Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

A pártok már mozgolódnak - közeleg az őszi választás

Kik lesznek a polgármester jelöltek, mely pártok képviselőire szavazhatunk ősszel Sopronban? Körképünkből ez is kiderül.


Firtl Mátyás az elmúlt héten jelentette be, hogy az őszi önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP polgármester jelöltje ismét Fodor Tamás, jelenlegi városvezető lesz. 

Körképünkben, annak jártunk utána, hogy a többi párt, illetve civil szervezet miként készül az önkormányzati választásokra.

Magyar Szocialista Párt

Az MSZP egyelőre kivár, helyben a tisztújításra készülnek. Kránitz László, a párt soproni szervezetének elnöke a kisalfold.hu-nak elmondta, minden körzetben lesz képviselő jelöltjük. A polgármester személyéről viszont még nem beszélt.

- Egyelőre nem tudjuk, mikor lesznek a választások, így számunkra még korai ez a kérdés. Olyan polgármester jelöltet szeretnénk állítani, aki közvetlen, képes tenni a városért, elkötelezett híve Sopronnak, nem párt politikus - szögezte le.

A kisalfold.hu információi szerint az esélyes jelölt Walter Dezső.

Szabad Demokraták Szövetsége

- Amennyiben Walter Dezső függetlenként indul, akkor a szabad demokraták őt támogatják. Ellenkező esetben nekünk is meglesz a sajátunk. Az országos történésekkel ellentétben az SZDSZ Sopronban működik és minden körzetben lesz képviselő jelöltünk - közölte Kóczán Zoltán, a párt frakcióvezetője.

Jobbik Magyarországért Mozgalom

A Jobbik Magyarországért Mozgalom minden körzetben állít képviselő jelöltet, a polgármester jelölt személyéről még nincs döntés.

- Az sem eldöntött még, hogy függetlent támogatunk, vagy a saját színeikben állítunk önálló jelöltet. Az ideális személy számunkra az, aki a szavazatok legalább húsz százalékának megszerzésére esélyes - közölte Gőbl Gábor, a mozgalom soproni szervezetének elnöke.

Magyar Demokrata Fórum

Az MDF várhatóan egy megállapodást ír alá a frissen megalakult Városvédők Összefogtunk Sopronért Egyesülettel. Közös listát nem állítanak, viszont együttesen választják ki az indulókat. A polgármester jelöltjük várhatóan Nagy Tamás lesz.

A szövetség abban bízik, hogy legalább egy képviselőjük bejut a közgyűlésbe. Fontosnak tartják, hogy a pártpolitika helyett a városért tenni akaró személyekről döntsenek inkább a választók.

Lehet Más a Politika

- Az új választási törvénynek nem a kevesebb képviselő, hanem a kevesebb képviselet megteremtése a küldetése. törvény lehetetlen helyzetet teremtett számunkra, de önbecsülésből és a bennünket támogatókkal szembeni tiszteletből indulni fogunk a választáson - közölte Bebesi József, a párt helyi koordinátora. - Minden körzetben szeretnénk jelöltet állítani, és a szavazóinkkal kialakított kontaktust tovább építeni. Polgármester jelöltet csak akkor indítunk, ha megtaláljuk a megfelelő embert sorainkban. Ilyen  közjogi méltóságra, külső személyt nem „igazolunk". Az LMP a civil szervezetekkel ,a környezetvédőkkel kész az együttműködésre, más pártokkal nem.

Az egyetlen független?

Ciklusok óta függetlenként indul Friedl László Mihály, aki idén szintén a lakóhelyén, a Ravazd utcai körzetben mérettetné meg magát. Friedl László Mihály a szükséges ajánlószelvények összegyűjtésében viszont a szavazók segítségét kéri.

Védegylet

A Védegyletnél hamarosan tisztújítást tartanak, és ekkor döntenek majd, hogy indulnak-e vagy sem az őszi önkormányzati választásokon.


A régi és a leendő közgyűlés

A jelenlegi közgyűlést 26 tag - 25 képviselő és a polgármester alkotja. Ebből 15 képviselő egyéni körzetből, míg 10-en a listáról jutottak be. Számításaink szerint az új törvény alapján Sopronban 12 egyéni körzet lesz, s 5 helyet listán osztanak el. Így az új testületben a polgármesterrel együtt 18 tagja foglal helyet.

