Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Az elesettekre emlékeztek

Az 1921. augusztus 21-én lezajlott ágfalvi csatára, valamint az ott elesettekre emlékezve koszorúzták meg kedden a városvezetők és Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője a Széchenyi téri hűségzászlót.

A koszorúzás után Firtl Mátyás elmondta, a hősi halált haltak nagy szerepet vállaltak abban, hogy Sopronban népszavazást tartottak, aminek következtében kiérdemelte a leghűségesebb város címet. 

Fotó: Magasi
Fotó: Magasi

Olvasóink írták

 • 13. szilver 2009. szeptember 11. 07:19
  „Sziasztok!A Bokk tanult és tárgyilagos Magyar.A többieknek ajánlom olvassanak és tanuljanak.”
 • 12. TancsKaszabell 2009. szeptember 10. 12:05
  „FREDDY/S-nek !
  Igaz,valóban német betelepülök, illetve betelepítettek voltak ők ! Köszönöm a korrekciót !

  A kitelepítés az maga az őrület volt mindazoknak akik átélték.Igen , és voltak ennek "haszonélvezői " is,
  akik ugyan ezt a másik oldalon élték át...”
 • 11. FREDDY/S 2009. szeptember 10. 11:52
  „1. hozzászólás TancsKaszabell 2009.09.09. 17:01
  "bár tudjuk,hogy közel a többségük osztrák származású volt !"
  Német származású volt, ezért is telepítették ki Őket 1946-ban, nemde...”
 • 10. Bokk 2009. szeptember 10. 10:39
  „Kedves Beaubo,

  számos magyar nemzetiségű ismerősöm van, akinek az útlevelében nem a nemzetisége van benn, hanem annak az országnak a neve, amelyen jelenleg a szülőföldje található. Hogy létezik magyar szív, annak pont Sopron és a népszavazás is lehet a bizonyítéka.

  Már 1848-ban sem kedveztek a nemzetiségeknek országunkban, nem véletlen, hogy a pákozdi csatában a horvát bánnal kellett küzdeni, és a szabadságharc bukása részint e hozzáállásnak tudható be. 1868-ban, a kiegyezés után valószínűleg ennek is köszönhetően született meg az akkori Európa egyik legliberálisabb kisebbségi törvénye. Tény, hogy a történelmi Magyarország kisebbsége volt csak magyar nemzetiségű az 1900-as években. Az is igaz, hogy voltak asszimilációs törekvések. Sőt, ha a Sopron környéki elcsatolt terülteken megnézzük az első világháborús emlékműveken a neveket, nem találunk magyart (pedig akkor még ők is Magyarországon éltek). No de én erről nem írtam semmit az előzőekben, ezeket nem tagadtam.
  Sopron esetében azért másként festett a helyzet. Jelentős számú magyar lakos (vélhetően többségben), magyar nemzetiségű városvezetés. Az ő tetteik - az ágfalvi csatában is - járultak hozzá, hogy Sopron Magyarországon maradjon. Ez szerintem ünnepelhető.

  Az, hogy ki ünnepel, másik kérdés. Igen, lehetett volna az egyetemmel közösen emlékezni. A jelenlegi játékszabályok szerint a város lakossága négyévente nyilváníthatja ki akaratát az ügyben, hogy kik szervezzék az életét. A legutóbbi ilyen alkalommal a többség a koszorúzásban részt vevőket választotta. A város nevében most nincs, ki náluk jogosabban koszorúzna. Ez van. Egy év múlva jön a következő lehetőség, ahol a többség kinyilváníthatja akaratát, elégedettségét, vagy nem tetszését.

  Nem lengettem nagy Magyarország térképet, nem gondolom, hogy Horvátországot vissza kellene csatolni hozzánk (- sokan a lengetők közül szerintem ezt sem értik). Csak felvetettem én is egy költői kérdést, hogy ha nincs Trianon, akkor miként alakul vajon részünkről a 2. világháború. Erre persze nincs válasz. Azt azonban be kell látni, hogy Trianonban nem az etnikumokat nézték, és ennek számos magyar nemzetiségű ember itta meg a levét. A 2. bécsi döntés e szempontból kb. korrekt helyzetet eredményezett (akkor). Ez mondhatni jogos igény volt. Az, hogy ezt a németektől kaphattuk meg, igen befolyásolta az elkövetkező háborús esztendőket.

  Nem írtam a melegekről, bevándorlókról, és azt sem írtam, hogy az 1946-ban történtek rendben lennének. Vagy, hogy megbocsáthatóak lennének. Azokról az eseményekről ugyanúgy meg kell emlékezni, hogy ne felejtsük. Amíg ezt tesszük, jó eséllyel nem történhet meg újra.”
 • 9. TancsKaszabell 2009. szeptember 10. 08:47
  „Kedves Bokk !

