Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Borúlátóak a kisvállalkozók

A Sopron térségében megkérdezett kisvállalkozók igen borúlátóan várják szeptember elsejét.
Szeptember elsejével a minimálbér duplájára, azaz 125 ezer forintra emelkedik az úgynevezett minimum járulékalap. Ez annyit jelent, hogy a kis- és középvállalkozásoknál, szakiparosoknál dolgozónként ekkora összeg után kell majd 29 százalékos tb-járulékot fizetni, amelyet különben költségként elszámolhatnak. Aki az APEH-nél ennél kevesebb összeget jelent be – azaz állítása szerint 125 ezer forintnál alacsonyabb a tényleges havi jövedelme, így a tb-járuléka is –, ellenőrzésekre számíthat.

– Családi vállalkozás a miénk, alig három alkalmazottat foglalkoztatunk. Az új járulékalappal egy csapásra a duplájára, kétmillió forintra ugrik a befizetendő összeg – ingatja fejét Fekete Csaba, az egyik hegykői csemegebolt tulajdonosa. – Egyelőre talány, miképpen gazdálkodjuk ki ezt az összeget. Az árrést nem emelhetjük, mert a nagy bevásárlóközpontok miatt azonnal be is csukhatnánk. Most úgy tűnik, nem lesz fizetésemelés. A legrosszabb esetben egy-két embertől meg kell válnunk.

A Fertő-parti vendéglőkben sem rózsás a hangulat az új járulékalap bevezetésével kapcsolatban. „Ha mindig augusztus lenne, akkor talán túlélnénk, de így elég kétséges a jövő" – fogalmazott az egyik étteremtulajdonos, aki mint mondta, négymillió mínuszt hoz nekik ez a rendelet. A költségcsökkentés sem olyan egyszerű: az alapanyagot meg kell vennie, a gáz és a villany ára folyamatosan emelkedik, s ha elküldene egy-két embert, ez a munka minőségének a rovására menne. Az áremelés megint csak nem járható út, hiszen akkor a vendég be sem tér hozzájuk.

A megkérdezett soproni kisiparosok között is egyhangú volt a vélekedés: a minimum járulékalap bevezetése valószínűleg elbocsátásokhoz fog vezetni. Aki eddig három-négy munkavállalót foglalkoztatott, most lecsökkenti ezt a létszámot, hiszen éves szinten komoly összeget tesznek ki a pluszjárulékok. Arra a kérdésre, hányan vallanak majd be alacsonyabb jövedelmet, az adóellenőrzést is vállalva, többek szerint fél év után már sorban állás lesz az APEH-nél.

Déneslaki Tiborné soproni adószakértő, okleveles könyvvizsgáló ugyanakkor úgy látja, hogy elsősorban a több – húsz-ötven – munkavállalót foglalkoztató üzemek fognak élni azzal a lehetőséggel, hogy dolgozóik tényleges – esetenként a 125 ezer forintnál alacsonyabb – jövedelme után fizetik a járulékokat. Ezt a tényt formanyomtatványon jelenthetik be az állami adóhatóságnak. A szolgáltatói szektorban viszont, ahol bizonyos területeken köztudottan lazább a nyugtaadási kötelezettség betartása, a következő hetekben feltehetően osztanak és szoroznak, mi az előnyösebb: a kisebb járulékfizetés – és ezáltal a kisebb nyugdíj vagy táppénz, nem beszélve az APEH-ellenőrzésről –, avagy az új járulékalap elfogadása. A járulékok emelkedésének hatására bekövetkező esetleges áremeléseket a fogyasztók viszonylag könnyen kivédhetik, ha megrendeléseiket szigorúan „megversenyeztetik" a kisvállalkozókkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetek óta várnak a befejezésre

Sopronban a Lackner utca és a Ferenczy utca kereszteződésénél idén áprilisban indult a körforgalom építése. A nyomvonalak kialakításán túl azonban még ma is számos kiegészítő munka vár befejezésre.
Hiányzik a zebrák kialakítása, a körforgalom belső gyűrűjének rendbetétele, a járdák és a gyalogosok számára kiépített terek térkő
burkolattal való ellátása. Tovább olvasom