Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Amerikából jött, most úgy érzi, menne

Olvasónk másfél esztendeje költözött Sopronba, négy évtizednyi amerikai élet után. Most menekülne vissza, mert a házkezelők nem foglalkoznak a lakók problémáival, s egy kivágott fa miatt csökkent otthonának értéke is.

– Miután a lányaim kirepültek, én pedig különváltam az édesapjuktól, szervezni kezdtem a hazatelepülésemet, hogy anyukám utolsó éveit boldoggá tegyem. Bár Csongrád megyében születtem, Sopront mindig nagyon szerettem, így ezt a várost választottam új otthonomnak. A Lövér körúton vásároltam lakást, megfogott az ottani zöld környezet, a park. Ám egy napon, amikor kitekintettem az ablakon, majdnem rosszul lettem. A ház kezelőjének kérésére valaki félbevágta az ablakom előtti tuját – kezdte történetét Rákóczi Zsuzsanna.


A megoldás érdekében igyekszünk a zöld növényzet pótlását elvégezni, az eredeti állapotot visszaállítani.
Szalay Dóra, a Sopron Holding munkatársaA hölgy a házat felügyelő Sopron Holdingtól megtudta, az egyik lakót zavarta a növény a kilátásban. A panasz miatt elküldték a fát megcsonkító dolgozót s elnézést kértek a történtekért.

– Az elbocsátást megoldásnak elfogadni nem tudom, hiszen a férfi biztosan nem jókedvéből vágta félbe a fát, de ez tulajdonképpen már mindegy is. A lakásom értékén csorba esett. Sérelmezem, hogy egy olyan kérdésben döntöttek nélkülem, ami engem is érint. Azt szeretném, hogy ültessenek oda egy hatalmas fenyőt, akkorát, mint az előző volt. Ha ez nem megy, vásárolják vissza eredeti áron a lakásomat, mert én itt egy percig sem maradok tovább. Nem szeretek itt élni, semmiben sem kérik ki a lakók véleményét. Vita van a házban a kutyák miatt is, többen olyan ebeket tartanak, amelyeket a város állattartási rendeletében foglaltak szerint nem lehetne – mérgelődött.

Rákóczi Zsuzsanna tavaly költözött Sopronba, de már eladná Lövér körúti otthonát. Felháborította a holding eljárása.
Rákóczi Zsuzsanna tavaly költözött Sopronba, de már eladná Lövér körúti otthonát. Felháborította a holding eljárása.


– A megoldás érdekében igyekszünk a zöld növényzet pótlását elvégezni, az eredeti állapotot visszaállítani – kezdte Szalay Dóra, a Sopron Holding munkatársa. – Az ebtartásról a város önkormányzati rendelete szól, ezenkívül a szomszédok nyilatkozata is szükséges ahhoz, hogy a lakásban bárki állatot tarthasson. Mivel idén kötelező a kutyáknál a csipes azonosító, így ezek megléte mellett vizsgálni fogjuk, hogy a hozzájáruló nyilatkozatok aláírása a társasházban lakó ebek esetében megtörtént-e – tette hozzá a szakember.

Az ominózus tuja.
Az ominózus tuja.


Az ígéret szép szó. Olvasónk hiába kilincselt hetekig problémájával az illetékeseknél, szóra sem méltatták. Talán a Kisalföldnek is köszönhető, hogy nemrég váratlanul felkereste Keszthelyi Gábor, a holding társasházkezelő csoportjának vezetője, és ígéretet tett egy 5 méteres tuja őszi elültetésére és annak a hat tölgyfacsemetének a telepítésére, mely még 2007-ben lett volna – egy határozat szerint – esedékes. Zsuzsanna reméli, az ígéretet tettek követik.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. miria 2010. augusztus 30. 23:01
  „bocs , szerintem könnyen beszél az , akinek nem az ablaka elé ültették a fákat ,”
 • 59. miria 2010. augusztus 30. 22:55
  „Szerintem könnyen beszél az , akinek pont az ablaka elé ültették ezeket a fákat , és évek multán teljesen elveszi a fényt a lakástol . Szépek a fák , csak sokszor arra nem gondolnak , hogy mekkora lesz 20 - 30 év mulva . Ha a hölgyet megkérdezték volna , talán megértette , és támogatta volna ? Biztos hogy nem . Igaz a kép alapján igy sem katasztrofális ahogy kinéz . Egyébként meg lehet nézni a gyönyörü fenyöfákat a Határör utcában is közvetlen az ablak elött fél méterrel, , hát ott sincs sok fény a lakásban .”
 • 58. lulu.vacak 2010. augusztus 30. 19:58
  „48. hozzászólás muskátli!