  Ez az idézet a Polgármester úr szájából a Selmecről elüldözötteknek szólt.Nem tévesztett célt és nem is túlzó mert rajtuk igen sok múlott a népszavazás körüli "csatározásokban". Személyes tetteik,kiállásuk és az eredmény joggal tarthat igény a ma emberének a város mai lakóinak hálájára és tiszteletére.Az eredmény az volt,hogy Sopron és a környező hat község az ország része maradt ! Köszönjük !

  De akkor miért is nem róluk szól ez a koszorúzási ünnepség ?Miért nem őket ünnepeljük mai utódjaik az egyetemistákkal együtt?

  Gömbös Gyuláról ...
  Belátom elég kurtán és summássan fogalmaztam meg,- az egyébként összességében a személyét egyértelműen elítélő-, véleményemet.Ez csak egy részlete ennek az esemény leírásnak.
  Gömbös megítélésében további tények,ismeretek említésére és értékelésére lenne itt szükség. Eléggé érdekes személyiség volt,életútja sokszínű ,képességeit jól használta és született vezetői tulajdonságokkal rendelkezett.
  Sok minden volt Ő,volt tábornok, politikus, országgyűlési képviselő, titkos tanácsos,külügyminiszter, honvédelmi miniszter, és Magyarország miniszterelnöke is.
  Megkockáztatom,bár nem szívesen teszem,szerintem a közéletben és az ország életében végzett tevékenységében pozitív vonatkozásokat is felfedeztem.Például jelentős eredményeket ért el az ország modernizálásában...a gazdasági világválság leküzdésében és a Horthy rendszer második konszolidációjában!
  Álljon itt egy értékelés amely komplex.

  "Az osztrák, olasz és német piac megnyílása segített a magyar gazdaságnak kilábalnia a válságból. Ennek kézzelfogható eredményei voltak a megindult beruházások, a kommunális és szociális fejlődés, a lakosság életkörülményeinek javulása. A külpolitikai sikerek pedig részben enyhítették a trianoni kudarcélményt. Érdekes módon Gömbös a revízió ügyét csak kevéssé használta fel politikájában. Ez irányú elképzelései meglepően enyhék voltak a korabeli elképzelésekhez képest: mindössze a nagyrészt magyarok lakta határ menti területekre szorítkoztak igényei."

  Megítélésében még sem tudom és szerintem nem is lehet figyelmen kívül hagyni alapvetően negatív erkölcsi tulajdonságait, tisztességtelen céljait, a demokratikus csirák kioltását és módszereit amit a keresztény,nemzeti,totális,tekintélyuralmi állam létrehozásában oly taktikusan,- a mai jobboldalra is jellemző módon-, alkalmazott,szerencsére ezek a törekvések a történelem szemétdombjára kerültek,akkor is.Remélem a jövőben is.
  Fasiszta elveket vallott ő már a fasizmus korai szakaszában is,fajvédő , zsidógyűlölő és egyértelműen németbarát volt...

  A kronologikus tévedések szerintem az utalások innen onnan történő kiollózásának a következménye lehet...

  Mint írtam és Te is ismételted a "mi lett volna ha " kérdésre nincs egzakt válasz...”
 • 8. Beaubo 2009. szeptember 09. 22:53
  „Bokk - nincsen magyar szív!
  A nemzetiség csak az útlevélben bele van írva. Beszélünk magyarul, magyarok vagyunk, de az egész magyarság egy nagy mítosz! Nézd meg, hány ember beszélt magyarul a 1900-es Magyarországon, rá fogod jönni hogy a magyarok voltak kisebbségben. Durva asszimilázió folytott az 1910-es években a német, horvát, szerb falvakban Magyarországon -erröl a nagymamám könyvek tudná mesélni.
  Hagyjuk abba a nacionálizmust, azt a fajta chauvinízmust ami a FIDESZ minden nap a nyakunkba rakja (és én nem vagyok MSZP-s!!). Elegem van belöle. Igen, magyar vagyok, de elöször ember vagyok, európai vagyok.
  Legyük magyarok, de olyan magyarok, amelyek elfogodják másik emberek is hazánkban, migránsok, rómák, melegek, sötétszínü emberek. Ha tényleg büszke lennénk ránk, akkor nem kellene mindig lenézni a másikat.
  Ja, és ami a soproni németekkel történt, az nem lehet megbocsátatni, mert azzal tönkre ment Sopron lelkét, szívét. A mostani Sopron nem az, ami volt. Az meghalt 1946-ben, és sajnos sohanem fog visszajönni, és föleg nem olyan politikusokkal, amelyek most úralkodnak a városban.”
 • 7. Beaubo 2009. szeptember 09. 22:42
  „hunnia 81 - olyan emberek miatt mint te növekszik Magyarországon a szélsö jobb oldala, és azért már most Európa szégyene vagyunk....romlik az ország imázsát nemcsak Ausztriában, Európában, hanem az egész világon. Azt hiszed a JOBBIK a megoldás az ország problémáira?! Szerintem nem. Elöször nézd meg, terítssd ki, mi nem tetszik neked a saját életedben, tanulj valamit, tanulj idegen nyelvet (németül vagy angolol, talán hasznos lesz?!), de ne nézd le a külföldieket vagy a másokat, rómákat. A JOBBIK 100 %-osan nem fog hozzájárulni a magyar problémák megoldásához, az biztos.”
 • 6. Bokk 2009. szeptember 09. 22:38
  „Kedves Tancs,
  egy idézet:
  "Áldom a magyarok Istenét, hogy ezt a száműzött, szélvert sereget városunkba hívtam, megsegítettem, oltalmaztam, mert oly segítőtársakat találtam bennük, akik már ismerve a hontalanság keserű kenyerét, teljes erejükkel, magyar szívük minden dobbanásával azon voltak, hogy nehéz munkámban a magyar Sopront diadalra segítsék.." Dr. Thurner Mihály
  http://www.sopron.hu/upload/varos/nepszavazas1921/Szemerey.html

