvoltából voltam már Budapesten, de Ausztriában is. A magyar kosztot finomnak találom, kedvencem a rántott hús.

– Osztálytársaim barátságosak, s örülök, hogy sokat szeretnének megtudni hazámról, Hongkongról. Ami az iskolát illeti, egyelőre az angolórákat és a matekórákat kedvelem. Szentpáli Csaba tanár úr hetente kétszer tart órát nekem, hogy jobban menjen a magyar nyelv. Tűzoltónak vagy rendőrnek készülök, egyszer talán hasznát veszem majd magyarnyelv-tudásomnak. Kíváncsian várom azt is, milyen Magyarországon a karácsony...

– Jómagam azért jöttem Sopronba, hogy kilépve az angol nyelvi környezetből, egy merőben más közegben tapasztaljam meg a fiatalok életét, mint odahaza, az Egyesült Államokban – veszi át a szót Joshua Ramon Samaniego, aki Texas állam San Antonio Alamo Heights elegáns negyedéből érkezett hazánkba.

– Amikor megtudtam, mehetek Magyarországra, előtte az interneten tájékozódtam, milyen ország is az egy évre választott lakhelyem. Korábban csak annyit tudtam, hogy nemrég volt a rendszerváltás, s hogy az első számítógépet Neumann János készítette.

– Édesanyám jogász, anyagilag támogatja ittlétemet, de előtte magam is tettem azért, hogy megteremtsem az egy év anyagi alapját: grillpartikat és bolhapiacot szerveztem, az ebből befolyó pénzt soproni utamra tettem félre. Édesanyám és nagymamám is kíváncsi az országra, januárban meglátogatnak, két hetet töltenek itt.

Osztálytársaim nagyon rendesek, sokat segítenek, s a tanárok is bevonnak az órák menetébe. Például a történelemtanár megkért, a tanrendnek megfelelően, tartsak előadást Amerika történelméről. Angolul jól tudó társaim tolmácskodtak. Divattervező szeretnék lenni, s látom, a magyar és az amerikai fiatalok öltözködési szokásai ugyan eltérők, de egy dolog azonos: a farmer. Sok barátot szereztem már, ők hívták fel a figyelmemet a Volt Fesztiválra. Minden jó zenét szeretek, kezdve a komolyzenei hangversenyektől a metálcsapatok koncertjéig. Mivel augusztusig maradok, remélem, mindenből kapok egy kis ízelítőt, s a Volt Fesztivált sem fogom kihagyni...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmes höveji csipkekrónika

Hövej–Budapest - Filmetűd készült a höveji csipkevarrás jeles képviselőiről, az Ivánkovits… Tovább olvasom