  Az önkormányzat íróasztala tele van a hölgy feljelentéseivel.Miért? Mert egy családi ház udvarán kutyaugatást hall! Te csak olvasod a hozzászólásokat, a való igazságról gőzöd sincs.”
 • 57. SC 2010. augusztus 30. 17:58
  „Ne akard a számba rágni a véleményed,mert az a tiéd...És én nem értek vele egyet.Bárhogy is olvasom...
  És ha legközelebb egy témához hozzászólsz,nézz utána,ne kutyálkodj:-) össze-vissza.
  Na most befejeztem. :-)”
 • 56. muskátli 2010. augusztus 30. 14:57
  „""Aki nem képes közösségben élni,............"" mégegyszer, hogy megértsed. Az nem közösség, ahol a lakók nincsenek megkérdezve egy fontos döntés elött, söt csak úgy kész tények elé vannak állitva, amin már nem lehet változtatni. Te is morognál, ha valami olyasmi törénne a házad körül amiröl a Te beleegyezésed nélkül mások döntöttek. De ha most sem érted mit akarok mondani, akkor fejezzük be.
  A cikknek csak ennyi mondanivalója lett volna. A sok irigy okoskodó, meg meglátta hogy amerikából jött és minden gondolkodás helyett egyszerüen visszaküldte. Arra lennek kiváncsi, hogy azok akik csak kötöködö öreg hölgynek nevezték az asszonyt, azok mit tettek volna a helyében. Ezen gondolkodjanak el, aztán utána szólaljanak csak meg, ha beleélték magukat a helyzetbe.”
 • 55. SC 2010. augusztus 30. 14:30
  „54. hozzászólás muskátli
  Nem teljesen,de pont a magad fajtának csinálták.Keveset látni így a városból...
  Tudod,minden városnak vannak szép és kevésbé vonzó részei.Összetartó közösségei és acsarkodók.Kompromisszumra készek és mindenbe belekötők.A hölgy az utóbbiakhoz tartozó...Aki nem képes közösségben élni,kompromisszumokat kötni,csak fenyegetőzni,újságokhoz szaladgálni,az költözzön egy barlangba...
  Igen,az ilyen ember ugyanúgy jár ámerikában is mint itt.Hogy bunkónak nevezed a hozzászólókat,szíved joga,engem nem érdekel.
  Most már te is okosabb vagy.Na csókolom,szép napot!”
 • 54. muskátli 2010. augusztus 30. 12:28
  „Ja a probléma az is Sopronban, hogy az elkerülö út is átmegy a városon. Akkor most ez tényleg elkerülö?”
 • 53. muskátli 2010. augusztus 30. 12:27
  „örülök, hogy TE ennyire okos és tájékozott vagy.

  Csak valahogy még mindig nem érted a cikk lényegét. Arról van itt szó, hogy ebben az országban ha valakinek valami útjában van, és jók a kapcsolatai akkor minden megoldható. Hogy a hölgyet most a kutyák vagy a növény zavarja az melléktelen. Az a gond, hogy nincs összetartás, a szomszédok véleményét nem is kérik ki fontos dolgokban (ebben az esetben a fa kivágása volt). De mindenki csak ráugat a cikkre, mert piszkálni kell a hölgyet, hogy menjen vissza ahonnét jött. Ez a soproni mentalitás. Ezt én bun...ság-nak nevezem. Pont és vége, és ha ezt is kitörli a "moderáció" akkor saját magát is besorolhatja ebbe a csoportba. Vannak itt a hozzászólások közt durvább kifejezések is, amit nem törölnek!!!! De butaságban van összetartás a városban az biztos, kultúrában sajnos kevés.”
 • 52. SC 2010. augusztus 30. 11:44
  „Igen kis virág,elmagyarázom!Hogy okosodj te is!:-)
  A harci kutyák nevében bent van,miért hívják őket harci kutyáknak.Emberek,fajtatársaik elleni küzdelemre tenyésztették ki őket.A tartásuk tiltott,vagy szigorú engedélyhez kötött.Több esetben nem is szaporíthatóak tovább...
  Ellenben a vérebek vadászkutyák.Tudod,lő a vadász,megsebesül a vad,a kutya a vér és egyéb nyomokból megtalálja az elejtett vadat.A kistestű vadat odacipeli a gazdához,a nagy testűnél hanggal jelez.
  "Arról van szó, hogy nem megengedett kutyafajokat tartanak. Gondolom itt most a vérebekröl van szó. Azokat én lakott területeken soha sem engedném meg. Ráadásul ronda undoritó kutyák."
  Ha idézel,ne hagyd ki azt a sort sem ahol tudatlanságodról adsz hangot.
  A vérebek soha nem voltak "nem megengedett"kutya fajták,magyarul te kevered a harci kutyát a vérebbel,szezont a fazonnal.:-)
  A másik,ha nem tetszik a város,munkádból kifolyólag válaszd az elkerülő utat.Elmagyarázzam ez mit jelent?:-)”
 • 51. muskátli 2010. augusztus 30. 08:17
  „SC!