  Ha nincsenek az ágfalvi csaták, nincs népszavazás. Gömbös akkori tetteit és későbbi tevékenységét egy kalap alá kell venni? Ha nincs Trianon, nincs a két bécsi döntés. Akkor is beszálltunk volna a németek oldalán?

  Magyarok maradtunk. Szerintem akiben magyar szív lakozik, az erre - és az ehhez vezető tettekre - büszkén emlékezik. És persze tisztelem a város azon kisebbségét, aki német ajkú, az elmúlt 80 év során őket is érte számos igazságtalanság, kitelepítés, erőszakos asszimilációs kísérlet. A mi lett volna ha kérdésre ebben a tekintetben sem tudunk válaszolni, akárcsak a fenti költői kérdésre.

  Még annyi, hogy a cikkben említett aug. 21-i dátum téves. Hanem az anyagiakat nézzük.”
 • 5. hunnia81 2009. szeptember 09. 20:16
  „moderálva sértő”
 • 4. TancsKaszabell 2009. szeptember 09. 20:04
  „Jobban szeretem ha a fagyott kutya lábának keménységét kívánják nekem.
  Az emberi hülyeségre viszont ezernyi jelzőt sorolhatnák fel,és most is okom van rá!”
 • 3. ggg 2009. szeptember 09. 19:24
  „moderálva személyeskedő”
 • 2. Beaubo 2009. szeptember 09. 18:09
  „NE HARAGÚDJON, Fodor bácsi, Firtl bácsi és Simon elftárs !
  EZ KI A FRANCBA ÉRDEKEL !!???? Ez több mint 80 évvel ezelött történt meg !
  Beszéljetek inkább a mostani helyzetröl, javítssátok inkább az emberek mostani életminöségüket mint állondóan koszorúzni olyan eseményekért, amelyek már nem annyira fontosak.
  Hiszen, a mai szempontból, ez csak tragédia, hogy nem kerültünk Ausztriához 1921-ban.”
 • 1. TancsKaszabell 2009. szeptember 09. 17:01
  „A városunk fideszes vezetőinek már a szokásukká vált,hogy ezen az évfordulón koszorúznak.
  A hősökre emlékeztetnek ........ akik az ágfalvi csatában elestek,hárman voltak ők,-a két és félezerből-, meg még két osztrák sorstársuk akik ugyan csak elestek ebben a csetepatéban,mert ez bizony csak az volt nem csata ! Ez volt az "ágfalvi csata".

  A Dunántúlon az átadásra ítélt területen az osztrákokkal ennek a huzakodásnak összesen hetven áldozata volt,ebből őt Ágfalván.

  Akik viszont az élére álltak ennek a felkelésnek azok simán gyilkosok voltak.
  Prónay Pál, Héjjas Iván és hasonszőrű társaik a hírhedt különítményesek közül jó néhányan.Na és még a fajvédő Gömbös Gyula az "endrődi hős" is aki mint miniszterelnök elévülhetetlen érdemeket szerzett az országunk maradék tisztességének lerontásában is azzal,hogy előkészítette az ország értelmetlen hadba lépését a fasiszta Németország oldalán a II.világháborúban.

  Nagy dicsőség ! De,hát mi lett volna ha..............?

  ez egy történelmietlen kérdés.A lényeg,hogy ugyan erőszakkal,csalással de az itt élők többségének szavazataival értük el, hogy ma Sopron, a Magyar köztársaság Megyei Jogú Városa lehet.

  Ezért, ezen a napon Sopron városának akkori, polgárait, illeti a hála és a köszönet az országzászló előtt,mert ők vállaltak nagy szerepet akkoriban,magyarnak vallották magukat, bár tudjuk,hogy közel a többségük osztrák származású volt !

  Ha valakit részletesen érdekel ez a történet hát akkor az alábbi címen találhatja a történet, többek által megerősített változatát./Fiziker Róbert tollából/

  http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2001/0149/05.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lámpás lesz a kereszteződés

Várhatóan szeptember 20. után már lámpás lesz a soproni elkerülőút és a Lackner Kristóf utca (pláza) kereszteződése. Tovább olvasom