Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A leghűségesebb város: Sopron

Sopron magyarpárti többsége volt a döntő az 1921-es népszavazáson, amikor is eldőlt: Sopron és a környező nyolc település magyar marad. Ezért Sopron a leghűségesebb város, ezt ünnepli az ország minden december 14. napján.

A velencei jegyzőkönyv értelmében 1921. december 14. és 16. között Sopron és nyolc környező község lakossága népszavazáson dönthette el, hogy Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. Közel ötvenezer ember sorsáról, összesen 257 négyzetkilométer jövőjéről döntött a voksolás.

Ez volt a trianoni békediktátum egyetlen komolyabb területi revíziója, amit a nagyhatalmak tartósan el is fogadtak. Sopron és a környező települések lakossága magyar érzelmei ellenére akkor német nemzetiségű volt, Kópháza pedig egyértelműen horvát többségű. Ennek ellenére a szavazók többsége – elsősorban a városban – Magyarország mellett szavazott.

A program: 

A városi kitüntetéseket 11-kor adják át a Liszt-központban, ahol Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és Sopron 2012-es díszpolgára, Légrádi Imre nyugalmazott fizika–matematika szakos tanár mond beszédet.

A programot „Ég és föld között" címmel táncelőadás színesíti.
Délután 5 órakor Tűztorony-avató lesz, ahol köszöntőt mond Fodor Tamás polgármester. Az ünnepség szónoka Kövér László, az Országgyűlés elnöke.


A titkos népszavazás végeredményét december 17-én a Zrínyi Ilona Tiszti Leánynevelő Intézetben hirdették ki (a későbbi ruhagyárban, ahol ma is tábla őrzi ennek emlékét), a soproni lapok, mert több ilyen is volt, rendkívüli kiadásban adták ország-világ tudtára, hogy „7107 szótöbbséggel magyarok maradtunk!".

Az összesen 26.900 választásra jogosultból 24.063-an, azaz 87,7 százalékuk ment el voksolni. Közülük 15.334 fő, 65,16 százalék szavazott Magyarországra, 8227 fő (34,84 százalék) Ausztriára és 502 szavazat volt érvénytelen. Sopron 37.509 lakója közül 18.994-nek volt szavazati joga. Itt 89,2 százalékos részvétellel 72,7 százalékuk szavazott Magyarországra.

A nyolc érintett faluban pedig a 7900 jogosult 83,9 százalékos részvételével 54,6 százalékuk Ausztria mellett tette le a voksát. Magyarországra voksolt a többség viszont a legnagyobb magyar falujában; Nagycenken, valamint Fertőbozon és Kópházán.

Az Országgyűlés A népszavazás emlékének törvénybe iktatásáról szóló 1922. évi XXIX. törvényben a Civitas fidelissima, azaz a Leghűségesebb város címmel jutalmazta Sopront, s ezt a címet azóta is büszkén viseli. A 61 méter magas Tűztorony déli részén ezután alakították ki az úgynevezett Hűségkaput, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotását. Most, hogy a torony teljes felújításakor újra kibontották az átjárót, teljes pompájában díszíti a Fő teret a kompozíció.

A soproni népszavazás napja tizenegy éve vált hivatalosan is országos emléknappá. A 244/2001-es kormányrendelet az 1921. évi soproni népszavazás emlékére a nemzethez és a hazához való hűségről tanúságot tevő polgárok előtt fejet hajtva december 14-ét a hűség napjává nyilvánította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Sopron Bank karácsonyi adománya

Térségünk egyik vezető regionális pénzintézete, a Sopron Bank fontosnak tartja a társadalmi… Tovább olvasom