Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Börzén a Föld kincsei

Sopron - A földkéreg homogén, kémiai képlettel meghatározható, jellemző kristályszerkezetű, természetes körülmények között keletkezett alkotórészeivel, ásványokkal – és a belőlük készült ékszerekkel – találkozhatott a nagyközönség Sopronban.
A 34. Pannónia Közép-európai Ásványbörze nyolcvanhét – hazai és külföldi – kiállítójának adott otthont a Vas-Villa’ a hétvégén.

Czibor Károly balatonfüredi térképész 25 éve gyűjti az ásványokat. Az elsőt, az azuritot Balatonfüreden lelte a hajógyár fölötti kőfejtőben, azóta nemes szenvedélyévé vált az ásványi kőzetekkel való foglalkozás. Hozott kincsnek beillő tűzopált is. Egy cseresznye nagyságú idehaza hatezer forintért kapható, míg a színjátszó nemesopálért 35–50 ezret kérnek.

Selmecbányáról, Szlovákiából érkezett drágakő-kollekciójával – és több száz éves, muzeális értékű bányászeszközökkel – Norbert Hesoun és Voijtech Petr. Mint említették, aki egyszer az ásványok rabja lesz, halálig tartó hobbira lel.

Czibor Károly balatonfüredi gyűjtő egy cseresznye nagyságú, Európában csak Monokon található tűzopáldarabbal. Fotó: Magasi Dávid
Czibor Károly balatonfüredi gyűjtő egy cseresznye nagyságú, Európában csak Monokon található tűzopáldarabbal. Fotó: Magasi Dávid

– Brennbergbánya révén Sopron mindig is élő bányászhagyományokkal rendelkezett. A bányamérnöki kar is itt működött 1920-tól 1959-ig. Mindez indokolja, hogy a nemzetközileg elismert ásványbörze Sopron állandó színfoltja legyen – említi a főszervező, dr. Molnár Pál, aki büszke arra, hogy a bányamérnöki kar működésének utolsó soproni évfolyamán végzett. – A kiállítás és vásár ásványainak széles spektrumával a természetbarátoknak és a kíváncsiskodóknak kedveztünk. A gyermekek itt olyan kincseket láttak, amit biztosan nem felejtenek el. Legközelebb októberben rendezünk hasonló kétnapos programot.

– Hazánk területén ötszáznegyven ásvány ismert, a világon mintegy ötezer. Ilyen szempontból Rudabánya gazdagsága a legjelentősebb, 136-féle ásványával. Ugyanakkor Európában egyedül Monokon találhatunk tűzopált, ami így világunikumnak is beillik, védetté is nyilvánították – kalauzolta a Kisalföldet dr. Molnár Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem kétmilliárd pályázható

Sopron - Közel 1,8 milliárd forint értékű fejlesztési pályázatot ír ki a Nyugat-dunántúli Regionális… Tovább olvasom