Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

˝Alakulhattak volna másként is a dolgok˝

Sopron - A Páneurópai Piknik 20. évfordulója alkalmából emlékkonferenciával folytatódott kedden a történészszimpózium az akkori eseményekről és azok európai hatásáról. Szó esett a német egyesítés nehézségeiről is.

Neves politikusok és közéleti személyiségek felszólalásával folytatódott tegnap az érdeklődőket is fogadó emlékkonferencia a Liszt-központban.
(A konferencia szerda délelőtt is tart.) A középpontban az 1989-es Páneurópai Piknik és annak utóhatása volt. ˝A soproni Páneurópai Piknik kulcsfontosságú volt a vasfüggöny leomlásában, Nyugat- és Kelet-Németország egyesítésében, Európa megosztottságának megszűnésében˝ – fejtette ki dr. Günter Beckstein, Bajorország korábbi miniszterelnöke, aki akkor a közigazgatás főnöke volt. Dél-Tirolban üdült, amikor meghallotta a Páneurópai Pikniken történteket, a keletnémetek határáttörését. Azonnal szolgálati helyére utazott, ahol megszervezték a menekülők fogadását, elhelyezését. Gondot jelentett viszont, hogy sok keletnémetnek nem is volt hivatalos papírja.

Schüssel volt osztrák kancellár: ˝Magyarország ráérzett, hogyan lehet meg nem történtté tenni a vasfüggönyt.˝ Fotó: Magasi
Schüssel volt osztrák kancellár: ˝Magyarország ráérzett, hogyan lehet meg nem történtté tenni a vasfüggönyt.˝ Fotó: Magasi

Ugyanakkor az NSZK sosem ismerte el külön országként az NDK-t, számukra ˝egy német állampolgárság˝ kategória létezett. Az NDK-s menekültek szempontjából ez az álláspont különös jelentőséggel bírt. Viszont az új papírok kiállításához anyakönyvet kellett beszerezni. Hosszas tárgyalások után sikerült a két ország hivatalai közötti együttműködést kialakítani ilyen vonatkozásban.

Az NDK-ban mindeközben zajló tüntetéseken a ˝mi vagyunk a nép˝ skandálások ˝mi egy nép vagyunk˝-ra módosult. Günter Beckstein elmondta még: az újraegyesítést követően évente 50–150 milliárd márkát fordítottak a keletnémet tartományok helyrehozására, fejlesztésére. ˝A német újraegyesítésben Magyarország Góliát-szerepet játszott. Nagyon szépen köszönjük˝ – húzta alá Bajorország korábbi miniszterelnöke.

Dr. Wolfgang Schüssel, Ausztria egykori kancellárja történelmi kitekintésében hangsúlyozta: alakulhattak volna akkor másként is a dolgok, de a magyarok megérezték, miképp lehet véráldozat nélkül a vasfüggönyt meg nem történtté tenni...

Olvasóink írták

 • 3. FREDDY/S 2009. augusztus 20. 21:01
  „Előszór a prágai követségről vitték a menekülteket tüntetőleg zárt vagonokban a keletnémet területen át az NSZK-ba. Ez jelzésértékű volt a kialakult helyzet kezelhetetlenségére, nemde...”
 • 2. Ing.Böck 2009. augusztus 20. 16:28
  „Hiányzott viszont Gorbacsov, akinek döntö szerepe volt a históriában, némi készpénz - vajon mennyi ?
  ezt soha nem fogjuk megtudni- ellenében megállította a vöröshadereg beavatkozását, ebbe bukott bele Kohl kancellár aki a Gorbacsovnak fizetett pénzzel nem tudott és nem akart elszámolni.
  Ne csináljunk a promi ?VÓS Horn Gyulából nemzeti höst !!!
  Ennyit a "dicsöséges" ünnep - és történelemhamisítás hátteréröl.”
 • 1. janika 2009. augusztus 20. 14:52
  „Sopronpusztán megemlékezéssel, beszédekkel, Melocco Miklós Áttörés című szoborkompozíciójának felavatásával folytatódott a Páneurópai Piknik ünnepség sorozat.
  Hozzászólok! 36 hozzászólás
  Képgaléria
  Hát igen alakulhatott volna másképp ,is persze a 36 hozzászólás elég is volt ehhez a Libajnai vezette társsasághoz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késve fizetik ki a járandóságokat

Sopron - Portálunk információi szerint a napokban, kéthetes késéssel, de hozzájutnak… Tovább olvasom