Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A népszavazás örök érvényű üzenet

Kettős ünneppel emlékezett meg Sopron a népszavazás nyolcvankettedik évfordulójáról. Ebből az alkalomból több helyi kitüntetést adtak át.
Koszorúk és emlékezet: Sopronyi Thurner Mihály üzenete napjainkban is időszerű.
Sopron himnuszával kezdődött el az 1921-es népszavazás 82., valamint dr. Sopronyi-Thurner Mihály születésének 125. évfordulójára rendezett díszünnepség szombaton. (A népszavazás polgármesterének sírját aznap délelőtt koszorúzták meg a Szent Mihály-temetőben.) A városháza dísztermében adták át az önkormányzat által adományozott helyi kitüntetéseket is.

Walter Dezső polgármester köszöntője után dr. Winkler András, a Nyugat-Magyarországi Egyetem általános rektorhelyettese mondott beszédet az ünnepségen. A szónok megemlékezett a 82 esztendővel ezelőtti soproni népszavazásról, „amely soha el nem romló, el nem dobható, meg nem semmisíthető karácsonyi ajándék, felejthetetlen történelmi esemény" az egész ország számára. Külön is méltatta a város legendás hírű polgármesterét, Sopronyi Thurner Mihályt, akinek meghatározó szerepe volt a korabeli eseményekben.

Vitathatatlan érdemek

– A népszavazás történései és Thurner Mihály polgármesteri működése nem néhány órás ünnep csupán, hanem örök érvényű üzenet a mai soproni polgárok és az Európai Közösség népei számára is – fejtette ki Winkler András, majd Thurner életpályájának ismertetése során hangsúlyozta: – Működése alatt a város ipara, a vállalkozások száma növekedett. Múlhatatlan érdeme az is, hogy letelepítette a Selmecbányáról elmenekült Magyar Királyi Bányamérnöki és Erdőmérnöki Főiskolát és a Pécsi Tudományegyetem Evangélikus Teológiai Karát.
Az ünnepi beszédet követően Walter Dezső adta át az önkormányzat által alapított kitüntetéseket. Idén a Sopron város díszpolgára címet dr. Domonkos Ottó nyugalmazott múzeumigazgatónak szavazta meg a közgyűlés. A kitüntetett szívhez szólóan vallotta meg, hogy bár könnyű soproninak születni, de csak sok-sok munkával, örömmel és szeretettel lehet sopronivá válni.

Koszorúzás a Hűségkapunál

Vasárnap délelőtt több százan gyűltek egybe a Fő téri Hűségkapunál, ahol Walter Dezső polgármester mondott beszédet. – A soproni népszavazás sorsdöntő és hosszú távon ható eseménye volt a huszadik századi magyar történelemnek. Nem csupán Sopron, de a várost környező nyolc falu is döntött. A kétnyelvű, kétnemzetiségű települések lakóinak többsége a magyar haza mellett tette le voksát. Walter Dezső Sopronyi Thurner Mihály érdemeiről is szólt. Kiemelte, hogy a népszavazás polgármesterének céljai ma is időszerűek. „Miután az 1921-ben meghúzott határok újra átjárhatókká válnak, egy nagy egység, az Európai Unió keretein belül kell megtalálni helyünket, visszaszerezni és megerősíteni a régióban egykor betöltött pozíciónkat" – mondta a polgármester, majd a Hűségkapunál és Thurner Mihály szobránál helyezték el a város és a népszavazásban részt vett községek koszorúit.

Tűzijáték zárta a rendezvénysorozatot

Az ünneplők a Fő térről a Hűségzászlóhoz vonultak, ahol beszédet mondott Sopron város legújabb díszpolgára, dr. Domonkos Ottó. A rendezvény befejeztével itt is elhelyezték koszorúikat az emlékezők.
Az ünnepi események este nyolc órakor tűzijátékkal fejeződtek be a soproni Fő téren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszerek egyenként

Abban az esetben, ha a kormány és a gyógyszerészkamara tárgyalásai eredményre vezetnek, a jövőben… Tovább olvasom