Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Búcsú az ausztrál kapcsolattól

Hosszan tartó tárgyalássorozat végére tett pontot a soproni önkormányzat. Walter Dezső polgármester javaslatára úgy döntött a testület, hogy visszavonja a közgyűlés egy korábbi határozatát, vagyis nem fogadja el a Fritz Péter által képviselt JTP ausztrál befektetőcég ajánlatát az ipari park fejlesztésére.
Fotó: Bárány Zoltán A soproni önkormányzat közgyűlése továbbra is keresi az újabb befektetői ajánlatokat.
A Soproni Ipari és Innovációs Park története még a rendszerváltás idejére nyúlik vissza, de a jelenlegi helyszínre a kilencvenes évek közepén nyújtott be pályázatot az akkori városvezetés. Az aranyhegyi terület közművesítése, az utak kiépítése 2000 végére fejeződött be és összesen 720 millió forintba került, de ebből csak 120 millió volt a város pénze. A többi sikeres pályázatok eredménye volt. Jelentős összeget biztosított a Phare CBC fejlesztési program, igaz, szigorú feltételekkel. A város egy inkubátorház felépítésének előkészítésére is biztosított a Soproni Ipari és Innovációs Park Kft.-nek 180 millió forint tulajdonosi hitelt, de egy 2000-es közgyűlési határozat értelmében szakmai befektetőket is kerestek, hogy csökkentsék a város anyagi terheit és a szükséges szakmai ismeretekkel segítsék a leendő inkubátorház működtetését.
Ekkor került a képbe Fritz Péter, illetve az általa képviselt ausztrál cég. A magyar származású üzletember a park egészének hasznosítására tett ajánlatot. (A park területéből addig 2,2 hektárt adtak el, öt befektetőnek, de az értékesítést Fritz úr ajánlatát követően felfüggesztették.) Az önkormányzat és a JTP között kötendő szerződésben szerepelt például a park működtetési költségeinek a harmadik évtől való átvállalása, az inkubátorház megépítéséhez szükséges összeg kamatmentes hitelezése (forrásmegjelölés nélkül), betelepítése, működtetése. A Phare-szerződés szerint ez városi feladat lenne, amit átvállalt volna Fritz Péter. Cserébe pedig hét év után tulajdonjogot kapott volna az inkubátorházban.
Úgy tűnt, minden rendben halad a maga útján – elégedetten nyilatkoztak az Ausztráliában látottakról azok a képviselők is, akik tapasztalatcserén jártak a távoli földrészen –, de azért voltak kétkedők is. Kiderült, Fritz úr cége egydolláros cég, jelentős tőke nem áll mögötte. Ennek ellenére az önkormányzat ez év júliusában úgy döntött, hogy elfogadja az ausztrál befektető ajánlatát, és felhatalmazta a gazdasági alpolgármestert a szerződés aláírására. Ezt követően Fritz Péternek több észrevétele, módosító javaslata volt a szerződéssel kapcsolatban, amelyet átdolgoztak, de erről már a választások előtt nem született közgyűlési döntés. Így a szerződést sem írták alá.
Walter Dezső polgármester megválasztását követően tárgyalt Fritz Péterrel, és úgy ítélte meg, hogy a szerződés megkötése előnytelen lenne Sopron számára.
– Pontot tettünk a megbeszélések végére – mondotta Walter Dezső polgármester –, mert a befektetőnek nem volt pénze. Jogilag semmi sem kötelezett bennünket arra, hogy tovább húzzuk a tárgyalásokat. Természetesen keressük az újabb befektetőket – mindenkivel tárgyalunk, akinek van tőkéje –, hiszen szeretnénk minél gyorsabban kimozdítani a holtpontról az ipari park ügyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízben dolgoznak a kombájnok

A Fertő tavi nádaratást helyenként gátolja az alacsony vízállás, de nem kellett leállítani, miként a… Tovább olvasom