Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Célba értek a soproni csapatok a Bamakón

A Soproni Kékfrankos Bamako Team és a Kezdő Kalandorok is teljesítették a Budapest–Bamako Rally több mint hétezer kilométeres távját.


Az afrikai autósfutam hivatalosan vasárnap ért véget. A befutó Bissai-Guinea fővárosában, Bissauban volt.

Itthon közben olyan hírek láttak napvilágot, hogy a résztvevőkkel szemben a hatóságok „szokatlan keménységgel" léptek fel, és az autók forgalmi engedélyeit is beszedték.

A Kisalföldnek sikerült elérnie Rigler Zsoltot, a Kékfrankos team soproni résztvevőjét, aki elmondta: mindannyian jól vannak, most Bissauban egy szállodában pihenik ki az út fáradalmait.

Az autójuk sincs veszélyben, a hatóságok annyit kértek tőlük, hogy lehetőleg egyszerre érkezzenek be és az autók eladása szervezett keretek között történjen.

Beérkeztünk! Megvan a szállásunk is, bár ez nehezebb volt, mint egy-két határátkelés. Az elmúlt hetekben használt lakásunkat is kipakoltuk. Részletes beszámoló és képek az elmúlt napokról hamarosan, de előtte hideg rozé, kávé és egy kis medence."

Ez a bejegyzés volt olvasható tegnap a Soproni Kékfrankos Bamako Team (Tóth László, Rigler Zsolt és Kiss László) hivatalos Facebook-oldalán.

A másik soproni csapat, a Kezdő Kalandorok (Kocsis János, Kocsis Zsófia és Pál Attila) szintén sikeresen teljesítették a távot. Ők is elsősorban a közösségi oldalon keresztül tartották a kapcsolatot az itthoniakkal. Tegnapi utolsó bejegyzésükben azt írták: „Megcsináltuk, beértünk Bissauba! Most csak ennyit írok, mert le kell ülepedni az élményeknek. Kösz a szurkolást!"

– Ami Afrikában van, azt nem megérteni kell, hanem elfogadni. Ez egy egészen más világ, mint amit Európában megszoktunk – mondta el tegnap a Kisalföldnek Rigler Zsolt, a Soproni Kékfrankos csapatának tagja. Zsoltot bissaui szállodájukban értük el. Azt mondta, mindannyian jól vannak, nagyon is rájuk fér a pihenés és a tisztálkodás.

Volt, hogy napokig nem jutottak ágyhoz és nem tudtak lefürdeni sem. Ezzel együtt nagy élmény volt a túra, s ha lehetősége lenne rá, legközelebb is belevágna. A Kezdő Kalandorokkal, vagyis Kocsis Jánosékkal is rendszeresen tartják a kapcsolatot, ők is jól vannak. Előreláthatólag szerdán érkeznek haza repülővel.

Az autók eladásával kapcsolatban még annyit mondott, a futam végén sokan megválnak kocsijuktól, köztük csapattársa is, aki negyedszer vesz részt az afrikai futamon. Az értékesítés azonban, sok máshoz hasonlóan, meglehetősen kaotikus.

A hatóságok ezért is szigoríthattak be. Az eladásra szánt autókat egy „piaccá alakított" területre kell vinni, ahol előbb a helyi tisztviselők nézhetnek körül és csak utánuk az autókereskedők. A papírok beszedésével a hatóságok azt próbálják megakadályozni, hogy a kocsik vámfizetés nélkül kerüljenek az új tulajdonosokhoz.

A rali résztvevőire ma délután még egy fontos feladat vár. A magukkal vitt segélycsomagokat el kell juttatni a kiválasztott intézményekbe. A soproniak hozzávetőlegesen egymillió forint értékű adományt vittek magukkal. Főként iskolákat, egészségügyi intézményeket, köztük egy bissaui kórházat támogatnak.

A Soproni Kékfrankos Bamako Team útja képekben. (II)


A Kezdő Kalandorok útja képekben. (I)


A Soproni Kékfrankos Bamako Team útja képekben. (I)


Előzmény:

Két soproni csapat is indul az idei Budapest-Bamako rallyn. Mind a két formáció számos felajánlást, ajándékot visz Afrikába. Az autót pedig a tervek szerint Maliban hagyják.

