Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Csaknem egymilliárd forint Fertő tavi rekonstrukcióra

Csütörtzökön tartották a sarródi Kócsagvárban "A Fertő tó nádasainak és a tómeder vízpótló csatornáinak rekonstrukciója" című projekt nyitórendezvényét.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében finanszírozott projektet 994 millió forintos összköltségvetéssel a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által létrehozott konzorcium valósítja meg.

A nyitórendezvényen a projekt hátterének bemutatása során elhangzott, hogy a Fertő tavon kialakított csatornahálózat elöregedését követően korlátozódott a nádas területek friss vízzel történő ellátása, ami a nádövezet oxigénállapotának kedvezőtlen irányú változását idézte elő.

A projekt célja ehhez kapcsolódóan a tó előrehaladott, és természetvédelmi szempontból nem kívánatos eutrofizációjának – túlzott algásodásának - lassítása, a tó magyar oldalát jellemző déli "nádöv" vízellátásának javítása, ezáltal pedig a nádasok minőségének, egészségességének, a biológiai sokféleség ökológiai feltételeinek javítása.

A projektben tervezett tevékenységek részeként sor kerül majd a fő- és mellékcsatornák, az ezeket összekötő körcsatornák és keresztárkok rekonstrukciójára, valamint a csatornák mentén korábban töltésszerűen felhalmozott depóniák rendezésére.

A tervezett földmunkák nagyságrendjét jelzi, hogy a csatornák kotrásával 269.500 m3, míg a meglévő, áramlást akadályozó depóniák megbontásával 50.000 m3 anyagot kell megmozgatni. A beruházás a Fertő tő magyar oldali részén Sopron, Fertőboz, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak és Sarród községek területeit érinti majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délután kapta a drogot, este már el is fogták Sopronban

Egy rutinellenőrzésen bukott le a Ford utasa, drog lapult a zsebében. Tovább olvasom