Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Csatornára pályázó falvak

Kistérség - A márciusban megjelenő pályázat értelmében a kistelepülések a szennyvízcsatorna-megépítésre legfeljebb százmillió forintos támogatást nyerhetnek el. Emiatt többen nem is jelentkeznek.

Térségünkben már csupán néhány településen nincs kiépítve a szennyvízcsatorna-hálózat. Abban bíztak, hogy az idén tavasszal megjelenő pályázat alapján legalább a terveztetést elkezdhetik. A nagyobb településeknek csalódniuk kellett, ugyanis az elnyerhető maximális összeget 600 millió forintról 100 millióra csökkentették. Emiatt Iván és Csapod nem is adja be pályázatát. Az utóbbi faluban a teljes csatornahálózat kiépítése 200–250 millió forint. Annak viszont nem látják értelmét, hogy a település felében kiépítik a hálózatot, hiszen azt nem tudni, hogy a befejezésre mikor és milyen feltételekkel lehet majd támogatást nyerni. Csáfordjánosfa, Répceszemere és Nemeskér viszont beadják a pályázatot. (A nemeskéri projektről korábban már beszámoltunk, Kisalföld, 2008. február 7., Szennyvízcsatorna épülhet Nemeskéren).

– Az előzetes felmérések szerint a csáfordjánosfaiak kilencvenöt százaléka rácsatlakozna a hálózatra – mondta el érdeklődésünkre Titkovits Pál polgármester. – Településünkön most még nyitott vagy zárt ülepítőkben oldják meg a szennyvízelvezetést. Ezek többsége már nem felel meg az uniós előírásoknak, mert a lé a talajvízbe folyik. Lépnünk kellett tehát. Az előzetes számítások szerint a beruházás és a saját tisztító megépítése mintegy száztízmillió forintba kerül. Teljes támogatottság mellett nekünk a tíz vagy tizenöt százalékos önrészt kell kifizetnie az önkormányzatnak és a lakosságnak. A helybéliek kedvezményes öt-tíz éves futamidejű hitelt vehetnek majd fel.

A szomszédos település, Répceszemere is beadja pályázatát. Radics László polgármester elmondta, az előzetes számítások szerint mintegy százötvenmillió forintba kerülne a csatornázás. A lakosságnak és az önkormányzatnak így mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, hogy a különbözetet előteremtsék.

Cséren abban bíznak, hogy a tervezett hulladéklerakó és válogatóüzem községbe telepítése után a konzorciumtól kaphatnak támogatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivégzés a soproni temetőben 1919-ben

Sopron - „Ezt a kettőt még elintézzük!" – mondták a vörösök 1919 júliusában, noha Kun… Tovább olvasom