A borászok is indulnak

- Az utolsó előkészületekén tartunk, az autót napokon belül felmatricázzuk - mondta el megkeresésünkre Rigler Zsolt. - A terveink szerint a felajánlásokat a jövő héten rakodjuk be a segédkamionba. Ebből pedig van bőven. Például egy bajai gyógyszertár is ajánlott fel gyógyszereket, de kaptunk kiváló állapotban lévő orvosi műszereket, kis palatáblákat, krétákat, ruhaneműket, iskolaszereket és számítástechnikai felszereléseket is.

- A fő célunk az, hogy segítsünk a nehéz helyzetben lévő Afrikai embereken - folytatta a bornépszerűsítő szakember. - Az adományok elosztását az Afrikai Magyar Egyesület segítségével végezzük.

Mint megtudtuk, a vezetést tekintve nem készülnek a nagy túrára. A csapat egyik tagja immár veteránnak is mondható, ugyanis Tóth Lászlónak ez lesz a negyedik Budapest-Bamako rallyja.

Az egyes afrikai országokban nem kapható alkohol, ám a külföldiek fogyaszthatják azt. Így kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon jófajta soproni bort visznek-e magukkal. A válasz igen volt.

- Egy kis ilyen kockázatot nekünk is vállalnunk kell - tette hozzá Rigler Zsolt. - A rally nem csak nekünk embereknek, hanem a bornak is nagy kalandtúra lesz. Talán jól fog esni a nap végén egy pohár soproni kékfrankos.

A soproni kalandorok túrájáról portálunk a január 25-i indulást követően rendszeresen beszámol majd. A terveink szerint folyamatosan frissülő útinaplóval és képgalériával jelentkeznek a résztvevők.

Kezdő Kalandorok

A soproni Kocsis Zsófia, Kocsis János, valamint az érdi Pál Attila alkotta trió idén először vág neki a 9000 kilométeres 19 napig tartó útnak. Így nem véletlenül esett a névválasztás a Kezdő Kalandorokra.


 Hatodik hely

A Kezdő Kalandorok felkészülésképpen tavaly részt vettek egy amatőr tereprally bajnokságon. A cél az volt, hogy tapasztalatot szerezzenek, javuljon a vezetési technikájuk. A bajnokságot végül összetettben a hatodik helyen zárták.


- A megismerés vágya hajt bennünket, kíváncsiak vagyunk, hogy miként élnek Afrikában az emberek és adományokat vigyünk nekik. - közölte megkeresésünkre Kocsis János. - Félsz nincs bennünk, ám attól tartunk egy kicsit, hogy mi lesz majd a Szaharában. Ám úgy véljük, hogy mindenre felkészültünk. A 12 éves Toyotánk már készen áll a nagy útra.

A Kezdő Kalandorok csapata.
A Kezdő Kalandorok csapata.


Bízunk benne, hogy a terepjáró bírni fogja majd a sivatagai viszonyokat.
Mint megtudtuk, a Kezdő Kalandorok is jótékonykodni fognak. A soproni Berzsenyi-gimnáziumban gyűjtést szerveztek, így több mint harminc iskolatáska jött össze. S ezt a csapattagok további tanszerekkel egészítik ki. Emellett visznek magukkal számítógépet, szerszámokat, ruhaneműket, lábbeliket, élelmiszerket.Rendhagyó módon vág neki a Soproni borvidék a 2013-as évnek, hiszen a borvidék történetében először fognak össze a borászok, hogy ne csak a saját városukban, hanem távoli vidéken is segítséget nyújtsanak.

Idén ugyanis nem többre vállalkoznak, mint arra, hogy adományokkal megpakolva bejárják a Budapesttől Bissau-ig vezető utat. Ezzel nem csupán a Soproni bornak szereznek hírnevet, hanem elmaradott vidékeken élő embereket is támogatnak - számoltuk be portálunkon.

A csapatot a Soproni Borvidék elkötelezett hívei Kis László és Tóth László, valamint a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Rigler Zsolt alkotja. A tagok egy Mitsubishi Pajero 3,2 Wagon terepjáróval vág bele a közel 9000 kilométeres kalandba.


   


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil fórum a közbiztonságról Sopronban

Az önkormányzat, a rendőrség és a polgárőrség képviselői válaszoltak a kérdésekre. Tovább olvasom