Három egyéni körzettel tehát kevesebb lesz Sopronban. Az újakat még nem határozták meg.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. c77 2010. június 19. 15:05
  „39
  Sajnállak, hogy a "neved"= reklám. Pl. Agrár.. aki segitteni akar a soproniaknak stb.
  A gepri-t megismered szeptember havában!
  Örülök, hogy megelöztél!”
 • 40. máris 2010. június 19. 08:48
  „MÉRT CSAK A VÁLASZTÁSOK ELŐTT MOZGOLÓDNAK? AMIKOR MÁR OTT ÜLNEK A SZÉKBEN, ALIG TESZNEK VALAMIT A VÁROSÉRT! KÜLÖNBEN NEM TUDNA A NÉP ENNYIT PANASZKODNI!!!”
 • 39. Keglovich 2010. június 18. 18:33
  „Kedves C77!
  Én most fedeztem fel a kisalfold.hu t és érdekesnek tartom a kommentezés világát.
  Jó ideig közéleti ember voltam aztán egy nagy szünet most meg újra érdekelnek a világ dolgai.

  Mi az a gepri?

  Egyébként én már így is megelőztelek téged mert én nem használok nicket, minden a saját nevem alatt fut.
  A számlaszámomon kívül mindenem publikus!”
 • 38. c77 2010. június 18. 18:03
  „34
  Volt egy Keglovich az ETO-ban ,jó focista volt és Sopronban született, de ennyi "gepri" szöveget nem mondott, mind Te! Választás elött e fórumon nem voltál "ismerös"; bezzeg a mai napokban "robotolsz".”
 • 37. Csetneky 2010. június 18. 11:15
  „Jóerkölcsűűűűűűűűű!”
 • 36. meir 2010. június 17. 08:06
  „Jo ez a foto!!!
  csak az ami a valasztasi kartondoboz es az asztal alatt van jol el lett takarva!!!
  mi az??
  IRATMEGSEMMISITO!!!”
 • 35. BsBe 2010. június 17. 08:04
  „Kedves xxyy 2010.06.16. 18:20 Egyetértek Önnel.
  Fodor szerintem is alkalmatlan Polgármesternek, és ezt már bebizonyította az elmúlt 4 év alatt.
  Sajnos azonban az az érzésem, hogy az a sok szemellenzős csak azt látja, hogy fideszes, és bármi lesz is megválasztja. Nem tanulva az elmúlt évekből. Ha fidesz, aklkor jobb is. Az nem számít, hogy ezzel a város mit veszít.
  Mileőtt kígyót, békát kapok, közlöm, nem vagyok mszp párti, nem szavaztam rájuk, de azt látom, hogy egyik párt kezébe se lenne szabad hatalmat adni. Lehet mondani mindent Walter Dezsőre, de az biztos, hogy annyi kárt nem okozott a városnak, mint a jelenlegi tutyi-mutyi kis jelenlegi polgármester báb. (hiszem, hogy az elmúlt időszakban saját gondolata nem volt, csak rángatták ide-oda.
  Nem hiszem, hogy elkötelezett a város irányában s felelős politikát folytatna, feltehetően az egyetlen ami motiválta(-ja) a jelenlegi pozíciójában a hatalom és a jövedelem.”
 • 34. Keglovich 2010. június 17. 07:56
  „Nekem az a véleményem a múltra emlékezve,hogy a Kisalföld midíg biztosította a szabad véleménynyilvánítást a polgármesterjelölteknek.
  Bízom benne idén is így lesz.”
 • 33. FREDDY/S 2010. június 17. 07:43
  „Újra Fodor Tamás a polgármesterjelölt
  kisalfold.hu
  2010.06.11. 17:21

  A pártok már mozgolódnak - közeleg az őszi választás
  P. Horváth László
  2010.06.16. 04:42

  Az esélyegyenlőséget a MÉDIA így tudja biztosítani, nemde...”
 • 32. Keglovich 2010. június 17. 07:36
  „Kedves Falcobiarmicus !
  Az általad leítak megfelelnek egy jó választási programnak.

