Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Ápolási centrum a cukorgyár helyén

Petőháza önkormányzata a község fejlődését reméli attól a beruházástól, amit vállalkozók ígérnek az egykori cukorgyári területen.

Petőháza önkormányzata a község fejlődését reméli attól a beruházástól, amit vállalkozók ígérnek az egykori cukorgyári területen. A tervek szerint ápolási centrum épül, de fejleszteni fogják a strandot is.

Piskolti Béla, Petőháza polgármestere közös érdeknek tartja, hogy megvalósuljon az ápolási centrum, amit – a tervek szerint – 3,1 milliárd forintos beruházásból építenek meg az új tulajdonosok. A program része lesz a termálfürdő korszerűsítése és fejlesztése is. Az önkormányzat támogatja a terveket, mert új munkahelyekre, a község felértékelődésére és újabb adóbevételekre számít.

Ápolási centrum

A cukorgyár szomszédságában lévő, mintegy 16 hektáros területet 1999-ben vásárolta meg a gyártól az önkormányzat azzal a szándékkal, hogy a jó áron megszerzett hatalmas területet majd jókora haszonnal értékesíti. Az ingatlan évekig várt vevőre, miközben minden esztendőben 20–30 milliót kellett költeni a területen lévő strandra és a különböző épületekre. Tavalyelőtt végre bekopogtatott az ideális vevő: a Medipass Kft. szerződést is kötött az önkormányzattal, s mint azt a Kisalföld többször is megírta, öt év leforgása alatt fizette volna ki a teljes vételárat. Tervük egy több mint 300 ágyas ápolási centrum felépítése volt, ahol üzleti alapon magas szintű ellátást ígértek a stroke-os, a Parkinson- és az Alzheimer-kórban szenvedőknek. Bár az érintettek erről nem nyilatkoztak, korábbi értesüléseink szerint a vevő az ingatlanokért 500 millió forintot fizetett volna Petőházának. De a kft. nem teljesítette fizetési kötelezettségeit, ezért az ingatlan nem került a tulajdonába, így a beruházáshoz szükséges banki hitelt sem kapta meg.

A beruházás nem indult el, sőt, tavaly a strandot sem nyitották ki. Ezt már a megújult önkormányzat sem nézhette szó nélkül. A vevővel egyetértésben módosították az eredeti szerződést. A 16 hektár túlnyomó része a kft.-nél maradt a stranddal, a panzióval és a focipályával együtt, a község visszavette a területen álló egykori üzemi konyha, az orvosi rendelő és a posta épületegyüttesét, valamint a szemközti tekepályát, s az ezek értékével csökkentett új vételárat egy összegben kérte. A vevő azóta ennek 90 százalékát át is utalta Petőházának. Időközben egyébként a kft. nevében és tulajdonosi szerkezetében is történtek változások: a céget ma már Viapark Kft.-nek hívják, és Hudák Gábor ügyvezető igazgató mellett a VIACOM Zrt. a fő tulajdonos.

Önkormányzati elképzelés

– A visszavett ingatlanok Petőháza emblematikus épületei, amik a terveink szerint hamarosan közösségi célokat szolgálnak majd – mutatja a valóban impozáns, ám leromlott állapotú épületegyüttest a polgármester. – Most nincs művelődési házunk, itt viszont lesz színházterem, ifjúsági klub, könyvtár, és helyet kap a nyugdíjas egyesület is.

Érdeklődésünkre Piskolti Béla elárulja: igaz, hogy a vevő tavaly nem teljesített, bontani mégsem akarták a szerződést, mert a 16 hektáros terület és a strand fenntartása túl nagy falat az 1054 lakosú községnek. A módosított szerződés biztonságos és mindkét félnek megfelelő – állítja a falu első embere, aki hozzáteszi, a strandhoz kapcsolódó panziót, büfét és vendéglőt a testvére cége üzemelteti, és az új tulajdonos a szezonra a strand üzemeltetésére is vele kötött szerződést. A korszerűsítést és a karbantartás költségeit a tulajdonos és az üzemeltető vállalta, igaz, az önkormányzat is segített hárommillió forinttal. Ennek elsősorban az az oka – magyarázza a polgármester –, hogy a petőházi lakosok kedvezménnyel vehessék igénybe a strandot. Ők egy tíznapos bérlet áráért egész nyáron lubickolhatnak a május végén nyitó termálfürdőben.

Igények és befektetések

– Nem tettünk le régi tervünkről – szögezi le Hudák Gábor, a Viapark Kft. ügyvezető igazgatója –, a tulajdonosok továbbra is ápolási centrumot álmodnak erre a területre. Igaz, ma már 130 férőhelyesben gondolkodunk, de a strand fejlesztése továbbra is kiemelt célunk – nyilatkozta a Kisalföldnek. Hudák Gábor szerint erről a tervről csak akkor tesznek le, ha olyan befektető száll be az üzletbe, akinek merőben más elképzelései vannak. Véleménye szerint az ápolási centrumra nagy lenne az igény, a termálfürdő pedig mindenképpen jó befektetés. Egyelőre folynak a banki tárgyalások, sokkal jobb pozíciókkal, hiszen már tulajdonosok. A strand üzemeltetésére egy évre kötöttek szerződést, ami meghosszabbítható. Arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy a strand bejáratára kiteszik a magánterület táblát, az ügyvezető határozott nemmel válaszolt. Az ápolási centrum és a termálfürdő két külön dolog – mondta –, mindkettő üzleti alapon, de egymástól függetlenül működik. A tulajdonosok érdeke, hogy minél jobban, s ha ez tényleg így lesz, a strand mellé szállodát is építenek.

Nagy Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron Holding: Drágán add...

Valami nincs rendben a soproni távhőszolgáltatás áraival. A fogyasztók (és a hivatalos statisztikák) szerint drága a hődíj, pedig három éve azt ígérték, olcsóbb lesz egy beruházás következtében. Nem így lett. A városvezetés újratárgyalná a még 2002-ben kötött szerződést. Tovább olvasom