  Te irtad: "Én például már évek óta nem láttam harci kutyákat.Vérebeket viszont sokat!"
  Én irtam: "Gondolom itt most a vérebekröl van szó. "

  Most ha olyan okosnak tartod magad, akkor elmagyaráznád, hogy mi a kettö közti különbség??????
  Tanulj meg olvasni!

  Amúgy meg a munkámból adódóan sokszor megfordulok Sopronban. Látom hova fejlödik a város. Nevetséges a többi magyar nagyvároshoz képest. Pedig ez van legközelebb a fejlettebb országokhoz. Ha ez Nyíregházán lenne akkor még megérteném, de igy??????”
 • 50. pniki 2010. augusztus 30. 01:15
  „Kedves BsBe!

  Én meg azt nem értem amit Ön ír. Honnan veszi egyáltalán, hogy én vagyok? Ezt nem is értem. Én a cikkben szereplő hölgyről írtam, hogy kedves mivel párszor beszélgettünk. Amúgy a közös képviselünk nem a mi házunkban lakik, hanem a Holdingnál dolgozik. Így érthető, hogy neki teljesen mindegy, hogy mi folyik itt a házba. A liftről kaptunk egy papírt és ennyi. Igazából én a földszinten lakom, úgyhogy nekem teljesen mindegy. Az idősebb lakóknak kellett gondolom és ők szavazták meg. Mondjuk lehet, hogy többet tudnánk és nem egy papírról értesülnénk (amin általában már kész tények vannak leírva), hogy ha nem fél-3kor lenne a lakógyűlés az inkubátorházban. A nyugdíjasoknak biztos jó, de aki dolgozik mondjuk majdnem fél 3-ig annak nem.
  Amúgy a lakások több mint fele albérlet. És a kutyákról csak annyit, hogy engem nem zavarnak és amúgy nem a cikkben szerelő nő szokott reklamálni meg feljelentéssel fenyegetőzni hanem egy másik lakó aki az emeletről hallja, hogy a földszinten ugat a kutya. érdekes, hogy én aki a szomszédjuk vagyok nem hallottam. Amúgy kaptunk egy listát a Holdingtól, hogy milyen fajta kutyatartása megengedett a házba. De mondjuk érthető, mert a többség garzonlakás és ott biztos, hogy egy nagytestű kutya tartása csak kínzás lenne.De az összes kutyatartó tiszteletben tartja a szabályokat és kiviszi a kutyáját, nem az udvaron sétáltatja.”
 • 49. SC 2010. augusztus 29. 21:28
  „Egy költői kérdés,ha ennyire szégyenled hol születtél,miért írogatsz ide?
  Ha nem itt ész Sopronban,honnan tudod,hogy milyen kutyákat tartanak itt az emberek? Én például már évek óta nem láttam harci kutyákat.Vérebeket viszont sokat!Majd az összes vadász kutya az pl.ide tartozik még a vizsla is.
  Szerinted ronda,undorító kutya,ugye...:-)És a tartásukhoz semmi engedély nem szükséges!!!
  Sokan örülnének,még a nagy álomföldön is/ámerikában/ha a legnagyobb problémájuk egy kettévágott tuja lenne.
  Az a tuja egy-két éven belül szépen hozza majd az új ágakat felfelé,újra felveszi a tuja alakot.Mi lenne a világból,ha minden ilyen "óriási" problémával mindenki az újságokhoz futkorászna?
  <moderálva>”
 • 48. muskátli 2010. augusztus 29. 19:13
  „hol olvasni azt hogy a 200 m-re levö kutyák ugatása zavarja? Itt látszik, hogy csak okoskodni, és ba...ni akarjátok itt a hölgyet. Nem is ismeritek de az hogy az amsiktól jött az kiböki a szemeteket. Erröl van itt szó, hogy milyen a "soproni magyar" ember. Nagy rész egy b..ó!!!!!!!!!!!! Sajnos kivétel ma már kihalófélben van. Ez magyarország. Egy kupac sz.r! A hölgyet én nem ismerem, de meg tudom érteni hogy mi a problémája, lehet hogy azért mert én sem mo-n lakom? A soproniak erre képtelenek. Eddig még nem volt szinte 1 hsz-ó sem aki tudta volna hogy mi is a probléma. Semmi megértés nincs bennetek, csak kötekedés!!!!!!! Szégyelhetitek magatokat, én szégyellem hogy magyaro-n születtem, egyre jobban. !!!!!!!!!!!!