  Nekem az a véleményem,hogy az adott,önkormányzat által finanszírozott intézmények vezetői is felelősek azért,hogy megoldódjanak azok a problémák amikről írtál.No és a szülők akik elégedetlenek.
  Együtt kell nyomást gyakorolni,lobbyzni a város vezetésére,nevezetesen a FIDESZ re mert véleményem szerint a jövö cilklusban is ők fogják vezetni a várost amivel nincs is semmi baj.
  Akár ki lesz a polgármester a Walter vagy a Fodor ne felejtsük el ,hogy a közgyűlésben a polgármesternek is csak egy szavazata van.
  Véleményem szerint egy várospolitikai konzenzusra lenne szükség,hogy a jobb a közép a bal és a civilek találják meg a közös pontokat s együtt tegyenek a jövőben a városért.”
 • 31. janika 2010. június 17. 06:03
  „Dögre gyűlnek a hiénák is. Pártoskodók meg a közpénzre.”
 • 30. falcobiarmicus 2010. június 16. 21:20
  „Nekem olyan polgármester kell:
  1. aki biztosítja a soproni gyerekeknek az óvodai férőhelyeket hogy az anyukák mehessenek dolgozni
  2. aki megreformálja az óvodai/iskolai étkeztetést
  3. aki elrendeli a folyamatos hétköznap délutáni gyermek orvosi ügyeletet (jelenleg nincs és könyvből gyógyítja a gyereket a nem gyermek orvos)
  4. aki felülvizsgáltatja a buszmenetrendet igazodva a város terjeszkedési területén megnőtt lakosság számához
  5.aki nem engedi a soproni rendőröket Győrbe szolgálatra vezényelni
  6.aki leendő munkahelyekért lobbizik
  7. aki szakmailag jó orvosokat csábít ide a kórházunkba
  8.aki olyan emberekkel veszi körbe magát akik a saját szakmájukban,területükön már bizonyítottak és a várost segíteni akarják, és ki akarják húzni a várost ebből a "langyos pocsolyából" ami minden területen megmutatkozik”
 • 29. homersimpson 2010. június 16. 20:33
  „Tanulságos volt végigolvasni a hozzászólásokat. Különösen azokat, amelyek a Fodort és a városvezetést szidják. Úgy látom, ti feledékenyek vagytok, és elfelejtettétek a walter önkormányzat áldásos "munkáját". Walter függetlenként?? Nem a Gyurcsány kormánybiztosa volt? Ha nincs elég vér a pucájában ahhoz, hogy felvállalja a szegfűt és a halálmadarakat, akkor mit vártok tőle polgármesterként? Azt hazudja nektek, hogy független jelölt, közben kőkemény kiszolgálója volt az MSZP kormányzatnak. ébresztő!!!”
 • 28. Keglovich 2010. június 16. 20:07
  „Kedves Imike!
  Az önkormányzatok országos szinten is nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak,köszönhetően az elmúlt húsz év elhibázott költségvetési politikájának.Tehát ebből következik,hogy ennek s a Globex ügynek köszönhetően Sopron is nehéz helyzetben van.
  Ne felejtsük el,hogy a Walter visszaszerezte a Globex pénz egy részét de a Fodor mellett meg az szól,hogy kapcsolatain keresztül tudna lobbyzni a városért.
  Nekem meggyőződésem ,hogy mindketten elkötelezettek a város irányában s felelős politikát folytatnának mindketten akármelyikük is lesz a polgármester.
  Az a véleményem,hogy az fog győzni aki az elöttünk álló pár hónapja magamögé tudja állítani a pártonkívüli cívileket.”
 • 27. SzImike 2010. június 16. 19:46
  „A jövőben felelős önkormányzatot kellene felállítani. Mit is jelent ez? Ha 1 milliárd mínusszal veszik át az önkormányzatot és 1,5 milliárddal adják át, fizessék be a város kasszába azt a 0,5 milliárdot. Tudom radikális, de persze ez merő álom. Így nem vennének fel ész nélkül hiteleket és meggondolnák melyik céggel dolgoztatnak.”
 • 26. FREDDY/S 2010. június 16. 19:25
  „A város adóságfejlesztését fel kell cserélni valódi hosszútávú fejlesztési tervekkel, mert különben csak elfuserált tehermentesítő marad az elkerülő út helyett, és 1,1 milliárdba került értéktelen inkubátorház van és 1,8 milliárdért tereprendezett Aranyhely téves iparterülettel, beton-üveg liftes Deák tér a régi patinátját elveszítve, a globexolásról, mélygarázsról már nem is kell szót ejteni, hogy a kampány ismét kerek legyen, nemde...”
 • 25. Keglovich 2010. június 16. 18:34
  „Kedves C77!

  A focista Keglovich László olimpiai bajnok a nagybátyám.
  Rólam annyit,hogy olkeveles agrármérnök vagyok és agrárszakközgazdász.
  1995-ben az én ötletem alapján dolgoztuk ki a Soproni borvidék stratégiai programját,kidolgoztuk a borvidéki marketing programot s javasoltam és többedmagammal megalapítottuk a máig is működö Bormarketing Műhelyt.

  Nekem olyan polgármester kell aki a Soproni borvidék fejlődését tettekben is támogatja.
  Legyen az Walter,legyen az Fodor mert az a véleményem hogy kettőjük közül győz valamelyik.”
 • 24. FREDDY/S 2010. június 16. 18:22
  „Ha a MÉDIA a jelölteknek valódi esélyegyenlőséget biztosít, akkor meglepetés is születhet, mely a választók és a város fejlődése-fejlesztése érdekében jelentős lehet, nemde...”
 • 23. xxyy 2010. június 16. 18:20
  „Fodor szerintem alkalmatlan Polgármesternek.
  De ezt már bebizonyította az elmult 4 év alatt.”
 • 22. c77 2010. június 16. 18:19
  „21 Édesapád focista volt az ETO-ban?”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődtek a záróvizsgák a soproni egyetemen

A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán a szakdolgozat- és diplomamunka-védésekkel… Tovább olvasom