Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Bokros: ˝Reformok kellenek!˝

Sopron - Az ország talpra állításához és a fejlődéshez nem elegendőek a rövid távú intézkedések, a költségvetési kiigazítások. Reformokra van szükség! – nyilatkozta a Kisalföldnek Bokros Lajos volt pénzügyminiszter.
A Közgazdász Klub meghívására tegnap az egyetemen tartott előadást Bokros Lajos, az MDF EP-listavezetője, aki ezt megelőzően a Kisalföldnek adott interjút. Fórumozó olvasóink kérdéseit is tolmácsoltuk, a válaszokat a www.kisalfold.hu-n olvashatják.

– Lát párhuzamot a Bajnai-csomag és az 1995-ös Bokros-csomag között?

– Igen, feltétlenül. Most is költségvetési kiigazítás van napirenden, s ezúttal is a fenyegető államcsődöt kell megakadályozni. Különbség viszont, hogy a felhasználható eszközök most sokkal szűkösebbek. Akkor például lehetőség volt a vámpótlék bevezetésére, most ezzel párhuzamba állítható ugyan az áfaemelés, de ez korántsem lesz olyan hatásos. Ráadásul Magyarország most már sokkal nagyobb mértékben függ más országok konjunktúrájától.


– Drukkol Bajnainak vagy tisztább helyzetet teremtene ön szerint az előrehozott választás?

– Az előrehozott választás jobb lenne. Bajnai kormányának ugyanis csak rövid távú intézkedésekre lesz lehetősége, márpedig itt reformokra van szükség. Kiigazításokkal élhet, ezekkel elkerülheti a csődöt, ugyanakkor nincs felhatalmazása az átfogó reformokra. Persze drukkolok – az országnak – és bízom abban, hogy a rövid távú intézkedések a nagy átalakítások előkészítésére lesznek alkalmasak, nem pedig azokat akadályozzák majd. Bajnai programja egyébként tartalmaz reformelemeket, s ez optimizmusra ad okot. De voltak itt reformok korábban is, csakhogy megálltak az állam kapujában. A kisebb, olcsóbb, hatékonyabb közigazgatás nem valósult meg, a köztisztviselő nem szolgál. Az adócsalás nemzeti sport. Vannak ám az átalakításnak morális összefüggései is...!

Bokros Lajos
Bokros Lajos

– Itt, a határ közelében, ha pénzügyekről van szó, elsősorban az érdekli az embereket, mikor fizethetünk euróval és annak árfolyama mikor lesz újra 250 forint?

– Elsősorban nem az árfolyam, hanem a kiszámíthatóság a lényeg. Én inkább annak vagyok a híve, hogy a forint stabil legyen. Ha valamelyik kormány megvalósítja végre a szükséges reformokat és elindul a pozitív folyamat, akkor onnantól számítva 2–3 éven belül lehet eurónk.


– Ha már az euróövezetbe tartoznánk, az adna biztonságot is...

– Több mint bűn, hiba, hogy Magyarország nem teljesítette a maastrichti feltételeket és nem lépett be időben az euróövezetbe, ahogy tette ezt például Szlovákia...


– ... ahol ön tanácsadóként vett részt az átalakításban...

– Összesen nyolc volt szocialista országban voltam tanácsadó, köztük Szlovákiában is. Magyarországon csak a nevemet akarták, a programomat nem.


– Többször használ hármas jelzőrendszert, mint a „kisebb, olcsóbb, hatékonyabb" állam, vagy a válságkezelő programra a „növekedés, egyensúly, szolidaritás" követelményét. Saját programját hogyan jellemezné?

– Szakmaiság, minőség, hitelesség.

Olvasóink írták

  • 1. Telepathia 2009. április 27. 11:30
    „A soproni városvezetés messzemenő következtetéseit vonja le Bokros úr mondanivalójából. Fodor úr ne folyamatosan a kormányt szídja, hanem végre tanulja meg, hogy a közszolgák a soproni emberekért vannak és nem fordítva. Polgármester úr, a jó pap is holtig tanul, és mégis buta marad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaérkeztek a fiatalok az űrközpontból

Sopron - Űrsiklót vezetett, űrsétát tett, és számos barátságot kötött Erdélyi Soma és Nickl István… Tovább olvasom