Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Borrégiók alakulhatnak

Az Európai Unióban az igazi verseny a támogatási rendszerek között lesz – vélekedik Magyar Dezső (Lövér pince) borász. Attól félnek, hogy május elseje után sem lesznek egyenlőek a feltételek, és a magyar szőlészek-borászok versenyhátrányba kerülnek az unió piacán.
A soproni gazdákat és borászokat nem nyugtatta meg a készülő új bortörvény tervezete, amelynek célja, hogy összhangot teremtsen a következő év május elsején automatikusan életbe lépő uniós és magyar szabályozás között.
– Ma még nem lehet tudni, hogy milyen lesz a támogatási rendszer, milyen feltételekkel lehet hozzájutni az uniós forrásokhoz, hogy az egységes európai piacon azonos helyzetbe kerülnek-e a magyar borászok, például a burgenlandiakkal – mondja Magyar Dezső.

– Ausztriában a csatlakozás után húsz százalékkal csökkent az ágazat árbevétele, de a támogatási rendszer eredményeként húsz százalékkal nőtt jövedelmezősége. Abban az esetben, ha a magyarok nem jutnak hasonló nagyságrendű forrásokhoz, akkor csak elméletben lesz esélyegyenlőség. Szomszédainknál 180–200 ezer forintra tehető az egy hektárra jutó támogatási összeg, bizonyos feltételek megléte esetén.

Nagy a bizonytalanság a telepítések körül is. Iváncsics Zoltán szerint nem csupán az ad okot aggodalomra, hogy 2004. május elseje után a jelenleg még ötvenszázalékos hektáronkénti támogatás másfél millió forintra csökken, hanem az is probléma, hogy senki sem tudja megmondani, ki, mikor, mennyi új ültetvényt telepíthet. Ugyanis nem növekedhet a szőlővel lefedett területek mennyisége – ez jelenleg az országban 93 ezer hektár –, de a szőlőskertek egy része elöregedett, máshol pedig fajtaváltásra lenne szükség. Arról nem beszélve, hogy a minőség érdekében terméskorlátozásra lesz szükség.

– Jelenleg egy-egy tőkéről akár 8–10 kilogramm szőlőt is leszüretelünk, az elvárás azonban – a minőség érdekében – egy-másfél kilogramm – fejtegeti Szita Miklós (V–nex). – Szerintem még 3-4 kilogrammal is kiváló minőség érhető el. A terméskorlátozást vagy új telepítésekkel – egy hektáron megfelelő tőkeszámmal – lehet elérni, vagy „előszürettel". A borvidéken átlagosan ma még 3300 tőkével számolunk.

A gazdák annak sem örülnek, hogy a bor jövedéki adója január elsejétől 5 forintról 8-ra emelkedik (azt csak keserűen jegyezték meg, hogy az unióban ez az adónem ismeretlen), viszont az Újvilágból behozott borok vámja május elsejét követően a több mint hatvan százalékról tizenöt körülire csökken. Ez tovább növeli kiszolgáltatottságukat. Költségeik ugyanis emelkednek – például a kékfrankos szőlő felvásárlási ára 50 forintról 83-ra, a zöld veltelinié pedig 35-ről 55-re nőtt az elmúlt évihez képest –, de ezt csak részben tudják érvényesíteni a bor eladási árában.

Az új törvény tervezete igyekszik meggátolni a borhamisítást. A törkölyt és a borseprőt – ezekből készül(het) a hamis bor – a jövőben le kell adni. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy például a törköly összegyűjtését, szállítását és feldolgozását miképp oldják meg, mert jelenleg az egész országban csak egyetlen feldolgozó létezik, az Alföldön.

– Számos „részletkérdés" vár még tisztázásra – összegezte véleményét Magyar Dezső. – Ilyen például a borminősítés rendszere, hiszen Magyarország is az egységes piac részévé válik. Arról nem beszélve, hogy az új törvény is kerettörvény, amelyet a ma még nem létező végrehajtási utasítások tennének teljessé.

Borvidékek és borrégiók a tervezetben

Az új bortörvény tervezete bevezeti a borrégió fogalmát, a mostani borvidékek mellett (felett). Eszerint öt vagy hat régió alakulna. Tokaj sorsa még függőben van. A Soproni Történelmi Borvidék az észak-dunántúli borrégió része lenne, a pannonhalma-sokoróaljai, az ászár-neszmélyi, a móri és az etyek-budai borvidékkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennapi drága vizünk

Drágább lesz a víz- és csatornadíj a soproni régióban. Erről is döntött a Sopron és Környéke Víz- és… Tovább olvasom