  Arról van szó, hogy nem megengedett kutyafajokat tartanak. Gondolom itt most a vérebekröl van szó. Azokat én lakott területeken soha sem engedném meg. Ráadásul ronda undoritó kutyák.”
 • 47. lulu.vacak 2010. augusztus 29. 17:49
  „Az idős hölgy biztos nagyon unatkozik, hol a 200m-re lévő kutyák ugatása zavarja, hol pedig egy félbe vágott tuja. Mi lesz a következő???”
 • 46. muskátli 2010. augusztus 28. 16:01
  „41/ nagyon szivesen, akkor most legalább okosodtál egy kicsit.”
 • 45. muskátli 2010. augusztus 28. 16:01
  „Pinki! én már mondtam az elején, hogy biztos jól tejelt az aki kivágattta a fát, hogy olyan gyorsan megtörént, a többi lakos értesítése nélkül. Az meg hogy honnét jött a hölgy, az tök mindegy, nem kéne öt szidni. Végre valaki aki egyetért velem.”
 • 44. rozinéni 2010. augusztus 28. 10:53
  „mondjuk ezek után én arra is kiváncsi lennék hogy milyen ház ez? mert lakás fenntarto meg holding ilyeneket emlegetnek akkor kinek is a tulajdona ez a ház? azon belül a lakások? mert a saját lakásoknál a tulajdonosok kell hogy döntsenek és olyan közös képviselő kell aki az ő érdekeiket képvisele, vagy esetleg a drága hölgy meg vett egy önkormányzati lakást kedvező áron?”
 • 43. BsBe 2010. augusztus 28. 05:48
  „Kedves pniki 2010.08.28. 01:53 Nem egészen értem, amit ír. Egy társasházban van közös képviselő, de az a többség akaratának megfelelően kell hogy intézkedjen, nem saját elgondolása szerint, szemben a többséggel. Ugyanis abban az estben le lehet váltani. A liftet sem a közös képviselő vette (gondolom) önhatalmúlag, hanem ehhez is kellett a közösség beleegyezése. Vagy csak nem arról van szó, hogy Ön az a hölgy. nagyon kedves és barátságos, aki szemben áll a közösséggel?”
 • 42. pniki 2010. augusztus 28. 01:53
  „én is ebbe a házban lakom annyi ideje mint ez a hölgy. nagyon kedves és barátságos. nemtudom, hogy miért kell ennyi embernek itt bántania. akik nem abban a házban élnek azt sem tudják, hogy milyen. az a baj, hogy a 4 milliós lift az rohadtul kellett a 3 szintes házba ami áramkimaradás esetén is megy, de egy normális kuka meg bicikli tárolót nem tudtak kialakítani. persze elrendelték, hogy az összes biciklit meg motort ki kell vinni, mert tönkre teszi a falat és nem lehet közlekedni. úgyhogy azóta a kis garzonlakásba vannak a biciklik. a kukák meg éjjel nappal az udvaron. a közös képviselőnek erre legyen gondja, ne a tuja kivágással. érdekes, hogy azt egyszerre kitudta vágatni.
  úgyhogy nem a hölgyet kell itt bántani, különböző megjegyzésekkel, hogy húzzon haza meg ilyesmik. hanem azokat akik nemtudják megoldani a problémákat 2 éve!
  mert itt nem a tujakivágás a fő gond, ti is gondolhatnátok! inkább ez volt a hab a tortán.”
 • 41. rozinéni 2010. augusztus 27. 19:00
  „kedves muskátli köszönöm a felvilágositást:)))”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszmegállók egymással szemben az út legszűkebb szakaszán

Olvasóink tették szóvá, hogy Nagycenken a 84-es főúton lévő buszmegállók az út legszűkebb szakaszán… Tovább olvasom