Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

CSÁFORDJÁNOSFA - Ilyenek vagyunk: Kicsi falu nagy értékekkel

Európai hírű természeti kincseik, régi hagyományaik, összetartó közösségük van többek között és rengeteg érdekes történetük. Kik ők? A csáfordjánosfaiak, akik az elsők között mondtak örömmel igent a kampányunkra.
Csáfordjánosfa legnagyobb büszkesége Magyarország legnagyobb kiterjedésű tőzikése. Aki járt már a hatalmas fák alatt milliószámra virító hófehér szőnyegen, az a tündérmeséknél már mindig erre a látványra gondol. Itt van Győr-Moson-Sopron megyében és kihagyhatatlan élmény, ráadásul a helyiek mindig örömmel kalauzolják el az érdeklődőket az erdő felé. De van itt még sok minden más is...

– Falunk talán legismertebb egykori lakója Simon Elemér, Sopron vármegye főispánja, aki a Nemzetközi Vöröskeresztnek is elnöke volt. A helyiek emlékezete szerint ő ültette az ország legidősebb kőrisfasorát is, a fák legalább száznegyven évesek. Egykori kastélya ma szociális otthonként működik – mutatja a békebeli épületet a polgármester, Németh Albert.

Az itt élő közel ötven gondozottal együtt is alig több mint kétszázan élnek Csáfordjánosfán, ezt a nevet azonban több száz magyar és határon túli őrzi a legkellemesebb emlékei között.

A nagy mérethez kattintsona képre!
A nagy mérethez kattintsona képre!


A jánosfai malomnál ugyanis éveken át a Magyar Gyermekek Világtalálkozóján részt vevő cserkészek táboroztak, egy esős nyáron a Répce vize be is folyt a sátrakba.

– Még gyerek voltam, amikor egy Széchenyi nevezetű fiú a táborozók közül megkérte nagyapámat, hadd próbálja ki a tehénfejést, mert ilyet ő még soha nem csinált. Valószínűleg azóta sem – meséli mosolyogva Németh Albert, a kedves kis történet pedig a falu plakátjára is felkerült. Ahogy a helybéli focisták is hangsúlyosan szerepelnek a csáfordi táblán, nagyon igazságosan a negatív rekord mellett a pozitívat is feltüntették. A helyi focicsapat 1994-ben az ország legrosszabbja volt, 2001-ben viszont veretlen...

– Sajnos a csapat azóta megszűnt. Volt viszont egy kispályás, ami megnyerte a Répcemente 2000 Bajnokságot. Ma már csak az öregfiúk játszanak néha, pedig – a férfiaknak főleg – hiányzik a vasárnap délutáni közös drukkolás – mondja a polgármester. Mindenki büszke viszont arra, hogy a kicsi faluban már 122 éve szolgálja a közösséget az önkéntes tűzoltócsapat, ma is több mint húsz taggal.
A polgármester felesége, valamint barátja, Nagy Antal segített a plakát összeállításában, persze napokig erről beszélgettek a falubeliekkel. Németh Albert nagyon jó ötletnek tartotta a kezdeményezést, az elsők között jelezték, hogy részt vesznek kampányunkban.

– A táblát ki fogjuk helyezni, még az is lehet, két helyre is – zárta lelkesen a polgármester.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pünkösdi borverseny Sopronban

A megmérettetésre harminckét pincészettől hetvenkilenc bormintát küldtek be, tizenhárom rozét, egy… Tovább olvasom