Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az árvákat segítik a jótékony ifjak

Szombatig tart a Leo klubok nemzetközi találkozója Sopronban. A XXXV. Leo Európa Fórum fiataljai hétfőn a Páneurópai Piknik Emlékparkban ismerkedtek a történelem helyhez kötődő emlékeivel s egymással.


A Leo klubok tagjai olyan közép- és főiskolások, egyetemisták, valamint pályakezdők, akik szabadidejük egy részét szívesen áldozzák jószolgálati célokra. A fiatalok nemzetközi találkozóját évente megrendezik, ezúttal hazánk következett a sorban.

Marton Gábor, a Győri Leo Klub tagja, a program egyik szervezője a Kisalföldnek elmondta: az ifjúsági szervezet a Lions klub „kistestvéreként" a vakokat és gyengénlátókat, valamint a mozgássérülteket támogatja, de főként a rászoruló gyerekeket. Az első Leo klubot 1957-ben alapították Philadelphiában, Magyarországon a szervezet a vasfüggöny lebontása után kezdte meg tevékenységét. Így némileg kézenfekvőnek tűnt, hogy az első hazai nemzetközi találkozót Sopronban rendezzék.

Helen Monschein és Marton Gábor is ellátta kézjegyével a rendszerváltás szimbólumaként is számon tartott Trabantot.
Helen Monschein és Marton Gábor is ellátta kézjegyével a rendszerváltás szimbólumaként is számon tartott Trabantot.


A leghűségesebb városba 20 országból mintegy 250 Leo-tag érkezett. A hazai – győri, pécsi, budapesti, szegedi, nyíregyházi – ifjak mellett az Európai Unió szinte valamennyi tagállama képviselteti magát az egyhetes programsorozaton, de jöttek leósok Oroszországból, Tunéziából, Törökországból és Egyiptomból is. Mindenki hozott ajándékot, hiszen a tagok az itt-tartózkodásuk alatt cipősdobozok százait töltik tele, amelyek Sopronból Győrbe kerülnek, ahonnan karácsony környékén elérkeznek a célállomásra, a Böjte Csaba által pártfogolt dévai gyerekekhez.

Marton Gábor, a Győri Leo Klub tagja, a program egyik szervezője.
Marton Gábor, a Győri Leo Klub tagja, a program egyik szervezője.


Hétfőn a Páneurópai Piknik-emlékhely meglátogatása szerepelt a programban, ahová az ifjúság mellett a „nagyok", az osztrák és magyar Lions klubok tagjai is eljöttek. A vezetők itt írták alá a két Lions következő 20 évre vonatkozó együttműködési megállapodását.

A rendezvény vendégei között helyet foglalt Habsburg György (apja Habsburg Ottó, az 1989-es Páneurópai Piknik egyik fővédnöke volt), Gerhard Steier, a Burgenlandi Parlament elnöke, dr. Ferdinand Hacker, Ausztria Lions-kormányzója, dr. Buzási Gábor, Magyarország Lions-kormányzója is, de meghívták Bella Árpád nyugalmazott határőr alezredest, Farkas Gábor soproni rendőrkapitányt és a korabeli eseményekről tudósító újságírókat.

Bár hallottam már a Páneurópai Piknikről, azért mégis sok újdonságot tudtam meg a mostani ünnepen – mondta el a a 28 éves osztrák lány.


Az eseményen felelevenítették a 21 esztendővel ezelőtti történelmi pillanatokat, a résztvevők koszorút helyeztek el a sopronpusztai emlékműnél s a közös ebédet követően kötetlen beszélgetés és tapasztalatcsere kezdődött. A résztvevők mindegyike ellátta kézjegyével a korszak egyik szimbólumát, a kiállított Trabantot, melynek későbbi helyéről és sorsáról majd a jövőben döntenek.

A Bécsben élő Helen Monschein két esztendeje erősíti a leósok táborát. – Elégedett vagyok az életemmel, marketingesként dolgozom, s nemrégiben azt gondoltam, segítenem kell a rászorulókon. Azóta aktívan részt veszek a szervezet összejövetelein, társaimmal együtt mindent megteszünk azért, hogy rávilágítsuk a figyelmet a tevékenységünkre, így egyre több adományt gyűjthetünk. Bécsben egyébként öt klub működik, összesen 320 taggal. Nagyon jól érzem magam Sopronban, hasznos a tapasztalatcsere, jó hangulatú a rendezvény. Bár hallottam már a Páneurópai Piknikről, azért mégis sok újdonságot tudtam meg a mostani ünnepen – mondta el a 28 éves osztrák lány.

A Leo klubok tagjai hétfőn a Páneurópai Piknik Emlékparkban tartottak tapasztalatcserét, ahol megismerkedtek a helyhez kötődő történelmi eseményekkel.
A Leo klubok tagjai hétfőn a Páneurópai Piknik Emlékparkban tartottak tapasztalatcserét, ahol megismerkedtek a helyhez kötődő történelmi eseményekkel.


Fodor Tamás polgármester beszédében Angela Merkel német kancellárt idézte, aki a tavalyi kerek évfordulón azt hangsúlyozta, mi, magyarok adtunk szárnyakat a németek szabadságvágyának. Ezzel történelmet írtunk, amire büszke lehet Sopron, s egész Magyarország.

Koncert a Barlangszínházban.
Augusztus 25-én a jótékonysági szervezet „Mága Zoltán és az Angyalok" címmel koncertet rendez a fertőrákosi Barlangszínházban. A bevételt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány részére adják át, Böjte Csaba misszióját támogatva. Jegyeket a soproni Mestervonal-irodában (Ferenczy J. u. 34.) lehet vásárolni, valamint a koncert előtt a helyszínen.

 

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. augusztus 24. 09:56
    „Hát igen vannak még ráérő emberek! Őket biztos nemérdekli az egymillió munkahely ígérete!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A környezettudatosság a középpontban

Zárókonferencián adtak számot tapasztalataikról a város kompetenciaalapú oktatással összefüggő… Tovább olvasom